Péče

Vogue rádce, jak si nechat narůst vlasy a nezešílet z odrostů a divnodélky

Může to znít jako protimluv, ale bez pravidelného stříhání vlasů se neobejdete.
Foto: Launchmetrics
Vlasy na přehlídce jaro - léto 2024, VICTORIA BECKHAM
Louise Brooks toho má na svědomí hodně. Ještě sto let poté, co zpopularizovala krátký účes coby nepostradatelný doplněk flapperek, je Instagram zaplavený it girls, které si svá barokní mikáda cestou z pilates zastrkávají za uši.
A nejsou to jen příslušnice generace Z. V lednu se Jennifer Lopez podařilo strhnout na sebe veškerou pozornost před přehlídkou Schiaparelli Haute Couture, když dorazila s karamelovými vlnami sestříhanými do mikáda, které ještě zdůraznila mokrým efektem. Ten samý měsíc se Penélope Cruz prošla po červeném koberci na Governors Awards poté, co se zbavila alespoň patnácti centimetrů havraních vlasů.
Ani já nejsem imunní vůči tomuto vytrvalému trendu; dlouhá léta jsem měla krátké vlasy a byla jsem přesvědčená, že to je nejlepší způsob, jak udržet své nepoddajné lokny (nebo alespoň jejich iluzi) na uzdě. Ale co se stane, když vás mikádo omrzí? Když najednou zatoužíte po praktickém culíku nebo po nonšalantnosti vysoko vyčesaného drdolu? Přesně v takové situaci jsem se před několika měsíci ocitla já, uvízlá v bažině vlasové nudy a začínající nenávidět své údajně nenáročné mikádo.
Tato stereotypní situace mě nakonec přiměla ke změně. Ale předtím jsem se obrátila na několik odborníků, aby mi poradili, jak nejlépe zvládnout to, o čem jsem věděla, že přijde: nepříjemné období dorůstání vlasů. „Pravidelné stříhání je nutností,“ hlásá kadeřník Domenico Cassella. I když chcete co nejrychleji delší vlasy, které se dají sepnout? Zjevně ano. „Všem svým klientům doporučuji, aby se nechali ostříhat každých pět až šest týdnů. A ještě více trvám na tom, aby se nechali stříhat ti, kteří chtějí dosáhnout dobře vypadajících délek,“ říká Cassella. „Pravidelným stříháním zajistíte, že se vám vlasy nebudou ztenčovat v konečcích. Předejdete tím také nepříjemnému třepení konečků a jejich vysušování.“

Dobře míněné rady od kadeřníka

Patřičně poučena jsem se zeptala, zda mohu udělat ještě něco dalšího, abych celý proces urychlila. „Dlouhé a zdravé vlasy jsou výsledkem dobře ošetřované vlasové pokožky a správné péče o vlasy,“ zdůrazňuje Cassella, který navrhuje stimulovat vlasové folikuly, aby se podpořil růst. „Prvním krokem je zajištění rovnováhy pH pokožky hlavy. Toho lze dosáhnout pravidelným používáním jemného hydratačního šamponu a jeho kombinací s profesionálním ošetřením vlasové pokožky.“ Cassella, který působí v salonu Neville Hair and Beauty v londýnské čtvrti Belgravia, používá pro své klienty ošetření na bázi přírodního jílu. Pokud jde o změny, které můžete provést doma, je podle něj ještě důležitější používat při pěstování vlasů přípravky chránící před teplem, nebo ještě lépe omezit používání přístrojů pracujících s teplem na absolutní minimum.
Píšu to poté, co jsem se z tohoto období růstu konečně dostala (relativně) bez úhony a jsem připravená na léto s vlasy po ramena. Zajímá mě, jak jsou na tom ženy z oboru, které jsou známé svými nádhernými a dlouhými vlasy. Jaké rady a zkušenosti mají ony? „Řekla bych, abyste si vlasy nemyli moc často,“ řekla mi londýnská PR guru Daisy Hoppen. „Investujte do dobrého kondicionéru a já osobně si je nikdy nebarvím.“ Hoppen si také pořizuje spony, které jí udrží vlasy nahoře během spánku, šampon bez sulfátů a parfém na vlasy od Diptyque. „Zdá se mi, že když jsou vlasy delší, dokážou více absorbovat vůně,“ řekla. Její zlaté pravidlo? Keratinová ošetření každých šest měsíců. „To je naprostý zázrak, jak si udržet vlasy hebké a v dobré kondici.“
Modelka a fotografka Laura Bailey naopak varuje před nadměrným stylingem: „Doma si vlasy suším pouze přirozeně, často při jízdě na kole! Nejradši si je večer zapletu do dlouhého copu a ráno ho rozpletu do účesu ve stylu Rapunzel," dodala. Své blond vlasy si udržuje zdravé a hydratované pomocí vlasových masek a doplňků stravy Lyma Life. A je důkazem toho, že pravidelné zastřihávání je důležité.
Cassella by jistě souhlasil, Hoppen však přiznává, že se nůžkám vyhýbá i celé měsíce. „I když máte dlouhé vlasy, stejně vás píchne u srdce, když je vidíte o pár centimetrů kratší," řekla. „Nevím proč, ale když mi ustřihnou vlasy, cítím se oslabená jako Samson!"
Na přehlídkách jaro – léto 2024 se objevila celá řada účesů, s nimi můžete snadno překonat náročnější období, kdy si necháváte vlasy narůst. Podívejte se do galerie na tipy na vlasy „mezi délkami".
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.