Vůně

Parfém v létě. Máte, nebo nemáte používat vůni, když jste na slunci? Odpovídá odbornice na pleť

Každé léto se opakuje otázka: Je pro pokožku nebezpečné vystavovat se slunci po použití parfému?
Foto: Michal Pudelka for VOGUE CS
V horkém počasí je příjemné osvěžit se lehkým parfémem nebo kolínskou. Je to jeden z mála kosmetických rituálů, které si v létě, zvláště na dovolené, rádi dopřejeme, přestože zbytek beauty rutiny většinou minimalizujeme, jak to jen jde. Ale s příchodem slunečních paprsků se znovu vynořuje otázka: Je bezpečné používat parfémy na pokožku, která bude vystavena slunci? Profesorka Isabelle Parrot, chemička z Université de Montpellier a spoluzakladatelka značky Odore Scola, poskytla Holistik RP podrobnější vysvětlení: „Je důležité si uvědomit, jak sloučeniny v parfémech interagují s UV zářením. Některé z nich, obsažené v aromatických složkách, jsou fotosenzibilní a mohou na sluneční světlo reagovat."

Je vhodné používat parfém při pobytu na slunci?

Expertka vysvětluje: „Předpisy týkající se parfémů jsou velmi přísné. Zakazují přítomnost furokumarinů a fototoxických sloučenin, takže při používání parfémů určených na pokožku je spotřebitel plně chráněn."
Některé přísady, jako jsou éterické oleje z citrusů (bergamot, citron, grapefruit apod.), mohou být fotosenzibilizátory. To znamená, že zvyšují citlivost pokožky na UV záření a mohou vést k kožním reakcím, tzv. fytofodermatózám. Mezi typické projevy patří zarudnutí, pálení nebo pigmentace kůže, která může být v některých případech trvalá. Proto je důležité, aby parfém, který používáte před opalováním, tyto éterické oleje neobsahoval.
Nikdy nepoužívejte interiérové parfémy na pokožku. Expertka upozorňuje, že v těchto parfémech „se mohou používat éterické oleje obsahující fototoxické sloučeniny, a to i zcela záměrně, protože jsou pro výrobce levnější. Odstranění jednoho nebo více fotosenzibilizátorů z éterického oleje je složitější, a cena rafinovaného oleje se tak zvyšuje."
Obezřetnost je nutná i u podomácku vyrobených parfémů. „Do it yourself vůně se příliš nedoporučuje nosit při pobytu na sluníčku. Pokud si chcete vyzkoušet výrobu vlastního parfému, volte raději sady s předem připravenými kompozicemi, které vám zajistí bezpečný proces," dodává profesorka Parrot.
Pokud si nejste zcela jisti, jestli vaše oblíbená vůně nevytvoří na pokožce tmavé skvrny, aplikujte si ji spíše na oblečení nebo do vlasů. Na obou místech navíc bude vonět mnohem déle než na pokožce.
Článek vyšel v originále na  vogue.fr.