Health

(Ne)solíte příliš? Tohle byste měli vědět, než vezmete slánku do ruky

Pokud bych si měla vybrat ingredienci, bez které se v životě neobejdu, vyhrála by na plné čáře sůl. Důvod je jasný: dodá chut každému jídlu. Jenže v jakém množství ji konzumovat, aby to bylo stále bezpečné? 
Foto: Vintage Images/Getty Images
Sůl je sloučenina složená z chloru a sodíku. Člověka provází od neolitu, kdy se používala ke konzervování potravin. Každý den ji používáme při vaření. Vedle toho, že zvýrazňuje chuť našich pokrmů, představuje i základní živinu. Je nezbytná pro několik životně důležitých tělesných funkcí — stojí za rovnováhou elektrolytů a tekutin, přenáší živiny do buněk, podporuje nervové impulsy a umožňuje stahy svalů. Jenže její nadměrná konzumace dokáže v těle napáchat pořádné škody. Ale kolik soli je mnoho? 

Kolik soli bychom do sebe měli denně dostat? 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli denně zkonzumovat méně než 5 g soli, což zhruba odpovídá čajové lžičce. Mnoho z nás však tuto hranici překračuje. Nadměrná spotřeba sodíku je celosvětovým problémem. Ve Spojených státech konzumuje 90 % mužů a 77 % žen mnohem více, než určuje doporučená dávka. Celosvětově je průměrná denní spotřeba soli mezi dospělými 10,8 g, což je více než dvojnásobek množství, které doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).  

Co riskujete, když moc solíte?

Konzumace příliš velkého množství sodíku vede k zadržování tekutin v těle. Tím se zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, který zatěžuje srdce a další orgány. Následkem mohou být srdeční onemocnění nebo přímo infarkt. Nadměrný příjem sodíku může také vyvolat kardiovaskulární a ledvinová onemocnění. Globální akční plán Světové zdravotnické organizace zaostřil pozornost na prevenci a klade si za cíl do roku 2025 snížit spotřebu soli o 30 %. Je tenhle cíl dosažitelný? Ano, ale za předpokladu, že budeme vědět, jak poznat potraviny s vysokým obsahem sodíku (a vyhneme se jim). Problematiku jsme konzultovali s Karen Cummings-Palmer, výživovou poradkyní a zdravotní koučkou.

Jaké jsou příznaky nadměrné konzumace sodíku? 

„Krátkodobě může nadměrná konzumace soli zvýšit nadýmání a způsobit zvýšený krevní tlak a dehydrataci, což následně způsobuje bolesti hlavy. Dlouhodobé negativní účinky mohou být velmi vážné. Hrozí, že propukne srdeční nebo ledvinové onemocnění, rakovina či mrtvice,“ říká Karen Cummings-Palmer.

Jak snížit spotřebu soli?

Původně se sůl používala ke konzervování potravin. Dnes se často nadužívá k vylepšení nevýrazných chutí ve zpracovaných potravinách. První krok ke snížení nadměrného příjmu soli? Kdykoli můžete, volte čerstvé, nezpracované jídlo. „Chuť potravin zvýrazníte kořením, případně kořením s bylinkami.“ Nabízí se celá řada možností, jaké koření zvolit. Mezi koření, které nejenom dodá chuť, ale také zvyšuje nutriční hodnotu, se řadí například škumpa koželužská (koření sumah), rozmarýn, tymián, skořice, kurkuma nebo koriandr. „Středomořská strava je bohatá na bylinky, čerstvé i sušené. Od bazalky a oregana přes petržel po majoránku, šalvěj a mátu.“ 

Jak poznat, že vámi vybrané jídlo obsahuje příliš mnoho soli? 

„Prostě čtěte etikety. Dlouhý seznam ingrediencí obvykle znamená, že potravina je více zpracovaná. Tudíž méně zdravá. Nejlepší výběr? Potraviny s krátkým seznamem ingrediencí. Co se týče soli, měli bychom se vyhýbat všem potravinám, které obsahují více než gram soli na 100 g potraviny.“

Jsou některé druhy soli lepší než jiné? 

„Sůl zůstává nezbytnou součástí našeho zdraví, ačkoli bychom její příjem měli snížit. Vysoce kvalitní sůl je napěchovaná důležitými minerály jako hořčík, draslík a vápník. Pokud dostanete chuť na sůl, může to signalizovat nedostatek draslíku. Mírná konzumace soli je tudíž prospěšná. Himalájská sůl má protizánětlivé a detoxikační vlastnosti a obsahuje až 84 stopových minerálů, které podporují tělesné funkce. Keltská mořská sůl se vyznačuje šedou barvou a ukrývá v sobě hodně hořčíku, zatímco růžová himalájská sůl obsahuje železo. Běžná kuchyňská sůl tyhle zdraví prospěšné minerály postrádá a primárně se skládá z chloridu a sodíku,“ upozorňuje Karen Cummings-Palmer. 

Které potraviny obsahují soli nejvíce?

„Sůl slouží jako konzervant pro mnoho potravin včetně určitých druhů ryb (například treska, sardinky a ančovičky). Klobásy, slanina, šunka a zrající sýry mají často vysoký obsah sodíku. Zdrojem přebytečného sodíku mohou být také předvařená, balená a mražená jídla (například pizza nebo lassagne), ale i hotové balené pokrmy z masa a ryb. Vysoký obsah sodíku můžou mít hotové omáčky a konzervovaná zelenina. Možná vás překvapí, že vysoký obsah sodíku se dá najít i v některých potravinách vnímaných jako zdravé. Bohatým zdrojem sodíku jsou i pražené ořechy a sójová omáčka. Nejen výživné, ale i velmi slané mohou být konzervované olivy, sušená rajčata a kapary. Nenechte se však zmást ani hotovou zeleninovou polévkou. Dopřejete si sice rychlý oběd, ale půjde o jídlo plné sodíku.“ Až tedy vyrazíte příště na nákup, nezapomeňte číst pečlivě etikety. Jedině tak získáte jistotu, jaké ingredience vámi vybraná potravina obsahuje. 
Článek vyšel původně na  Vogue.com