Umění

Představení Forman: příběh filmového génia pod širým nebem

Životopisná přestavení Letní scény Musea Kampa se v průběhu let stala osvěžením české divadelní scény. Na úspěch představení Meda, Werich nebo Marta se letos tvůrci snaží navázat tanečně hudební inscenací o filmovém velikánovi Miloši Formanovi.
Foto: Petr Kadlec
Premiéra divadelní novinky Forman na Letní scéně Musea Kampa
Drž se toho snu. Tímto Formanovým mottem uvádí autoři nové představení Letní scény Musea Kampa. Tvůrčí tým v čele s režisérkou Adélou Laštovkovou Stodolovou tentokrát zpracoval životní příběh českoamerického oscarového režiséra. Museum Kampa je pro uvedení námětu více než příhodným prostorem – Miloš Forman před emigrací žil v přilehlé Všehrdově na ulici a na Kampu se vrátil i během natáčení Amadea. 
Hlavní postavu v alternaci ztvárňují Marek Adamczyk a Patrik Děrgel. Oba herci pojímají roli odlišně, ale oběma se daří přenést na jeviště Formanovo pověstné charisma. Patrik Děrgel působí v roli přirozeněji, zatímco Adamczyk exceluje především ve vypjatých scénách, které se mu daří nechat vyznít. V roli dvou režisérových lásek nás zaujala zatím nepříliš známá Aneta Kalerová a výrazný výkon podává také mladý herec Adam Kralovič.
V hlavní roli alternují Marek Adamczyk a Patrik Děrgel."
Autoři pro Formana zvolili více činoherní zpracování s velkým množstvím dialogů a mnoha vyprávěcími způsoby. Ne všechny scény na sebe ale vhodně navazují a obzvlášť první polovina představení tak působí trochu šroubovaně. Druhá část má jednoznačně větší spád a dobře v ní vyznívá i stylizace částí představení do filmů, na kterých Forman v příběhu právě pracuje. Co do humoru je Forman trochu rozporuplným počinem. Některé zábavné scény fungují dobře, některé budí rozpaky. Slabá místa ve scénáři ale zachraňuje režie a mnoho divadelně neotřelých nápadů.
V čem je Forman po vzoru svých předchůdců opět nepřekonatelný, je vizuální dojem. Zajímavá je jak stupňovitá scéna, tak dekorace kufrů, které mají pravděpodobně znázorňovat Formanovy cesty a návraty. Skvěle působí využití několika LED obrazovek, na kterých jsou zobrazovány filmové ukázky, portréty herců a obrazy míst, ve kterých se scéna odehrává. Tento efekt úspěšně rozostřuje hranice mezi divadlem a filmem, což perfektně ladí s tématem představení. Zbytek vizuálního dojmu dotváří i samotné prostředí Musea Kampa pod širým nebem. 
Reakce diváků jak na premiéře, tak na veřejné generální zkoušce napovídají, že je představení Forman ideální letní oddechovkou, která stojí za vidění. Od 18. srpna ho na Letní scéně Musea Kampa vystřídají starší představení Werich a Marta.