Cestování

Dobrodruh pro 21. století: Objevte kouzlo self guided cestování

Projet se na psím spřežení nebo lovit polární záři na Islandu, ale zároveň mít pohodlí a jistotu, že když se něco pokazí, máte se kam obrátit. Česká cestovatelská platforma Worldee nabízí obojí. Jak to ale přesně funguje?
Foto: Worldee
Thajsko
Cestovat svobodně, poznávat málo známá zákoutí bez davů turistů a cizí kultury opravdu autenticky a podrobně, přitom se ale nestresovat zdlouhavým zařizováním. Mít jistotu, že na selhání jedné maličkosti nepadá celý výlet a že v případě krize se mám na koho obrátit. Zní to jako snaha spojit dvě zcela odlišné věci: cestování na vlastní pěst, ale zároveň s cestovní kanceláří. Můžete to mít, stačí objevit koncept self guided cest v kombinaci s takzvaným dynamic packaging, v jehož rámci si můžete poskládat služby z různých zdrojů do jednoho komplexního cestovatelského balíčku. V případě služeb české platformy Worldee to navíc někdo zkušený a důvěryhodný udělá za vás.
„Worldee funguje trochu jako Airbnb. Zkušený cestovatel přijde na naši platformu a přidá na ni velmi podrobný itinerář cesty. Do něj napíše, kde byl, jak se tam přepravoval, kde spal, v jakých restauracích jedl a podobně. Naše technologie pak udělá to, že do itineráře vloží reálné služby a vytvoří balíček. My tedy například do desetidenního itineráře na Island přidáme letenku, konkrétní ubytování, zážitky, někdy i službu průvodce. Klient si balíček zaplatí a může se vydat na cestu,” vysvětluje zakladatel a CEO Worldee Tomáš Zapletal. 
Projekt původně zakládal jako svého druhu sociální síť pro dobrodruhy, kteří chtěli sdílet své zážitky a zkušenosti, a tak si i navzájem pomáhat. „Přišli jsme na to, že existuje spousta cestovatelů, kteří nabízejí průvodcovské služby nelegálně, protože pro prodej cestovních služeb v balíčku je nutné mít licenci cestovní kanceláře a pojištění proti úpadku. Takové pojištění je pro jednotlivce velmi náročné získat a Worldee tento problém mohlo začít řešit. Tvoříme tak můstek mezi průvodci a dobrodruhy, kteří chtějí cestovat autenticky, a zároveň dáváme komukoliv s cestovatelskými zkušenostmi možnost si cestováním vydělávat a rozvíjet svůj byznys,” vysvětluje Zapletal.
Itinerář na Worldee může přidat kdokoliv. Pokud splňuje nutné podmínky související hlavně s kvalitou, dostatečným množstvím informací a fotek, tak ho interní tým ověří a posléze se začne prodávat. Stejně tak je ale možné využít služeb Travel Buddies, tedy českých expatů žijících přímo na místě, nebo průvodců, kteří ovšem vyrážejí jen s (menšími) skupinami. I u nich samozřejmě probíhá ověření, a to o poznání zevrubnější. Smyslem je zaručit nejen bezpečí a komfort, ale především zprostředkovat co nejunikátnější zážitek.
„Cesty jsou koncipované tak, abyste danou destinaci poznali, co nejvíce to jde. Itineráře jsou složené z reálných zážitků a zkušeností těch, kteří už místa procestovali křížem krážem a můžou vás provést po neobjevených místech bez davů turistů. Zároveň máme i výlety zaměřené na nějaký konkrétní zážitek, například tanec, fotografování, surfování, cestování na offroadech nebo motorkách. Získat všechny tipy, informace a celé to zařídit je velmi časově náročné a v některých případech i nemožné, když nemáte kontakt s místními,” popisuje Zapletal přednosti Worldee.
Foto: Tomáš Zapletal
Tomáš Zapletal zakladatel Worldee
Vždy je ale co zlepšovat, a tak nyní Worldee investuje do rozvoje několika svých služeb. „Kromě toho, že se snažíme zdokonalit technologii, s jejíž pomocí chystáme naše balíčky, chceme také, aby naše aplikace fungovala jako chytrý průvodce do kapsy. Když přiletíte do destinace, aplikace by vám v budoucnu měla přesně říct, kam máte jít, kde si máte vyzvednout auto a navést vás na hotel. Klienti by také měli dostat kontext k danému místu prostřednictvím audio průvodce a vzhledem k tomu, že cestují podle někoho jiného, aplikace bude jednou schopná číst hlasem dobrodruha, jehož itinerářem se klient inspiruje,” přibližuje cestovatel plány do budoucna.