Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vůně

Hříšně sladké tajemství. Nejlepší parfémy na podzim a zimu s čokoládou, které musíte vyzkoušet

Cindy Kerberová13. 9. 2024
Hříšná, návyková, neodolatelná, sladká i hořká. Čokoláda je více než jen sladké potěšení, kterému se jen těžko odolává – je to zážitek, který provokuje naše smysly a vyvolává hluboké emoce. Jak se z této nečekané ingredience stal gurmánský poklad parfumerií? Ponořte se do fascinujícího světa čokoládových akordů, které změnily to, jak voníme. 
Autor: BEN LAMBERTY FOR VOGUE CS
Foto: BEN LAMBERTY FOR VOGUE CS

Čokoláda v parfémech: Cesta od gurmánské senzace k niche vůním

Smyslná, provokativní, hřejivá. Dějiny čokolády se píší tisíce let, ovšem její využití v rámci parfémů je velmi moderní záležitost. Vůně čokolády se ve světě parfémů objevila až v 90. letech 20. století, kdy francouzský parfémář Olivier Cresp přišel s naprosto nevídaným konceptem, a změnil tak historii. Jeho Angel pro značku Thierry Mugler se stal historicky první vůní s čokoládovým akordem a zároveň prvním gurmánským parfémem.
„Jsem posedlý hořkou čokoládou. Jednou z mých nejoblíbenějších čokolád je Lindt s 85 % kakaa. Mám ji v zásuvce svého pracovního stolu, v kuchyni, v bytě v Cannes, všude,“ svěřuje se Cresp. Je jasné, proč právě jemu se podařilo vytvořit kultovní parfém s kombinací čokolády, vanilky a pačuli. Původní Angel v sobě nemá žádné květinové akordy. Cresp svým nezaměnitelným dílem položil základ celé jedné, dnes už velmi rozsáhlé skupiny vůní, která do té doby neexistovala. Takových momentů v historii kosmetiky není mnoho. Od té doby uplynulo přes třicet let a nabízí se tedy otázka: „Jsou parfémy s čokoládou stále relevantní?“

Gurmánské vůně včera, dnes i zítra

Odpověď zní: „Jednoznačné ano.“ Angel se stal nejen průkopníkem, ale i legendou, navíc se ukázal jako výborný obchodní artikl. Přes veškerou kontroverzi, která jej od počátku doprovází. Čokoládové tóny, zejména v takové intenzitě, buď jednoduše milujete, anebo nenávidíte. Smyslné emoce ke gurmánským parfémům neodmyslitelně patří. Jejích úkolem je totiž vyvolat emoce, jaké nedokážou vůně z ostatních kategorií.
Nejde jen o záležitost pro gurmány, čokoládové aroma je také symbolem hřejivosti a útulnosti. To z něj dělá ideální ingredienci na chladnější část roku, kdy instinktivně vyhledáme teplo, bezpečí a sladké uspokojení. Právě díky schopnosti navozovat pocity pohody a blaha si čokoládové akordy rychle získaly a nadále získávají širokou fanouškovskou základnu z řad parfémářů i zákazníků. Čokoládu najdete snadno jak na pultech parfumerií, tak v buticích zaměřených na ty nejlepší niche vůně. 

Čokoládové parfémy, které musíte vyzkoušet: Nejlepší vůně pro podzim a zimu

Jestli vás zajímají současné vůně s výraznou vůní čokolády, tak vězte, že setkat se můžete jak s bílou, tak i tmavou verzí a jde o variantu pro ty, co touží o neotřelém a nezaměnitelném parfému. Skvělou volbou v tomto duchu představuje třeba Dark od Akro, jejíž autorem je... ano, znalci vědí... Olivier Cresp. Ten svou závislost na čokoládě přetvořil do unisexové kombinace spadající do kategorie ambrovo-vanilkových. Stejně jako u Angela, ani tady květiny nehledejte. Parfémář pracoval vedle čokolády také s akordy kakaa, lískových oříšků, skořice a vanilky. Dark je velmi temná, bohatá a svádivá vůně, ovšem nikoliv pro okolí, ale především pro svého nositele. Z osobní zkušenosti mohu říct, že se u ní přistihnete, jak se očicháváte. Líbí se mi, že Dark není sladká, prvoplánová, navíc má fantastickou výdrž a nikdy nenudí. 
Italská značka Profumum Roma nabízí zcela odlišný pohled na čokoládu. Její Sorriso spadá do kategorie květinovo-ovocných gurmánských vůní, dominuje v ní vanilka a je trochu nostalgická. S ní si zažijete návrat do dětství. Na rozdíl od celé řady jiných gurmánských parfémů, tento působí dospěle, vyzrále. Trochu trpká, zato dost ostrá záležitost, co umí být na kůži příjemně krémová, hřejivá, uklidňující.
Alessandro Gualtieri, zakladatel značky Nasomatto, na čokoládu nazírá ještě z jiného úhlu. Akord tmavé čokolády totiž smíchal s oudem. A aby toho nebylo málo, přidal pořádnou dávku skořice, tonka bobů a do úvodu ještě silně aromatickou magnolie. Pardon se opravdu nedá přehlédnout, zejména díky čokoládě, kterou parfémář rozhodně nešetřil. Připravte se na to, že vaše okolí bude tuto vůni často komentovat.
Při pečlivém studování čokoládových vůní jsem mimo jiné zjistila, proč mě roky tak přitahuje klasická Black Orchid od Toma Forda. I ona v sobě ukrývá čokoládu. Velmi dobře skrytou, kterou si můj mozek evidentně sám našel, protože jsem do této parfémové vody v černém matném flakonu se zlatých štítkem zamilovaná od prvního setkání. Jen těžko bych spočítala, kolik lahviček jsem za ty roky již spotřebovala do poslední kapky. Black Orchid je ambrová chypré vůně, opulentní jen ze své podstaty. Smyslná, bohatá, velmi komplexní a ano, opravdu luxusní. So Tom Ford (v dobách své největší slávy).
Parfémová voda Dark, AKRO, prodává Myskino, od 2 000 Kč
1 / 5
Parfémová voda Dark, AKRO, prodává Myskino, od 2 000 Kč
Foto: Akro