Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Události

Kam tento týden za kulturou, uměním a designem

tým VOGUE14. 10. 2024
Franz Kafka novýma očima, první výstava o českém grafickém designu, kultovní filmy po třiceti letech opět v kinech. Nenechte si tento týden ujít aktuální dění na scéně a vydejte se za kulturou do muzea, divadla a nejbližšího kina. 
Autor: Instagram @abckomedierokoko
Foto: Instagram @abckomedierokoko

Výstava Identita – příběh českého grafického designu

V pražském Museu Kampa se o víkendu otevřela nová výstava, která tentokrát patří mezi must-see pro všechny nadšence do grafického designu a samozřejmě pro profesionály v tomto oboru. Ale nejen pro ně. Výstava Identita totiž vůbec poprvé nabízí pohled na český grafický design, specifickou uměleckou disciplínu, která zcela určitě zasáhla i vás už jen tím, že se pohybujete ve veřejném prostoru, který měl v každé době své charakteristické grafické zpracování. Na výstavě, která se koná ve všech třech patrech muzea, vás čekají stovky exponátů od 20. století po současnost, k vidění jsou plakáty, knihy, časopisy a mnohem víc. Seznámit se můžete s vývojem státních i navigačních symbolů. Mezi exponáty nechybí slavné filmové plakáty, nejrůznější etikety nebo obaly desek od více než stovky autorů včetně Adolfa Borna, Zuzany Lednické, Josefa Lady, Zdeňka Zieglera a dalších. Výstava se koná od 12. října 2024 do 2. února 2025.
Výstava Identita – příběh českého grafického designu v Museu Kampa
Foto: Museum Kampa
Výstava Identita – příběh českého grafického designu v Museu Kampa

Proměna

Martin Donutil v roli Řehoře Samsy v novém pojetí nejslavnějšího díla Franze Kafky se představí 19. října 2024 na prknech divadla Rokoko. Autoři nejnovější inscenace přenesli děj do současnosti, kdy se hlavní postava pohybuje na velmi tenké hranici mezi skutečností a virtuální realitou. Proměna se v režii Ivana Uryvskyje mění v surreálnou počítačovou hru a přináší novátorský pohled na klasické dílo zlatého fondu světové literatury. „Kafka je klasikem právě proto, že jeho texty nikdy neztrácejí na aktuálnosti," uvádí režisér. „Vždy nahlížel do lidské duše a nacházel tam ty nejskrytější obavy, které každý z nás cítí. Když Kafku studujeme ve škole, občas nás děsí jeho složitost, filozofie a temnota. Chtěl jsem přiblížit Kafku k nám, přiblížit ho k realitě a znovu ho pro sebe objevit."
Autor: Instagram @abckomedierokoko
Foto: Instagram @abckomedierokoko

Pulp Fiction

Filmová legenda a jeden z nejkultovnějších snímků vůbec se v říjnu vrací na plátna kin. Pulp Fiction: Historky z podsvětí se na začátku 90. let staly určujícím počinem kariéry Quentina Tarantina a letos slaví třicet let od premiéry. Užijte si Bruce Willise, taneček Umy Thurman a Johna Travolty i nezapomenutelné hlášky Samuela L. Jacksona znovu a tak, jak to autor zamýšlel, tedy v příjemné atmosféře svého oblíbeného lokálního biografu. Multižánrový opus nabitý popkulturními odkazy, který ve své době přinesl inovativní příběhovou strukturu a dodnes budí nadšené diskuze napříč obcí filmových fanoušků, uvede pražské kino Světozor 17. října a následně 22. a 23. října.