Health

Drobné změny, které zlepšují fyzické i mentální zdraví. Kolik z nich dodržujete vy?

O důležitosti strečinku, uklizené kuchyně i takzvaných atomových změn píše Ana Morales poté, co absolvovala detoxikační víkend na proslulé wellness klinice Palasiet.
Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images
Existuje mnoho návyků, které mohou zlepšit naše fyzické i mentální zdraví. Některé z nich jsou opravdu snadné, a přitom mají velký přínos pro tělesnou i duševní pohodu. Hodně probírané jsou v současnosti wellness a detoxikační pobyty. Snaha o nalezení oázy klidu v našem hektickém životním tempu vždy přijde vhod a stává se téměř nutností. Důležité však je, abychom si pohodu následně dokázali udržet i po návratu domů. Proto se kromě detoxikačních plánů, wellness procedur či hubnutí tyto retreaty snaží nabídnout mimo jiné i podporu v získávání správných návyků po návratu do běžného života. Přesně to se mi stalo po víkendu stráveném na klinice Palasiet, místě, které je proslulé přístupem propojujícím všechny aspekty wellness. Návštěva tohoto kultovního termálního centra mi pomohla uvědomit si, jak důležité je zastavit se a uvědomit si drobné změny, díky kterým se cítím mnohem lépe.

Méně času na sociálních sítích (a více času na plánování jídla)

Když nutriční specialistce Irene Domínguez, vedoucí oddělení výživy, vysvětluji, že jedním z mých největších problémů s kvalitním stravováním, je nedostatek času na vaření, reaguje prohlášením: „Mnohdy nejde ani tak o nedostatek času, ale o to, jak s ním zacházíte. Zamyslete se nad časem, který trávíte na sociálních sítích a který byste mohli zkrátit a věnovat ho plánování jídelníčku, nakupování a vaření.“ Studie potvrzují, že se jedná o zhruba dvě hodiny denně, které trávíme online. Takže od nynějška je mým cílem tento průměr snížit — abych ušetřený čas mohla věnovat právě kuchyni. Protože, jak dodává Paula Valiente, nutriční specialistka na téže klinice: „Improvizovat před lednicí je ten nejhorší způsob, jak jíst. Předvídání usnadňuje dobré stravování a plánování týdenního jídelníčku pomáhá sestavit kompletní nákupní seznam.“

Význam strečinku

Již nějakou dobu dodržuji každodenní pohybový režim, ale vždy jsem podceňovala protahovací část. To byla velká chyba. Strečink je totiž nezbytný nejen pro prevenci zranění, ale také pro uvědomění si špatných posturálních návyků, zdůrazňují na klinice Palasiet. Ne náhodou zde před zahájením každé lekce strečinku změří výšku pacienta. A po týdnu znovu. (Výška člověka se v případě správného protažení svalů může změnit — prodloužit — až o centimetr). 

Aktivujte metabolismus silovým tréninkem

Po kompletní analýze mých metabolických markerů mi Irene Domínguez připomíná, že je důležité přidat v mém denním programu silový trénink, protože „aktivuje metabolismus více než kardio trénink“. A jak potvrdilo mnoho studií — silové tréninky pomáhají udržovat vysoký bazální metabolismus, díky čemuž spalujete více tuků a navíc efektivněji (i po tréninku).

Zapište si první myšlenku dne

Psycholožka Lourdes Ramón mě vyzývá, abych si vždy hned po probuzení vytvořila malý návyk, který může zcela změnit způsob, jakým budu čelit dni: „Je dobré vstát včas, trochu se protáhnout, vědomě dýchat a zapsat si hned první myšlenku, která vám proletí hlavou. Právě ta podmiňuje celý den.“ A přidává další zdravý návyk: „Úsměv vysílá do mozku pozitivní myšlenku. Mozek se totiž snaží přizpůsobit náladu obličeji. Můžeme si tak vybrat, jak se chceme cítit, abychom mohli čelit novému dni,“ dodává.

Kupujte bio vejce a bio mléko

„To, co jedí zvířata, jíme i my,“ říká Irene Domínguez poté, co mi doporučí, abych se snažila kupovat bio vejce a bio mléko. „Ani ne tak kvůli pesticidům spojovaných s tradičním zemědělstvím, ale kvůli významu živočišné potravy v našem organismu.“

Atomické změny

Lourdes Ramón trvá na tom, že je důležité provádět malé změny na všech úrovních, protože „jsme stvoření zvyku a nemůžeme předstírat, že se změníme najednou. Malé změny vedou k velkým zlepšením. Jsou mnohem pozitivnější a účinnější,“ vysvětluje a tomuto typu změn dává název: atomické změny (v narážce na knihu Atomic Habits od Jamese Cleara, která zpochybňuje přesvědčení, že k proměně našeho života potřebujeme drastické změny).

Křupavé potraviny

Existuje několik snadných triků, jak proměnit zdravé, zdánlivě nevýrazné potraviny. Paula Valiente vysvětluje, že jedním z nich je hrát si s texturami stejného pokrmu. „Salát získá jinou chuť, když mu přidáte křupavý nádech — například opečením cizrny, kterou můžete okořenit.“

Kváskový chléb (protože je méně nadýchaný)

Kupovat celozrnný kváskový chleba je dobré řešení, protože, jak vysvětlují odborníci na výživu: díky tomu, že je vyroben dlouhým kvašením, neobsahuje kvasnice a má vlastní bakterie (probiotika, která podporují zdraví střev), je lepek lépe stravitelný.
Tento článek vyšel v originále na Vogue Spain