Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cestování

Místo fabrik galerie i kavárny. 6 industriálních prostorů v Česku, které ožívají kulturou

Kateřina Špičáková1. 10. 2024
Výtvarné umění, folklorní akce i koncerty zasazené v jedinečných prostorách starých průmyslových staveb jsou dvojnásobným kulturním zážitkem. Navštivte šest industriálních lokací v Česku, které díky snaze správných lidí chytily druhý dech.
Nejen v rámci udržitelnosti architektury je vždy lepší se nejdřív zamyslet, zda je staré potřeba bourat a jestli by se s ním nedalo spíše nově pracovat. Kulturní a umělecké kolektivy všude po Česku si to uvědomují, a proto přibývá industriálních prostorů, bývalých továren, sladoven nebo třeba skladišť, které procházejí citlivou rekonstrukcí a po dlouhém chátrání a odpočívání dostávají šanci na druhý život, jehož smyslem je znovu a jinak sloužit nejen lokální komunitě. Pokud hledáte tip na dokonalý podzimní výlet, tady jich máte hned šest.

Čistírna 1906, Stará čistírna odpadních vod Praha – Bubeneč

Čistírna 1906, Stará čistírna odpadních vod Praha – Bubeneč
Foto: Instagram @cistirna1906
Čistírna 1906, Stará čistírna odpadních vod Praha – Bubeneč
Zbrusu nový pražský kulturní spot Čistírna 1906 v režii kolektivu Petrohradská najdete v bubenečské čistírně odpadních vod. Samotná stará čistírna je jednou z nejvýznamnějších památek průmyslového dědictví nejen u nás, ale i v evropském kontextu a její vnitřní prostory je už delší dobu možné si projít ve společnosti průvodce, nebo si je pronajmout třeba na svatbu. Petrohradská ale do prostorů čistírny přináší pestrý kulturní program, který zahrnuje koncerty i DJ sety zvučných jmen pražské klubové scény, kreativní workshopy, autorská čtení nebo třeba i jógové seance. Vzniká tady tak jedinečné komunitní místo, které hlavní město po nešťastném uzavření karlínských kasáren potřebuje jako sůl.

Automatické mlýny, Pardubice

Automatické mlýny Pardubice
1 / 4
Automatické mlýny Pardubice
Foto: Petr Polák
Přestavba Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích, původně postavených podle návrhu Josefa Gočára, byla mezi nadšenci do architektury ostře sledovanou událostí a nutno říct, že se povedla. Objekt, který svému původnímu účelu přestal sloužit v roce 2013, se stal pulzující kulturní čtvrtí, která vábí nejen místní, ale i pražské návštěvníky. V Automatických mlýnech nyní funguje několik institucí, včetně řemeslného vzdělávacího centra Sféra, pardubické městské galerie současného umění GAMPA či Gočárovy galerie se vzdělávacím programem. Pořádají se tu festivaly, projekce, workshopy nebo divadelní představení pro děti a v areálu samozřejmě funguje také kavárna. Volný den si tu tedy užije celá rodina se vším všudy.

Nová Perla, Kyjov u Krásné Lípy

Nová Perla
1 / 2
Nová Perla
Foto: Nová Perla
V Kyjově u Krásné Lípy žije čtrnáct obyvatel. Právě zde, v areálu bývalé továrny na nitě, našel svůj domov projekt Nová Perla. Je to nezávislá galerie s obytnými ateliéry a nakladatelství s grafickým studiem, tiskárnou, řemeslnou dílnou, knihkupectvím i restaurací. Nachází se uprostřed zahrady a parku, má tři vlastní zdroje pitné vody, využívá alternativních obnovitelných zdrojů energie a usiluje o úplnou recyklaci. Perla vznikla z iniciativy nakladatelství Divus a soběstačná se snaží být nejen energeticky, ale také finančně. Pokud ale projekt chcete podpořit, můžete přispět například na natáčení komediálního stand-up seriálu, který by měl vznikat právě zde.

Uhelný mlýn, Libčice nad Vltavou

Uhelný mlýn – Pohled do galerie Arto.to, výstava Kdyby nebylo
1 / 2
Uhelný mlýn – Pohled do galerie Arto.to, výstava Kdyby nebylo
Foto: Martin Polák
Areál Uhelného mlýna byl obnoven mezi lety 2011 a 2017. Tvoří ho dva objekty: Kotelna se pronajímá na jednorázové akce jako svatby nebo firemní večírky či prezentace, samotný Uhelný mlýn funguje jako galerie současného umění Arto.to a nachází se tu také loft, který slouží jako showroom s designovým nábytkem dánské značky Gubi a koberci od španělského brandu Nanimarquina. Veřejnosti není volně přístupný, v galerii Arto.to ovšem aktuálně můžete navštívit společnou výstavu Kamily B. Richter a Michaela Bielického I Am Not 1 You Are Not 2, která probíhá až do 22. prosince.

Sladovna Písek

Sladovna Písek
Foto: Archiv Galerie hrou
Sladovna Písek
Pokud máte malé děti, víte, že užít si s nimi odpoledne naplno ve společnosti kultury a umění, aniž byste potomky neustále museli hlídat nebo snášet pohoršené pohledy okolí, je spíše vytouženým snem než realitou. Pravým místem pro vás ale může být Galerie hrou – největší galerie určená speciálně pro děti a jejich rodiče v ČR, která funguje v areálu bývalé sladovny v Písku. Obecně prospěšná společnost Sladovna Písek byla založena za účelem využití potenciálu zrekonstruované budovy písecké sladovny, aby pozvedla kulturní život v jihočeském městě. Bohatý program tu zahrnuje všechno možné od zážitkových výstav přes výtvarné dílny až po animační či pohybová studia. Vstupenky si ale určitě zajistěte předem, kapacita je omezená.

Ostrov 1415, Strakonice

Ostrov 1415,
Foto: Archiv Jsme Strakonice
Ostrov 1415,
Alternativní kulturní prostor Ostrov 1415 se nachází ve Strakonicích. Budova v areálu bývalé továrny Fezko v centru města začala v roce 2018 novou etapu své existence, když přišel spolek Jsme Strakonice na městský úřad s žádostí o pronájem prostoru v přízemí za účelem vybudování sdíleného ateliéru a prostoru pro občasné pořádání kulturních akcí. Projekt dotáhli do cíle letos. Město Strakonice získalo v minulých letech dotaci také na rekonstrukci fasády a vybudování komunitního centra Komunitko 1415, které funguje v prvním patře budovy. V procesu konverze bývalé tovární haly se k oživení objektu připojila ještě místní pražírna Hope Roastery, která tu momentálně provozuje kavárnu. V přízemním sále probíhají koncerty a divadelní představení. Spolek zároveň ve spolupráci s dalšími aktivními lidmi a subjekty z města pořádá vánoční trhy, swapy, přednášky, program pro školy i akce pro rodiny.