Péče

Co pro vaši pokožku udělá tělové sérum

Vaše večerní rutina se ještě prodlouží, ale z dobrého důvodu. Chcete si udržovat svou pokožku zářivou a hydratovanou? Tak je čas zdokonalit péči o tělo ještě tělovými séry. Výsledek se vám bude líbit.
Foto: Gosia Turczyńska for Vogue CS
Když mluvíme o péči o pleť, obvykle se týká obličeje – možná krku, dekoltu a rukou. Ale po desítkách let strávených zdokonalováním kosmetických rutin se zdá, že naše pozornost začíná směřovat do jiných oblastí těla. Očekává se, že trh péče o tělo letos dosáhne odhadovaných 32,17 miliard dolarů. Ale není trochu extrémní zacházet se svými těly se stejnou pozorností jako s obličejem? Vypadá to, že odpověď je ve skutečnosti ne – samozřejmě s určitými výhradami.
„Na těle se můžou vyskytovat podobné kožní problémy jako na obličeji," říká Dr. Whitney Bowe, dermatoložka z New Yorku. Podle Bowea tyto podobnosti začínají standardními projevy akné na hrudi a zádech, kde jsou mazové žlázy více soustředěné, přičemž akné se odsud může šířit i na zbytek kůže. Pokožka je prostě pokožkou bez ohledu na to, kde se nachází.
„Základní principy zůstávají stejné: udržovat pokožku zářivou, hydratovanou a bez pigmentových skvrn,“ uvádí lékařka Kemi Fabusiwa. Mezi produkty na obličej a na tělo je mnoho podobností, hlavně pokud jsou složení podobná.
„Krémy obsahující ceramidy jsou vynikající pro posílení kožní bariéry, což pomůže obličeji i tělu, hlavně těm, kteří mají suchou nebo citlivou pokožku,“ říká dermatoložka Dr. Nicole Ruth. Kromě ceramidů Dr. Fabusiwa doporučuje zaměřit se na produkty obsahující AHA kyseliny (pro jemný peeling) a antioxidanty (pro boj s poškozením volnými radikály), aby prospěly celkovému zdraví pokožky.
Může být lákavé použít prostředky, které používáte na pleť, následně i na zbytek těla. Některá složení ale fungují lépe na obličeji. „Séra určená na pleťové vrásky, hydrataci nebo rozjasnění sice dobře fungují na obličeji, nemusí ale vykazovat stejné výsledky na jiných částech těla kvůli rozdílům ve struktuře pokožky. Drahé peelingy nebo pleťové tonery nemusejí být tak účinné nebo nutné pro tělo," poznamenává Dr. Ruth.
Dr. Ruth také říká, že některé aktivní látky (jako retinoidy) vyžadují pro použití na tělo odlišný přístup. „Retinoidy mohou být vysoce účinné při léčbě akné, vrásek a hyperpigmentace na obličeji. Mohou ale způsobit podráždění při použití na citlivějších místech těla," říká Dr. Ruth. Pokud si nejste jisti, začněte s nízkou koncentrací, vždy proveďte bodový test a nezapomeňte si chránit pleť vrstvou SPF.
Populární značky jako Soft Services se specializují na péči o tělo a mnohé z výše uvedených látek mají ve svých tělových sérech s retinolem a chemickými exfolianty ve stejné koncentraci, na které jsme zvyklí u péče pro obličej. Hranice krásy se posouvá a tento druh inovace se v kosmetickém průmyslu bude ještě rozvíjet. Podle odborníků vše, co pro svou pokožku opravdu potřebujete, je čistit, exfoliovat, hydratovat a chránit, a to vše pomocí jemných aktivních látek, které jsou pro vaše tělo nejvhodnější. „Koneckonců klíč spočívá v pochopení jedinečných potřeb vaší pleti. Zaměřte se na ingredience a postupy, které jsou založené na důkazech, spíše než na triky,“ říká Dr. Ruth.
Článek vyšel v originále na vogue.com