Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vůně

Sedm parfémů navržených pro posílení sebedůvěry

Marie Bladt13. 10. 2024
Jsou parfémy, které mají v popisu práce působit smyslným dojmem. Pak tu máme velké romantické parfémy. A v posledních letech se stále častěji můžete setkat s mystickými vůněmi, jejichž úlohou je vytvořit ochrannou auru a pomoct nositelce čelit divokému vnějšímu světu. Pojďme se podívat právě na tuto novou kategorii parfémů pro posílení wellbeingu.
Lindsey Wixson for Vogue CS
Foto: Carly Dame for Vogue CS
Lindsey Wixson for Vogue CS

Parfémy mohou prospívat duševnímu zdraví. Tyto blahodárné vůně šíří svou ochrannou auru přímo na kůži

Přisuzujeme jim někdy až magické schopnosti, ochranné nebo přinášející štěstí... „Parfém, podobně jako talisman, nás sice nepromění, ale může zvýraznit určité rysy naší osobnosti a pomoci nám lépe čelit životním událostem," vysvětluje Arnaud Guggenbuhl, ředitel marketingu Fine Fragrance ve společnosti Givaudan.
Vůně, které jsou klíčovým faktorem emoční pohody, působí jako uklidňující bublina nebo posilovač sebevědomí, zejména tím, že oslovují naši čichovou paměť. „V náročném prostředí je potřeba držet se známých vůní prakticky nutností. Právě to děláme tak, že do nových kreací vnášíme podprahové stopy známých vůní.“ 
Po globálním lockdownu se podle odborníka zájem o uklidňující vůně ukazuje jako jeden z klíčových trendů a prolíná se s velmi specifickými přáními, mezi nimiž převažuje čistota, závan čerstvého vzduchu, sluneční paprsky, přirozenost, touha po přírodě a únik od reality. „Vůně coby talisman nás vyvádí zpátky na světlo. Nosíme ji pro sebe, abychom se ukotvili v přítomnosti a znovu se napojili na vlastní emoce."

7 parfémů, které posilují sebedůvěru

Hypnotic Poison od Dior
Tento elixír s výtažkem z mandle a vanilky, ozářený záhadným srdcem jasmínu, hýčká smysly mystickým závojem jako povzbudivé osvěžení.
L’Interdit Eau de Parfum Intense od Givenchy
Černá lakovaná lahvička kontrastuje s bílými květinami uvnitř. Tato verze L’Interdit, tajemnější než všechny předchozí a s dvojitou dávkou tuberózy, působí jako druhá kůže a je také nejintimitnější.
L’Ombre des Merveilles od Hermès 
Sedmnáct let po uvedení Eau des Merveilles se Hermès vratil do sféry snových světů. Směs tonky a černého čaje zahalená do závojů kadidla v dokonale kulaté lahvičce, symbolu dokonalosti a nekonečna, uklidňuje mysl a přináší pocit svěžesti a nových začátků.
Périlleusement Vôtre od Serge Lutens
Duo oud a růže od samotného Serge Lutense? Rozhodná, odvážná, zářivá kompozice, která zanechává mimořádný dojem.
Angel Nova od Mugler
Na nebeské klenbě značky Mugler září další hvězda. Spousta malin pro radost a trochu extrovertní pačuli působí jako pohlazení po duši. To vše v hvězdné lahvičce odkazující na noční oblohu. 
Shalimar Philtre de Parfum od Guerlain
Thierry Wasser vyzdvihuje aspekty vanilky a kosatce v Shalimar, prvním orientálním parfému značky, a činí jej ještě svůdnějším, pokud je to vůbec možné.
Idole L’Intense od Lancôme
Jasný a čistý základ Idole snadno rozpoznáte. Rozdíl mezi originální vůní a tímto flankerem spočívá v gurmánské notě, kterou do kompozice vnáší vanilka. 
Toaletní voda Hypnotic Poison, DIOR, prodává Sephora, 2 090 Kč
1 / 7
Toaletní voda Hypnotic Poison, DIOR, prodává Sephora, 2 090 Kč
Foto: Dior
Článek vyšel v originále na vogue.fr.