Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Kvadrobik: Co všechno musíte vědět o nejulítlejším fitness trendu současnosti

Soňa Hrabec Kotulková11. 10. 2024
Hýbat se dá všemožnými způsoby. Patříte k milovníkům zvířat? Pak odhoďte zábrany, skočte na všechny čtyři a začněte se pohybovat jako kočky (nebo psi). A v převleku za dotyčné zvíře. Proč byste to měli dělat? Protože vás tahle šílenost bude bavit a udělá i něco dobrého pro vaše tělo. 
Autor: Marek Micanek for Vogue CS
Foto: Marek Micanek for Vogue CS
V jednom video tutorialu jistá Amber v masce kočky a ponožkách, které evokují kočičí tlapky, ukazuje a radí následující: nejprve se musíte, jako před každým cvičením, zahřát a protáhnout. Zejména začátečníkům doporučuje cvičit na měkčí podložce, případně na trávě. Pokud patříte mezi pokročilé, můžete napodobovat pohyby koček třeba na trampolíně. Amber ve svém videu také předvádí, jak pracovat s rukama. Protože pohybovat se na čtyřech pro člověka není přirozené, musíte mít prsty na rukách ve speciální pozici, aby se váha vašeho těla dobře přenášela. Teprve pak influencerka znázorňuje, jak přejít ze stoje do pozice na čtyřech a pohybovat se ladně jako kočka. Kroutíte nad tím hlavou? Měla jsem to na začátku podobně. Myslela jsem si, že se lidé na sociálních sítích, cvičící v maskách kočky, s připevněným umělým ocasem, jednoduše zbláznili. Ale ono to něco do sebe přece jen má…

Co je to kvadrobik a kde má kořeny

Kvadrobik je v oblasti fitness poměrně nový fenomén, který se vynořil v komunitách parkouru a freerunningu. Parkouristé prostě jednoho dne začali přicházet na fakt, že napodobování zvířecích pohybů na čtyřech posiluje nejen tělo, ale také zvyšuje obratnost a koordinaci. Běhání po čtyřech, skoky či kotouly na všech čtyřech v sobě kombinují sílu, flexibilitu a přirozený pohyb celého těla. Do tohoto směru zasáhl i Japonec Kenichi Ito, který v roce 2013 překonal svůj vlastní Guinnessův rekord v běhu na všech čtyřech na 100 metrů. O zbytek popularity tohoto nezvyklého pohybu se v posledních letech už postaraly sociální sítě, zejména YouTube a TikTok.
Pravdou však je, že není úplně snadné v jednu chvíli zapojit ruce i nohy, které spolu neustále, při každém kroku, musejí spolupracovat. Důležité je mít aktivní nejen střed těla, ale také koordinaci. Ale úsilí stojí přece jen za to. Tento druh pohybu, pokud ho ovšem děláte správně, totiž zlepšuje mimo jiné mobilitu kloubů. Z dřívějška jsem už znala animal flow, což je propracovaný a vědecky podložený cvičební systém, vytvořený americkým trenérem Mikem Fitchem, který cílí na mobilitu, flexibilitu, dynamiku a výbušnost. „Také je z části inspirovaný zvířecími pohyby, plynulými sekvencemi, přičemž díky 3D pohybu na všech čtyřech a do všech stran posílíte a protáhnete tělo, ale také ho propojíte se svou myslí a zapojíte i svůj hluboký stabilizační systém,“ vysvětluje certifikovaná lektorka animal flow Magdalena Artur. Mimochodem, animal flow je již rozšířený po celém světě a cvičit ho můžete v různých fitness centrech, ale pokud se ho chcete naučit skutečně dobře a využívat jeho jedinečnosti pro potřeby vlastního těla, měli byste se obrátit na lektory, kteří jsou odborně vyškolení a mají na animal flow mezinárodní certifikát. Kvadrobik (quadrobics) je oproti němu mnohem neformálnější a možná i extrémnější – více se u něj skáče, běhá a využívají se i trampolíny. Oficiální lektory nebo fitness centra, která ho provozují, zatím nenajdete, každý si ho tak trochu dělá podle sebe. A jak už bylo řečeno, kvadrobik využívá také masek a převleků, takže nahrává i jisté anonymitě a vytváří speciální komunitu, která se zaměřuje hlavně na kočky a jejich pohyby, ale výjimkou není ani inspirace koňmi nebo psy. 
Najít v Česku nějakého specialistu, který by se kvadrobikem zabýval, se mi zatím nepodařilo. Obrátila jsem se tedy na parkourového a workoutového odborníka a pohybového trenéra Jana Kaňůrka, aby mi řekl svůj názor: „Označení kvadrobik slyším poprvé, ale cvičení na všech čtyřech dělám ve svých trénincích běžně, provádím s klienty cviky, při kterých napodobujeme zvířata, nejčastěji opice. V parkouru totiž musíme umět dopadat jak na nohy, tak na ruce, více se přitom zapojuje střed těla, core. Podle mě to má jen nový název a masky k tomu. Já sám jsem před více než dvaceti lety také dělal parkour – běhal jsem po střechách a lezl po stromech, ale nebylo to nijak pojmenované a nešlo o oficiální sport.“

Proč byste měli kvadrobik zkusit

Pokud si chcete zpevnit tělo, zlepšit si koordinaci a ještě se u toho pobavit, pohyb inspirovaný zvířaty, určitě vyzkoušejte. Je to i skvělý způsob, jak rozpohybovat třeba i své děti, které díky sociálním sítím budou tento trend již pravděpodobně znát, ale pokud chcete, aby to mělo efekt a nikdo si při cvičení neublížil, je ideální seznámit se s animal flow nebo s parkourem, kde odborníci jsou připraveni vám základy vysvětlit. Užijete si zábavu a ještě pro sebe něco uděláte!