Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cuisine

Cesta do historie kávy od italského espressa přes řecké frappé po kávovou pěnu plněnou dusíkem

Michaela Dombrovská21. 7. 2023
Mohlo by se zdát, že káva a horké dny spolu neladí. Přesto je oblíbená v mnoha jižních zemích, jimž samozřejmě vévodí kávová velmoc Itálie. Recepty, které jsou jako doplněk k letním zážitkům přímo určené, ale najdete také třeba v Řecku nebo v celosvětové síti kaváren. 

Zrození kávy

Legenda o kávě pochází z Etiopie, kde její účinky náhodou objevil pasák koz Kaldi. Vypozoroval, že pokud zvířata ochutnají keře s červenými bobulemi podobnými třešním, jsou plné energie. Svěřil se opatovi blízkého kláštera, který je považoval za ďáblovo pokušení a rozhodl se je spálit. Oheň ale uvolnil tak příjemné aroma, že namísto zničení bobulí s nimi začali v klášteře experimentovat a objevili elixír, který vzniká po zalití horkou vodou. Káva, jak ji známe, byla na světě. Legendy nejsou právě přesnými popisy dějin, přesto se na tom, že káva pochází právě z Etiopie, shodne většina historiků. 
Pěstování této plodiny se rozmohlo zejména okolo 15. století, kdy si našla cestu také do Jemenu a Arábie. Jedny z prvních kaváren lemovaly cestu do posvátné Mekky a později také Damašku. O tom, že jde o surovinu a komoditu, která je nedílnou součástí lidských dějin, není rozhodně pochyb. 
Do Itálie přivezl první zrna cestovatel Pietro della Valle z Turecka kolem roku 1615. Zatímco v pěstování kávy se našly zejména Nizozemí a Francie, díky kterým se dostala například do Brazílie, Itálie zůstala velmocí, pokud jde o přípravu nápoje, jenž si v nějaké podobě oblíbil celý svět. Espresso, které známe díky patentu Angela Morionda z roku 1884, stejně jako ikonická moka konvička Bialetti mají domov právě zde.

Káva v Česku

Do českých zemí kávu údajně přivezli ze svých cest po blízkém východě Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic na samém konci 17. století. Protože se jí u nás nedařilo, byla vzácná, takže prostor dostaly také dodnes oblíbené kávové náhražky (kávoviny), které se stejně jako káva v našich končinách pijí velmi často s mlékem a oslazené. První kavárna spatřila světlo světa v Brně už v roce 1702 a teprve o zhruba desetiletí později následovala kavárna v Praze. Některé z kaváren té doby fungují dodnes, například kavárna Slavia, kavárna v domě u Černé Matky Boží nebo kavárna Savoy. A dodnes také známe jména prvních podnikatelů s kávou Juliuse Meinla a Arnošta Dadáka. Káva je také u nás neodmyslitelně spjata s porcelánem, který tu má rovněž silnou tradici. Patent Klášterecké porcelánky (Thun) z přelomu 19. a 20. století známý jako Karlovarský příbor a byl předchůdcem dnešního dripperu. Dnes už kavárny patří ke koloritu každého města i obce bez ohledu na velikost. A stále se objevují novinky, které překvapují chutí nebo způsobem přípravy.
V roce 2008 k nám jako do první středoevropské země expandoval také americký kávový řetězec Starbucks, který je mimo jiné známý přípravou signature směsí a limitovaných kávových specialit. Toto léto můžete na Jungmannově náměstí v Praze ochutnat prémiové letní speciality z prvotřídní kávy a zmrzliny. Reserve™ Affogato Cold Brew znamená porci vanilkové zmrzliny ponořené v pomalu louhované kávě a Reserve™ Nitro Cold Brew zase novinku sycenou dusíkem pro hladkou a sametovou texturu. Navíc jsou k dostání také letní limitované edice Reserve™ zrnkových káv: Sun-dried Papua New Guinea Ulya s tóny borůvek a fíků, Rwanda Hingakawa s nádechem mandarinky a mléčného karamelu a Ecuador Loja s vůní sušených meruněk a karamelu.
Autor: Starbucks
Foto: Starbucks
Autor: Starbucks
Foto: Starbucks
Autor: Starbucks
Foto: Starbucks

Letní frappé

Dvě zajímavé varianty kofeinového nápoje pocházejí také z Řecka, které patří mezi největší konzumenty kávy na světě. A protože se jedná o jednu z nejoblíbenějších letních destinací, můžete se spolehnout, že se hodí i do horkého počasí. Řeckou kávu (greco) budete možná znát jako tureckou kávu, ale místní by vám vysvětlili, že je původní a specifická. Vaří se v konvičce s dlouhou rukojetí (s cukrem podle chuti), původně v horkém písku, a dvakrát prochází varem. Výsledkem je jemná pěnová textura. Doma ji zvládnete se správnými ingrediencemi a trochou cviku, pamatujte jen, že autentická řecká káva se nikdy nedochucuje mlékem. V Athénách si pro kávovou směs zajděte do pražírny Rizopoulos poblíž náměstí Syntagma, která funguje nepřetržitě od roku 1901. 
V domácích podmínkách si ale určitě bez problému přichystáte řecké frappé, které vzniklo víceméně náhodou v roce 1957 na mezinárodním veletrhu v Soluni. Frappé chystejte s pomocí koktejlového šejkru, napěňovače mléka nebo mixéru na mléčné koktejly. Smíchejte instantní kávu, trochu cukru (nemusí být) a menší množství vody, dokud se nevytvoří hustá pěna. Do vyšší sklenice si nachystejte studenou vodu, kostky ledu a podle chuti i trochu mléka. Zalijte kávovou pěnou a pak pijte brčkem vždy odspodu (kávová pěna je sama o sobě totiž opravdu silná). Vyzkoušet můžete i variantu, kdy rozmixujete směs už s několika kostkami ledu, takže vznikne kávová tříšť, kterou pak zalijete vodu s ledem ve sklenici a opět si nápoj vychutnáte brčkem. K jakékoliv řecké kávě patří vždy i další sklenice studené vody, hydrataci není radno podceňovat. Poslední nezbytnou ingrediencí je meraki, což je řecký výraz pro péči, lásku a skutečné zaujetí při jakékoliv činnosti, včetně přípravy té nejlahodnější kávy.