Health Jak poznáte, že jíte moc cukru
Philipp Wehsack27. 9. 2024
Tady je pět znamení, že to s cukrem přeháníte a škodíte svému tělu.
Foto: Autor/ Getty Images
Je těžké si představit život bez sladké chuti. Ale kolik cukru je příliš? American Heart Association
doporučuje ženám, aby ho nesnědly denně více než šest lžiček, u mužů to nemá být víc než devět. To znamená, že denní dávka cukru nesmí přesáhnout 25 – 36 gramů (přibližně 100 – 150 kalorií). Světová zdravotnická organizace WHO radí zkonzumovat ho denně nanejvýš 50 gramů, nejlépe však 25 gramů a méně.
Je to hodně, nebo málo? Coca-Cola v plechovce o objemu 0,33 l obsahuje 39 gramů cukru. Dokonce i takzvaná zdravá jídla jsou plná skrytého cukru, například celozrnné tyčinky s oříšky a ovesnými vločkami ho mívají klidně 8 gramů, v kelímku ovocného jogurtu je to třeba i 14 gramů. Když nám to dojde, máme jasno: Většina z nás denně dostane do těla nejmíň dvakrát více cukru, než se doporučuje.
Dá se říct, že většinu cukru pojídáme nevědomky. Skrývá se ve sladkostech, dortech a džusech, stejně jako v mnoha zpracovaných potravinách. Častokrát ho neodhalíme ani v seznamu přísad uvedených ve složení výrobku.
Co je to skrytý cukr a v čem ho najdete
Cukr totiž často figuruje na seznamech přísad pod mnoha různými názvy, což ztěžuje, abychom rozpoznali jeho skutečný obsah v produktu. Může se objevit v potravinách pod těmito názvy:
Sacharóza: chemický termín pro běžný cukr
Glukóza, glukózový sirup, dextróza: Často se vyskytují ve zpracovaných potravinách.
Fruktóza: ovocný cukr. Vyskytuje se v ovoci nebo kukuřičném sirupu.
Kukuřičný sirup (kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy): Vysoce zpracovaný cukrový sirup se používá v mnoha nealkoholických nápojích.
Maltóza: sladový cukr, který se často vyskytuje v chlebu a pivu.
Dextróza: další forma glukózy
Laktóza: mléčný cukr obsažený v mléčných výrobcích
Invertní cukr: Vzniká rozkladem sacharózy a nachází se v mnoha cukrářských výrobcích.
Med: Často je vnímán jako „přírodní“, ale taky je to forma cukru.
Agávový sirup, javorový sirup, rýžový sirup: Alternativní sladidla, která obsahují i cukr.
Když si to shrneme, když položka v seznamu přísad ve složení potravin končí na -óza, jde téměř vždy o cukr. Cukr musíte vidět i ve slovech sirup a sladidlo.
Tohle jsou znamení, že jíte příliš mnoho cukru
Při vší téhle názvové záludnosti může být těžké rozpoznat, že se vám spotřeba cukru vymyká z rukou. Možné varovné signály, že ho jíte příliš, shrnuje
dr. Lela Ahlemann, specialistka na dermatologii, flebologii, proktologii a nutriční medicínu.
1. Přibýváte na váze a máte pořád hlad
Není žádným tajemstvím, že cukr obsahuje hodně kalorií. Ale podle doktorky Ahlemann tu ještě jeden důvod, proč má vliv na rychlé přibírání na váze: „Pokud jíte příliš mnoho cukru, máte neustále hlad. Je to proto, že krátkodobě zvyšuje hladinu glukózy v krvi, ale kvůli nedostatku vlákniny nemá žádný trvalý sytící účinek. Neustálý hlad a následné nepřetržité konzumování jídla nakonec vedou k přibírání na váze. Všem je jasné, že jde o projev nadměrného množství cukru.“
2. Trápí vás akné
Dr. Ahlemann říká: „Když jíme cukr, nezvyšuje se pouze hladina inzulínu, ale také insulin-like grow factor -1 (zkráceně IGF-1). Jde o monomerní polypeptid, který má částečnou strukturální podobnost s inzulínem. IGF-1 společně s inzulínem stimuluje mazové žlázy a nadměrnou keratinizaci v oblasti mazových žláz. To je důvod, proč se mazové žlázy ucpávají a proč se v nich tvoří pupínky a záněty."
3. Máte chutě a výkyvy nálad
Upozorňuje také: „Vysoké zvýšení hladiny glukózy v krvi vede k uvolnění inzulínu. Jeho produkce je často tak vysoká, že hladina cukru v krvi není snížena na normální úroveň, ale pod ‚základní čáru‘. Dochází k relativní hypoglykémii, což vede k tomu, že vás honí mlsná. U některých lidí to také vede ke změnám nálad a rozmrzelosti.“
4. Zlobí vás záněty, infekce a slabý imunitní systém
„Cukr se za normálních okolností vstřebává do těla přes tenké střevo," vysvětluje dr. Ahlemann. „Pokud však množství jednoduchých cukrů (glukóza a fruktóza), které zkonzumujeme, přesáhne kapacitu našeho tenkého střeva, tento jednoduchý cukr skončí v tlustém střevě.“ Podle odbornice na výživu se tak jednoduché cukry stávají potravou pro bakterie, které žijí v tlustém střevě, a může dojít k jejich přemnožení. „Problém je v tom, že na svém povrchu nesou tyto bakterie tazvané endotoxiny neboli lipopolysacharidy. Tyto endotoxiny pak mohou opustit střevo, dostat se do krevního oběhu a vést k tichému zánětu. Zánět urychluje stárnutí těla a oslabuje imunitní systém.“
5. Zdá se vám, že stárnete rychleji než vrstevníci
„Je vědecky dokázáno," upozorňuje dr. Ahlemann, „že vysoký příjem cukrů vede k tvorbě takzvaných konečných produktů pokročilé glykace (AGE neboli Advanced Glycation End Products).“ Tenhle efekt přirovnává ke karamelizaci. „Kolagenová vlákna v pokožce máme za ideálních podmínek rovnoběžná. Když je tkáň zcukernatělá, v kolagenové pojivové tkáni se objevují příčné vazby. Pojivová tkáň je kvůli tomu tuhá, křehká, snáze se degeneruje a – což je velmi důležité – tělo je také méně schopné se samo regenerovat. To znamená, že se nám kvalita kolagenu zhoršuje.“ Což se logicky projevuje i na pokožce coby ochablost pleti a vrásky – známky stárnutí.