Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Celebrity

Naomi Osaka posunula #tenniscore na novou úroveň

Jana Patočková28. 8. 2024
Letošní #tenniscore trend se díky Naomi Osaka posunul na novou úroveň. Její návrat na kurty nemohl vypadat roztomileji a přitom triumfálněji.
Naomi Osaka
Foto: Getty Images
Naomi Osaka
V nové garderobě, kterou pro tenisovou šampionku připravila návrhářka Yoon Ahn ve spolupráci s Nike, vzdává Osaka hold nejen typicky japonským subkulturám, jako jsou gotické lolity nebo Harajuku Fruits, ale povznáší mikrotrend coquette girl na novou úroveň. Po Rivalech s okouzlující Zendayou a její záplavou designer tenniscore outfitů jde o další zásek v oblasti tohoto raketového trendu. 
Návrat na US Open s obří mašlí na zádech a v kanýrkové sukýnce vypadá možná trošku dětsky nebo až příliš žensky (a co je na tom špatného?), ovšem to je právě pointa. Osaka, která se po delší odmlce vrací na velké kurty, na US Open vůbec poprvé od roku 2022, tak ukazuje celému světu svoji ženskou sílu. Právě stylizace do motivů, které společnost považuje za extrémně až přehnaně feminní, je v jejím podání odkazem boje, odhodlání a empowermentu. Ženy nejsou „slabší a něžné" pohlaví, přestože nosí mašle: „Nepopsala bych se jako bůhvíjak holčičí, když jsem na kurtu,“ řekla Osaka v rozhovoru pro New York Times: „Ale mám slabost pro krásné a extrémně roztomilé věci. A přijde mi cool klást na to důraz zejména tady, v New Yorku, kde je tenisový kurt spíše takovým jevištěm.“
Naomi Osaka
1 / 4
Naomi Osaka
Foto: Instagram @naomiosaka

Osaka si tak bere zpět své mašle a s nimi ženskost a vše, co k ní náleží, od stereotypů po skutečnou sílu a moc, a ukazuje nám všem, že se nemusíme přizpůsobovat, ale můžeme hrát podle vlastních pravidel. A vyplácí se to – v prvním utkání Osaka zvítězila. Ještěže si to nemusí rozdat s Tashi Duncan, to by byl zápas na ostří nože!