Health

Proč se oddat síle léčivých pramenů aneb Tipy od zasloužilé lázeňské povalečky

Jestli si myslíte, že lázně byly stvořeny pro důchodce a rentiéry, probuďte se v 21. století. Nebo aspoň v tom v 19., kdy byly naposledy skutečně in. Jeden týden lázeňského povalečství je příjemný, dva představují dobrý kompromis a tři ideál pro vaše zdraví. Přestože nemáte dovolené nazbyt, zjistěte, proč je lepší týden dovolené na zotavenou investovat do pobytu v lázních, a ne do cesty k baru na Ibize.
Foto: Laura Marie Ciepik for Vogue CS
Jsem hydrogeoložka, takže se jedná o jasnou profesionální deformaci, ale i bez zájmu o geologický vývoj toho kterého pramene mi vždycky bylo líto, že lesk z dob, kdy se do lázní sjížděla evropská crème de la crème, už jen čím dál matněji sálá z oprýskaných fasád. Někde jsem se dočetla, že z preventivních důvodů je dobré začít se o lázně zajímat po čtyřicítce. Osobně si ale myslím, že ve státě, ve kterém léčivé prameny tryskají ze země v každém kraji, jde o plýtvání potenciálem. Pravidelné pití či macerování se v termální vodě totiž dělá zázraky a pro zdraví je stejně přínosné jako pravidelné čištění pleti nebo očistné civění do zeleně. Evropané i Japonci tohle vědí už od pravěku, koneckonců rituály spojené s vodou a očistou jsou součástí všech velkých světových náboženství. Je-li navíc voda dostatečně nasycena minerály, tím lépe. S tím ostatně kalkulovali už staří Řekové, kteří tvrdili, že bazénům s mořskou či minerální vodou požehnali k léčení samotní bohové. To samozřejmě společně s pantheonem bohů a smyslem pro načasování v komedii přejali staří Římané a přes řády benediktinů a augustiniánů, kteří léčebné koupele adorovali už v 6. století po Kristu, se koupacím rituálům naučil i zbytek Evropy. 
V 19. století se u všech významnějších pramenů budovaly secesní lázeňské domy a člověk mohl z nádraží přejít volným krokem rovnou na kolonádu plnou dobových celebrit. Kdo si to mohl jen trochu dovolit, odjel do lázní na několik týdnů. Délka pobytu se přitom neodvíjela jen od faktu, že na týden nemělo cenu balit kufry. Lázně zkrátka vyžadují čas. Lidské tělo se nedosytí minerály přítomnými ve vodě za dva dny, vytvoření rovnováhy a dosycení třeba jodového depa není otázkou víkendu. „Není to jen tvrzení současných balneologů, ale empiricky i vědecky potvrzená zkušenost, kterou lze dohledat v řadě balneologických výzkumů provedených v minulém století při Výzkumných ústavech balneologických v Karlových Varech nebo Mariánských Lázních,“ potvrzuje lázeňská lékařka karlovarských Alžbětiných lázní Stanislava Maulenová. 
Jedna věc jsou koupele, druhá pitná kúra. Samozřejmě můžete zůstat u ozdravného vlivu mattonky nebo vincentky, které si koneckonců můžete vychutnat v parném dni i místo sklenky vína nebo piva. Vaše pleť i tělo vám poděkují. Ale daleko větší blaho svým orgánům dodáte, pokud zkusíte pravidelnou kúru z některého z lázeňských pramenů. „Záleží, jestli pitnou kúru pojmete jako léčebnou, nebo si chcete jen utužit zdraví,“ říká doktorka Maulenová a pokračuje: „Doporučená doba trvání je tři týdny a v takovém případě je dobré poradit se s lázeňským lékařem. Z dlouholeté zkušenosti mohu potvrdit, že také přispívá k určité detoxikaci a lepší regeneraci organismu, podpoře imunity a přílivu životní energie. Důležitou roli hraje i princip nastolení pravidelného rituálu: třikrát denně vypít jednu až dvě deci minerální vody nalačno přímo z pramene při klidné chůzi a do hodiny si dát nějaké jídlo. I pokud jste relativně zdraví, taková dávka vám nemůže uškodit bez indikace lékařem, ač je pravda, že prvních několik dnů může být u některých lidí provázeno nepříjemnými reakcemi, jako je nadýmání či rychlejší vyprazdňování.“ Vnitřní užití nechám na vás, ale ke koupání (i k pití) bych měla tipů hned několik. 

Lázně Darkov

Karvinské zlato, to nejsou jen hokejisté, modelky a Šikmý kostel. Je to také jodobromová solanka, na kterou zde narazili v roce 1862 při těžbě uhlí. Z hlediska geologického šlo tak trochu o zklamání, nicméně bylo mistrně využito k jinému účelu. Místní lázně slouží především k regeneraci pooperačních stavů a všelijakých bolístek pohybového aparátu, ale i zdravému jedinci vylepší pleť, srovnají záda a nezruinují peněženku. Místní Rehabilitační sanatorium sice vypadá jako přelud brutalistního socialismu, avšak služby jsou zde skvělé, dostupné i pro samoplátce, protože ceny odpovídají roku 1999. 

Karlovy Vary

Foto: Leonhard Niederwimmer/ Pixabay
Karlovy Vary
Naše nejznámější lázně nejsou nejznámější jen tak pro nic za nic. „Spektrum chorob, které patří do indikace karlovarské pitné kúry, je velice široké, ale ve stručnosti lze shrnout jako všechny nemoci a funkční poruchy zažívacích orgánů, zejména žaludku, jater, žlučníku, slinivky, střev a dále metabolická onemocnění jako cukrovka 2. typu, poruchy lipidů nebo vysoká hladina kyseliny močové. Jednotlivé prameny se od sebe liší chutí, teplotou a  obsahem oxidu uhličitého, přičemž nejvíce je předepisován Mlýnský pramen. Doporučuji vybrat ten pramen, který vám chutná, a držet se základních principů pitné kúry,“ radí lázeňská lékařka Stanislava Maulenová. Prameny v Karlových Varech vznikají z atmosférických srážek, které se infiltrují do žulového masivu a v hloubce několika kilometrů se setkávají s oxidem uhličitým a obohacují cestou zpět na povrch tělu blahodárnými minerály. Složení místních pramenů je prakticky stejné, jiná je ale jejich teplota i obsah plynů, takže střeva každého z nás můžou reagovat odlišně.

Hévíz

Foto: Unspalash
Hévíz
Tohle není jen tak nějaká profláklá destinace ze Slevomatu, tohle je nejlepší a největší termální jezero v Evropě, ve kterém se, jak archeologické výzkumy ukazují, s gustem ráchali už staří Římané! Mírně radioaktivní voda bohatá na minerály vázané na bahnitý pelit, který se vám chytá na plavky, pozitivně působí prakticky na všechny neduhy včetně intimních potíží. Termální voda vyvěrá v jeskyni v hloubce 38,5 metrů pod povrchem a stoupá až k dřevěnému pavilonu krásných lázní, které jsou obklopeny růžovými a fialovými lekníny. Okruh okolo lázní měří jen kilometr a plavci při jeho zdolání potkají nejen želvy, ale v sezoně i několik stánků s pivem. Nebojte se koupit si ohavnou/hustou lázeňskou koupací čepici, která se nosila naposledy v roce 1983, a pěkně si to retro tady užít. 

Bad Gastein

Foto: ivabalk/ Pixabay
Zašlá sláva tohoto rakouského městečka tryská z každého koutu, spolu s mírně radioaktivními minerálními prameny. V posledních letech se ale z místa připomínajícího spíše film Ples upírů začalo stávat místo živých. Kromě pramenů vyvěrajících do korýtek na hlavní Strasse, která jsou ideální k máčení namožených zápěstí, můžete investovat i do parní kúry přímo ve štolách pod městem, která vaši kůži prosytí všemi minerály Mendělejevovy tabulky prvků. Máte-li nadměrnou aktivitou trpícího partnera nebo děti, odložte je na přilehlých sjezdovkách či alpských cestách. Kromě termálních bazénů a saun přímo v městských Felsentherme si můžete užít saunovací rituály v lázních Bad Hofgastein. Tip na závěr? Užívejte si a objevujte. Choďte po stopách místních. A třeba jednou, stejně jako já jdoucí po stopě pravděpodobného zlomu, najdete v údolí pod vodopádem domeček. Na první pohled zde spíše přebývají bezdomovci, na ten druhý objevíte věšák, židli a bagrem vyhloubený bazének s termální vodou a… božský klid.