Cestování

10 nejlepších evropských spa

Od vysokohorských klinik v Alpách až po větrem ovívaná plážová útočiště. Pokud hledáte spa světové úrovně, vězte, že Evropa má co nabídnout. Ať už se chystáte na celotýdenní detox, nebo jen plánujete klasickou masáž, pestrá nabídka wellness pobytů na vás čeká ve všech koutech starého kontinentu.
Foto: Forestis
Forestis

Chenot Palace Weggis

Foto: Chenot Palace Weggis
Chenot Palace Weggis
Před půl stoletím se italský lékař Henri Chenot rozhodl, že odpoví na prastarou otázku: „Jak žít věčně?“ A ač nesmrtelnost není možná a za svého života se jí nejspíš nikdy nedočkáme, dospěl k závěru, že lidské tělo by se mohlo dožít 120 let, pokud by se k záležitosti přistupovalo se vší vážností. Ale jak? Odpověď zní: Metoda Chenot, preventivní lékařský přístup, který prodlužuje lidský život. Tisíce lidí se proto hrnou do vlajkové lodě lázeňského impéria Chenot Palace Weggis, kde se metoda uplatňuje v praxi. Někteří z nich jsou zvědaví, zda nejde jen o bouři ve sklenici vody, další patří mezi nadšence, kteří se sem každoročně vracejí. Mezi fanoušky tohoto místa najdete například Naomi Campbell. A proč panuje názor, že zdejší spa má jeden z nejlepších detoxikačních programů na světě? Kromě toho, že tu vyznávají individuální přístup, si užijete úžasné výhledy na švýcarské Alpy a Lucernské jezero. Standardní týdenní pobyt je zaměřen na důkladné konzultace s různými lékaři, odborníky na výživu a terapeuty. Chenot vlastně ani není spa, absolvujete tu spíše na vědeckých podkladech založený pobyt. Když sem zavítáte na návštěvu, máte jedinečnou příležitostí dozvědět se více o svém těle, jeho imunitních reakcích a o tom, jak všechny nabyté poznatky zúročit ve svém každodenním životě. Samozřejmostí jsou báječné masáže, ošetření obličeje a další způsoby relaxace, například jóga a vodní terapie. Při odjezdu budete mít pocit, že jste se jako had svlékli ze staré kůže.
– Giles Hattersley 

Dior Spa Eden-Roc

Foto: Dior Spa Eden-Roc
Dior Spa Eden-Roc
Tady najdete jednak tichý luxus a taky Hotel du Cap-Eden-Roc. Samotné spa Dior Spa Eden-Roc se ukrývá na okraji hotelu, za stoletou růžovou zahradou a řadou majestátních borovic. Spa je zařízeno v odstínech, které evokují skalnaté pobřeží, tedy oázu světlých pískových odstínů, přerušovanou bílým nábytkem. Jednotlivé ošetřovny jsou vybaveny typickými textiliemi značky Dior – vzor toile de Jouy v modré barvě představuje vizuální ozvěnu rozbouřenému moři. Skalní fanoušci značky milují ošetřovnu Cabine Dior s ikonickým potiskem zvířecí srsti. Hosté si zde mohou užít čtyři rituály Dioriginel, které jsou inspirovány okolím a květinami z přilehlé zahrady. A další pocta flóře, která uchvátila Christiana Diora? Jeho milovaný provensálský zámek Château de La Colle Noire je odsud jen 45 minut jízdy po klikaté horské silnici. Ve spa najdete také šest holistických wellness ošetření. Když značka Dior modernizovala nabídku procedur, rozhodla se zapojit i nové technologie, například exfoliační stroj Hydrafacial, který pracuje s květinovým peelingovým mlékem Dior, a tři různé celotělové lymfatické drenážní systémy – s elektrostimulací, mikrovibracemi a infračerveným světlem. S jejich pomocí se báječně uvolníte po dlouhém letu nebo před ponorem do Středozemního moře. Magický zážitek, kterému se nic nevyrovná.
– Margaux Anbouba

Euphoria Retreat

Foto: Euphoria Retreat
Euphoria Retreat
Euphoria se ukrývá ve svahu na Peloponésu a je na míle vzdálená od řecké pobřežní party scény. Ideální místo, kde se můžete oddat relaxaci a nic vás nebude svádět k nočnímu flámování. V nabídce Euphoria Retreat najdete přehršel možností. Vsaďte se, že neodejdete dřív, než si zarezervujete jeden ze zdejších třídenních balíčků Well-Being Detox nebo se přihlásíte do jednadvacetidenního Weight Metabolic Management Program. Zkušení zaměstnanci vám poradí, jaký program zvolit podle toho, jestli se potřebujete s něčím citově srovnat, zlepšit si kondici nebo se zaměřit na duševní pohodu. Poté naplánují kompletní rozvrh vašeho pobytu. Může to být časná ranní procházka lesem s průvodcem, po níž následuje reflexologie, odpoledne lifting obličeje Biologique Recherche a večer soukromá relaxační zvuková koupel. Každé odpoledne na vás čekají na míru připravené smoothies (ingredience do nich se určují podle rozboru vašeho krevního obrazu) a menu se zcela přizpůsobuje vašim stravovacím potřebám. Bonus? Výsledky setkání s odborníky na výživu a trenéry se zapisují do závěrečné zprávy. Domů si odnášíte nově nabyté poznatky o svém těle. Stýskat se vám bude po dokonalém vybavení, včetně vnitřního a venkovního bazénu. V něm můžete o samotě plavat v jeho hluboké části nebo se kochat úchvatným výhledem na pohoří Taygetus.

Forestis

Foto: Forestis
Forestis
V unikátním lázeňském komplexu Forestis, který se rozkládá na více než 2 000 metrech čtverečních ve dvou podlažích, najdete elegantní severské místo pro odpočinek a regeneraci. K dispozici jsou všechny standardní spa služby, na které jste zvyklí. K tomu tu mají slané parní lázně, horké místnosti provoněné místními bylinkami a sauny nastavené na dokonale kalibrovanou teplotu. Jak je v tomto koutě Evropy zvykem, uvnitř chatek se očekává nahota. U bazénu najdete saunu a parní lázeň, kde si méně odvážní mohou ponechat plavky. A pro ty, kteří mají hodně odvahy, je k dispozici venkovní finská sauna s obří vanou pro následné ponoření do ledové vody. Dominuje ji dřevěná trubka vedoucí přímo od úbočí hory, odkud do vany proudí voda z ledovce. Ti dobrodružnější mohou dokonce vyzkoušet sezení zvané wyda, což jsou tisíc let staré energetické protahovací cviky přezdívané  „jóga Keltů“. V lázních kladou důraz především na léčebné metody, které jsou v souladu s přírodním prostředím resortu. Zde budete mít pocit, že jste s lesem naladěni na stejné vlně.
– Liam Hess 

Le Grand Spa v  Le Grand Bellevue

Foto: Le Grand Bellevue
Le Grand Bellevue
Le Grand Spa v hotelu La Grand Bellevue se nachází v centru švýcarského Gstaadu. Vypadá jako z pohlednice a získá si každého, kdo hledá luxusní odpočinek. Výraz grand v názvu výstižně odráží majestátnost tohoto historického hotelu. Obklopují ho upravené pozemky poseté idylickými dřevěnými chatami. V létě i v zimě zde budete dýchat čerstvý horský vzduch. Rozlehlé Le Grand Spa je jedním z největších v regionu – rozkládá se na rozloze 3 000 metrů čtverečních. Nabízí úctyhodný počet různých wellness zón – je jich 17, a to včetně ledové fontány, solné inhalační jeskyně a turecké parní lázně. Pokud jde o saunu, můžete si vybrat bylinkovou, bio, infračervenou, sennou nebo finskou. Ve spa nabízejí voňavé relaxační bazény a individuálně přizpůsobené wellness balíčky, vše zaměřené na relaxaci. Kneippův chodník (procházky koupelemi se střídavě teplou a studenou vodou) má blahodárný vliv na krevní oběh a působí zázračně na svaly unavené po jízdě na lyžích, stejně efektivní jsou masáže lávovými kameny a hloubkové masáže svalů. Jestli sem zavítáte v létě, vydejte se na průzkum za hranice hotelu. Prozkoumejte lyžařské a turistické stezky. Nadýcháte se čerstvého horského vzduchu a užijete si úchvatné výhledy.
– Laura Ingham

RoseBar

Foto: Assaf Pinchuk/Courtesy of Six Senses Ibiza
RoseBar
RoseBar je klinika, která se specializuje na longevity a sídlí v pětihvězdičkovém Six Senses na Ibize. Najdete ji na severním cípu ostrova. Zaměřuje se na moderní trendy – funkční medicínu, biohacking a genetický screening. Klinika je zařízena minimalistickým nábytkem v krémové barvě a jutovými koberci. Může se pochlubit nejmodernějším vybavením a řídí se sloganem: „Vzepřete se konceptu stárnutí.“ Zákazníci mohou strávit půl hodiny dýcháním čistého kyslíku v hyperbarické komoře, ponořit se do jediné automatizované ledové lázně na světě, zdřímnout si pod infračervenými světelnými panely na omlazení buněk nebo si laboratorně nechat posoudit vlastní DNA. To vše s cílem zůstat déle zdravý, silný a vitální. RoseBar nemůže zastavit neúprosný běh času, ale může pomoci zabránit tomu, aby čas zanechal své stopy na vašem těle. Spa, které vytvořil americký lékař Mark Hyman, představuje Ibizu v novém světle. Jeho provozovatelé jsou mnohem méně zaujati divokými večírky, o to víc se zajímají o nejnovější trendy v oblasti wellness. Koktejly se tu podávají nitrožilně (koktejl Inner Glow sice nemá žádnou chuť, zato nakopne vaši pokožku) a jediné „dávky v lajně“ jsou B12 zvyšující energii. Důraz se tu spíš klade na pozitivní a hmatatelné výsledky životního stylu než na relaxační hloubkovou masáž po odpoledni stráveném u bazénu. Až odsud budete odcházet, zjistíte, že víte víc o tom, jak své tělo dostat do celkové pohody.
– Kerry McDermott

SHA Wellness Clinic Spain

Foto: SHA Wellness Clinic Spain
SHA Wellness Clinic Spain
SHA Wellness Clinic Spain je již více než patnáct let chrámem wellness. Jejím hlavním posláním je longevity, tedy nejen snaha žít déle, ale i lépe. Jak vysvětluje Dr. Vicente Mera, jeden z nejprestižnějších odborníků na anti-aging a aktivní účastník rozvoje projektu SHA Wellness: „Můžeme stárnout bez nemoci a trpět nemocí, aniž bychom byli staří.“ Tohle je zásadní učení, které si odnesete z pobytu v SHA – pěstování dobrých návyků je klíčem ke stárnutí zdravým a krásným způsobem. Klinika přijme každý rok v průměru 4500 lidí. V roce 2023 se jim vrátilo 53 % spokojených klientů, což už o něčem svědčí.  SHA Wellness nejsou jen nějaké průměrné lázně s léčivými vodami nebo relaxačními masážemi, je to škola dlouhověkosti. Musíte se vnořit do zdejší filozofie a pochopit princip léčby. Odměna za to rozhodně stojí.
– Ana Morales 

Surrenne Spa v Emory

Foto: Emory
Surrenne Spa v Emory
Surrenne Spa v londýnském Emory je tím pravým místem pro vás, pokud hledáte luxusní místo zaměřené na dlouhověkost. Městské spa, které „je preventivním nárazníkem před návštěvou doktora. Je to přední linie medicíny a wellness. Oplývá chytrými lékaři, kteří vidí věci novým způsobem.“ Tak tohle místo popisuje jeho kreativní ředitelka Inge Theron. Surrenne je elitní soukromý klub s hodně drahým členstvím. Ovšem to, co členstvím získáte, má větší cenu než zlato. Poté, co se přihlásíte, získáte přístup k wellness programu včetně specializovaného lékaře zaměřeného na funkční diagnostiku, který vám udělá rozbor krevního obrazu, kardiovaskulární a hormonální testy, zmapuje mikrobiom a provede epigenetické testování. Kavárna nabízí džusy a jídla vyvinutá nutriční specialistkou Rosemary Fergusonovou. Lázně hostí přední londýnské cvičební studio Tracy Anderson a nejmodernější posilovnu. Pokud počasí dovolí, užijete si divoké koupání v nedalekém jezeře Serpentine. Tohle je zkrátka wellnessový ráj v srdci velkoměsta.
– Jessica Diner 

The Bothy at Heckfield Place

Foto: The Bothy
The Bothy at Heckfield Place
The Bothy v Heckfield Place je nedávno otevřené spa na rozlehlém pozemku Heckfield Place v anglickém Hampshire. Má rozlohu 438 akrů a najdete jej jen hodinu jízdy od Londýna. Lázně vznikaly léta a mísí se v nich gruzínská historie majestátního domu s působivou architekturou, která vás přenese pryč z tohoto světa. Vizí Geralda Chana, majitele Heckfieldu, bylo podzemní spa. Do reality je se vší pečlivostí uvedla Katherine Pye, generální manažerka Wildsmith Skin. Vychází z cirkadiánního rytmu přírody. Neuslyšíte tu žádnou fádní meditační hudbu, jak bývá ve spa zvykem, ale spíše zvuky nahrané v průběhu týdne na pozemku během lockdownu. Užít si můžete regenerační procedury, které využívají farmářské vybavení usedlosti – třeba díže na mléko pro funkční cvičení Farm Fit až po terapii ponořením do studené vody v jezeře. Okamžitě se budete cítit v souladu s okolní krajinou. Nejsou tu povoleny telefony, děti a alkohol. Celkový počet hostů je omezen na 52, což zajišťuje klid a soustředění. Zároveň se tím dá vyhnout kolizím souvisejících procedur, což ocení nejen hosté, ale i lékaři a terapeuti.
– Lauren Murdoch-Smith 

Vair Spa at Borgo Egnazia

Foto: borgo Egnazia
Vair Spa at Borgo Egnazia
Vair Spa se nachází v samém srdci Borgo Egnazia, krásného letoviska v italské Apulii. Lázně jsou obklopené tisíciletými olivovníky a přivítají vás stovkami svíček, které žhnou celý den i noc. Každý materiál použitý na dekor je tu přírodní a v hodně surovém stavu – kámen, dřevo, stoly ze dřeva citronovníků, všude keramika z nedalekého města Fasano, které je svou ručně vyráběnou keramikou proslulé. Zaměstnanci v Borgo Egnazia jsou hotoví wellness umělci. Uplatňují tu nekonvenční postupy – narazíte tu na procedury, které ctí sílu olivovového oleje nebo sílu mořského podnebí. Ve Vair Spa si užijete intimní zážitek šitý na míru, je to mnohem víc než jen wellness. Mají tu dokonce léčbu známou jako „fruscè“, což se dá přeložit jako „šustění“. Jde o zvuk, který vydávají koruny olivovníků poblíž útesu, když jimi prochází mořský vánek. Ošetření zahrnuje velmi jemné dotyky, jako by se vám vítr a příroda sama proháněly po kůži. Čistá blaženost z Apulie.
– Veronica Cristino