Celebrity

Čekejte nečekané, říká v exkluzivním rozhovoru pro Vogue Angelina Jolie

V exkluzivním rozhovoru pro Vogue se Angelina Jolie rozpovídala o své životní roli, zpěvu i stylu legendární opevní pěvkyně Marie Callas, kterou hraje v životopisném dramatu Maria. „Myslím, že by ji to rozesmálo," říká hvězda snímku o symbolickém významu oslnivých šperků Cartier, jež má právě na sobě.
Foto: Candice Lake
Angelina Jolie v Benátkách v šatech Atelier Jolie a s broží Cartier na tiskové konferenci k filmu Maria, 29. srpna 2024

Angelina Jolie: Doufám, že film pomůže k většímu respektu k Marii Callas

Je noc před premiérou filmu Maria, životopisného snímku o Marii Callas, který režíroval Pablo Larraín a který je již nyní nejdiskutovanějším filmem letošního filmového festivalu v Benátkách. Jeho hvězda Angelina Jolie se cítí plná dojmů. „S Pablem jsem se setkala před mnoha lety a řekla mu, jak moc si ho vážím jako filmaře a že doufám, že s ním budu jednou pracovat,“ vypráví Jolie pro Vogue, jak se rozhodla přijmout tuhle neopakovatelnou roli. „Skutečnost, že mě požádal, abych hrála Marii, byla pro mě čest a nejnáročnější role, jakou jsem kdy vzala. Jako k umělkyni a ženě cítím k Marii Callas tak silné emoce, že jsem se obávala, že ji neztvárním tak, jak si skutečně zaslouží.“
O to se Jolie nemusí strachovat. V roli Marie podává bezpochyby nejlepší výkon ve své už tak pozoruhodné kariéře a skvěle ztělesňuje legendární řeckou operní pěvkyni na sklonku sedmdesátých let v Paříži, její výrazné oči s černými linkami, třaslavý hlas a bouřlivé nálady. Aby toho dosáhla, podstoupila Jolie intenzivní přípravu, takže nepředváděla jen portrét Callas, ale tak nějak se jí stala. „Pablo ode mě čekal, že budu tvrdě pracovat, a zároveň předpokládal, že budu zpívat,“ říká. „Šest nebo sedm měsíců jsem chodila do kurzů, abych se naučila opravdu zpívat, chodila na hodiny italštiny, pochopila a studovala operu, úplně se do ní ponořila a odvedla tu práci. Jiná cesta pro ztvárnění role Marie neexistovala.“ Ať už byla tato pouť jakkoli vyčerpávající, byl to proces, který Jolie zanechal pocit tvůrčího naplnění. „Jsem Pablovi hluboce vděčná, že mi věřil, že to dokážu,“ dodává.

Maria Callas měla jedinečný hlas i módní styl

Byl tu však ještě jeden neméně důležitý prvek života Callas, který se Jolie snažila na plátně plně realizovat: její styl. Pro Callas nebyla móda jen oblečením, do kterého se denně oblékala, ale i brněním, které jí umožňovalo vykročit do mnohdy až nepřátelského světa. I proto se Callas stala klientkou největších módních návrhářů své doby včetně italského krejčího Bikiho, Christiana Diora a Yvese Saint Laurenta. Operní hvězda mimochodem stále inspiruje návrháře: Stačí se podívat na kolekci Erdem pro podzim 2024, která se vyznačovala rozmáchlými gesty barev na květinových šatech napodobujícími návrhy dekorací Salvatora Fiumeho pro inscenaci Medey v La Scale v roce 1953, zdokumentované jedinou dochovanou nahrávkou, kde Callas zpívá řecky.
Jolie úzce spolupracovala s kostýmním výtvarníkem Massimem Cantinim Parrinim, extra lesk jí navíc dodal Cartier. Operní diva během svého života nashromáždila rozsáhlou sbírku šperků, ale jen málo z nich bylo tak ceněných jako ty z legendárního francouzského klenotnictví. Jedním z nich je figurální brož Panthère vyrobená v roce 1971, na níž je jeden z Cartierových zlatých panterů se smaragdy místo očí posazený na bílém chalcedonu.

Diamantové šperky ve filmu i na premiéře

Ukázalo se, že tento šperk se nyní nachází ve sbírkách Cartier, a Jolie si jej vzala nejen na natáčení, ale i na včerejší tiskovou konferenci, kde si brož připnula na černé pouzdrové šaty své značky Atelier Jolie. „Nedovedete si představit, jak zvláštní bylo nosit šperk, který patřil jí,“ říká Jolie.
V filmu Jolie nosila mj. brož Rose Ouvrante z roku 1972 s diamanty, smaragdy, safíry a rubíny, která má zvláštní mechanismus umožňující otevírání a zavírání okvětních lístků. Včera večer si Jolie tento šperk oblékla na večerní premiéru filmu Maria k šifónovým šatům od Tamary Ralph a štóle z umělé kožešiny. „Okouzlilo mě, že skutečně rozkvétá jako opravdová květina,“ dodává Jolie. „Myslím, že by ji to rozesmálo.“
Foto: Cartier
Angelina Jolie na premiéře filmu Maria v Benátkách v šatech Tamara Ralph a šperky Cartier, 29. srpna 2024
I pro Cartier tato chvíle představuje pomyslné uzavření kruhu.„Stejně jako mnoho dalších významných žen té doby si i Maria Callas vybrala šperky Cartier, které odrážely její osobnost,“ říká Pierre Rainero, ředitel pro image, styl a kulturní dědictví společnosti Cartier, a pokračuje citátem ikonické mexické herečky Maríi Félix: „Cartier byl vždy známý jako klenotník aristokratické krve, ale také talentu.“

Čekejte nečekané

Před debutem modelu od Tamary Ralph na červeném koberci v Palazzo del Cinema včera večer Jolie poznamenala, že bychom měli očekávat nečekané, pokud jde o její benátský šatník. „Rozhodla jsem se, že nebudu nkopírovat Mariiny šaty, ty neodmyslitelně patří k ní. Garderóba, kterou si vybírala pro svá vystoupení v Benátkách, byla vždy dechberoucí. Já se jí chci poklonit jiným způsobem,“ říká, než dodá: „Ale dala jsem si záležet, abych si na její počest oblékla něco velmi ženského.“ (Jolie si předtím oblékla také šaty Saint Laurent s rukávy v řeckém stylu, které sloužily jako jemná pocta Callas.)
Na projektu pracovala Angelina Jolie téměř dva roky. Jaký je to pocit, když je teď film konečně na světě? A co si přeje, aby si diváci z tohoto filmu odnesli? „Já jen doufám, že tento film pomůže k většímu pochopení a respektu k Marii Callas.“ Pokud se podle jejího výkonu dá něco usuzovat, tak určitě to, že se záměr podaří podle jejích představ.
Článek vyšel v originále na vogue.com.