Cestování

První máj v Praze: Pět romantických míst, která předčí přelidněný Petřín

Dát si prvomájovou pusu pod rozkvetlou třešní na Petříně umí každý. Vyhněte se davům a užijte si svátek zamilovaných někde jinde. Romantických lokací je v Praze dostatek.
Foto: Kateřina Špičáková, Instagram @u_mateje_restaurant

Nebušická vyhlídka

Divoká Šárka je pro Pražany jednou z mála míst, kde si v hlavním městě užít volné přírody, a tak tady zejména při hezkém a teplém počasí taky není zrovna liduprázdno. Nebušická vyhlídka je ale speciální: Od tramvajové zastávky si musíte zajít dost daleko, na samý okraj přírodní rezervace. Poslední odbočka vedoucí z hlavní cesty na místo určení navíc není zrovna nápadná, stejně jako její označení, a tak pokud o vyhlídce nevíte, můžete ji velmi snadno minout. Díky tomu se jedná o klidné místo, kde se mezi mladými břízkami a vřesovými keři můžete usadit na vrchol skály a nad propastí se kochat dechberoucím výhledem na celou Šárku a oboru Hvězda.
Foto: google maps

Osada Baba

Jedinečná kolonie elegantních funkcionalistických vil vyrostla během první republiky jako ukázka moderního bydlení budoucnosti. Domy v památkově chráněné Osadě Baba patří k nejzachovanějším ukázkám dobové architektury v Evropě, protože obdobné kolonie v Rakousku a Německu byly poškozeny nebo zničeny během druhé světové války. Procházka místními ulicemi vás přenese do jiného světa: Je tu krásně v každé roční době a za každého počasí a kromě šťastlivců, kteří ve zdejších vilách bydlí, tu „na čumendě“ nepotkáte téměř nikoho. Vyšlápněte si kopec od tramvajové zastávky Nádraží Podbaba a na konci procházky se odměňte dobře ošetřenou plzní nebo lahodným jídlem v restauraci U Matěje, již v citlivě zrekonstruované historické usedlosti provozuje šéfkuchař Jan Punčochář.
Foto: Instagram @u_mateje_restaurant

Nový Svět

Nový Svět na Hradčanech patří k turisticky nejvyhledávanějším místům v Praze. Tak proč vás tam posíláme? První máj totiž letos vychází na středu, navíc je to specificky český svátek, a proto se dá očekávat, že obvyklé davové proudění se této okouzlující čtvrti s magickou atmosférou alespoň částečně vyhne. Malebné uličky, v nichž si můžete prohlédnout domy s bohatou historií – bydlel tu hvězdář Tycho Brahe, stejně jako režisér Karel Kachyňa –, vás zavedou nejen do vyhlášené místní kavárny, ale třeba i do osobitého ateliéru parfumérky Kateřiny Šantrochové, která tu po vzoru alchymistů míchá vonné esence a pod značkou Scent Roche vyrábí niche parfémy na míru.
Foto: Instagram @kavarnanovysvet

Vojanovy sady

Vojanovy sady, jimž malostranští starousedlíci přezdívají Skrytá zahrada, jsou považovány za nejstarší částečně zachovalou zahradu v Praze, která původně vznikla jako klášterní. Jediný vchod dovnitř vede skromnou kovovou branou z ulice U Lužického semináře. Uvnitř najdete klid a izolaci od ruchu velkoměsta, uklidňující jezírko s decentním vodotryskem, chladivý stín vzrostlých stromů, ale také malé dětské hřiště, kde se případně mohou vyřádit vaše ratolesti. Mezi zelení se skrývá krápníková jeskyně s kaplí svatého Eliáše, ale i nádherní pávi, kteří se po sadech pohybují volně. Vyloženě insta-worthy je domek zahradníka s malým skleníkem, který vypadá, jako by vypadl přímo z Hobitína.
Foto: Kateřina Špičáková

Zahrady pod Pražským hradem

Kolem jste šli možná tisíckrát. Komplex zahrad pod Pražským hradem je dlouhodobě přístupný pouze z Valdštejnské ulice, odkud na tu nádheru ale není dost dobře vidět. Areál, v němž je několik oddělených zahrad propojených pomocí podchodů, nadchodů a schodišť, nabízí divoký i kvetoucí porost, stejně jako skleník a několik altánků poskytujících dostatek soukromí pro čerstvě i dlouhodobě zamilované. Veřejnosti jsou přístupny Velká Pálffyovská a Malá Fürstenberská zahrada, po rozsáhlé rekonstrukci rovněž Ledeburská a Malá Pálffyovská zahrada. Platí se vstupné: Plné vyjde na 160 korun, snížené je za 130.
Foto: Kateřina Špičáková