Móda

Issey Miyake a jeho revoluční technologie plisování

Inspirujte se mistrem japonské módy a jeho technologií plisování, kterou vyvinul pro svou značku Pleats Please. Ta je dnes stejně oblíbená jako v 90. letech, kdy ji Issey Miyake představil.
Foto: Launchmetrics/ Spotlight
Issey Miyake fall/winter 2024
Každý, kdo měl kdy na sobě model od značky Pleats Please Issey Miyake, zná charakteristické vlastnosti těchto oděvů. Každý kousek je uměleckým dílem s pečlivým plisováním vytvořeným pomocí jedinečného řemesla, které se vyvíjelo několik desetiletí. 
Plisé, vyrobené z více než trojnásobného množství látky oproti velikosti finálního oděvu, se s pohybem látky hýbe, natahuje a kmitá. Cikcak vzory vytvářejí stíny a dodávají látce větší hloubku a na první pohled jednoduchým kouskům i nový rozměr. 
Oblečení od tohoto japonského návrháře se stalo definicí všestrannosti a nenáročné údržby. Lze jej prát v pračce a nemačká se, což znamená, že když ho vytáhnete z kufru, rozvine se jako květ a není ho nutné žehlit. 
„Pleats, please. To jsem si pomyslela vždy, když jsem potkala někoho v plisé. Vznik těchto úžasných modelů mě nadchl,” uvedla Midori Kitamura, dlouholetá spolupracovnice zesnulého Issey Miyakeho, v eponymní knize vydané v nakladatelství Taschen, kde mluvila o vzniku značky Pleats Please Issey Miyake, založené v roce 1993 po letech předchozího výzkumu a zkoušení technologie. „Pleats Please jsou oděvy navržené tak, aby vyhovovaly potřebám a stylu každé ženy,“ píše. „Jsou ceněny nejen díky své kráse, ale také díky své praktičnosti. Oblečení je stále tak populární i dnes částečně díky tomu, že se hodí ke každé příležitosti, ať už jde o něco výjimečného, nebo o každodenní záležitost včetně cestování.“
Foto: Masaya Yoshimura
Proces plisování
„Naše postupy v oblasti designu a výroby zůstaly od začátku stejné a nezměnily se,” uvedl designový tým pro Vogue v rozhovoru o etice a technických aspektech, které tvoří základ Pleats Please. „Náš výzkum se ale s dobou neustále vyvíjí a zdokonalujeme se od přízí a textilií až po design vzorů.”
Miyakeho fascinace plisováním začala v roce 1988 po jeho výstavě v Musée des Arts Décoratifs v Paříži s názvem Issey Miyake A-ŪN. „Po výstavě jsem nabyl přesvědčení, že už jsem dokázal vše, co jsem mohl, a tak jsem začal přemýšlet o nové cestě, na kterou bych se vydal," uvedl ve své monografii pro nakladatelství Taschen. Kde našel inspiraci pro tuto novou kapitolu? V hedvábném plisovaném šátku.
Stal se průkopníkem v oblasti skládaných oděvů a navázal úzké partnerství s textilní nadšenkyní Makiko Minagawou. Společně se ponořili do světa inovativních skládacích technik a experimentovali s nejrůznějšími materiály, čímž položili základy pro značku Pleats Please Issey Miyake. Ta dodnes oslavuje a šíří jeho průkopnické poznatky v této oblasti.
Techniky, kterým Issey Miyake razil cestu, se netýkaly módy, ale spíše oděvu jako funkčního produktu. Odstoupil od tradičních přírodních materiálů a experimentoval s polyesterem, jehož termoplastické vlastnosti mu umožnily tvarovat ho za vysokých teplot. Vytvořil tak vlastní kvalitní syntetický materiál a revolučním způsobem zafixoval plisy. Jeho látka odolá praní i mačkání bez ztráty tvaru, čímž otevírá svobodu pohybu a pohodlí. K testování raných prototypů Miyake přizval baletní soubor Williama Forsytha z Frankfurtu. Tanečníci v plisech zkoušeli a tančili, čímž prověřili jejich odolnost a praktičnost. Teprve poté se Miyakeho revoluční plisované oblečení dostalo do sériové výroby. 
Nyní, o několik desetiletí později, je Pleats Please považována za kultovní značku, kterou miluje široká škála fanoušků. Od těch, kteří s nadšením nakupují nejnovější kolekce, až po ty, kteří s láskou nosí kousky uchované po léta. Projdete-li se ulicemi velkoměst jako Tokio, New York či Londýn, je více než pravděpodobné, že narazíte na jeden či dva kousky z kolekce Pleats Please. Důkazem nadčasové přitažlivosti těchto kousků je i to, že generace Z začala vintage kousky z kolekce nakupovat na secondhandových stránkách jako Depop. Podle zpráv na této platformě vzrostlo od začátku roku hledání značky Pleats Please o 39 %.
Kouzlo Pleats Please tkví v jeho jednoduchosti. Každý kousek v sobě nese nadčasovou eleganci, která inspirovala Isseyho Miyakeho k založení značky v 90. letech. Současný designový tým to vystihuje slovy: „Jsme nadšeni, že se značka rozvinula do dnešní podoby a získala si oblibu po celém světě. I nadále budeme tvořit originální kolekce a šířit pozitivní poselství skrze design a vizuální vyjádření."
Článek vyšel původně na www.vogue.com.