Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Doplňky

„Duši nesvážeš“ je motto projektu Romade a jde o šátky

Jana Patočková7. 10. 2024
Nový projekt Romade představuje kreativní romské tvůrce v kolekci šátků, které skvěle doplní váš podzimní šatník. Přečtěte si rozhovor s módními návrháři Pavlem Berkym, Marcusem Darsenem a Monikou Vontszemuovou, kteří za originálními motivy na šátcích stojí.
Romade
Foto: Ivan Kašša
Romade
Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska spolu s návrhářkou romského původu Monikou Vontszemuovou na trh uvedli společný projekt Romade – kolekci šátků inspirovaných půvaby romské kultury. Pod heslem, že šátek se dá svázat, ale duše ne, se ukrývá kolekce pestrých šátků. Ty fungují jako plátna, která dávají prostor i dalším romským umělcům vyjádřit kreativitu, vycházející z jejich kulturního dědictví i osobních příběhů. Jde celkem o 18 exkluzivních designů od tří designérů. Kromě Vontszemuové (kolekce Osud) za nimi stojí také Marcus Darsen (kolekce Svoboda) a Pavel Berky (kolekce Kořeny).
Andrej Kiska
Foto: Romade
Andrej Kiska
Romade je česko-slovenský neziskový projekt, který si klade za cíl dialog napříč našimi kulturami a získal už celou řadu podporovatelů, například zpěvačku a herečku s romskými kořeny Zeu Ferencovou, českého herce s romskými kořeny Jana Cinu nebo zpěvačky Kláru Vytiskovou a Žofii Dařbujánovou: „Až 63 % Čechů hodnotí spolužití s Romy jako problematické, z toho 15 % velmi špatné. Nejsme naivní, víme, že důvodů je mnoho. My však chceme tyto předsudky pomoci bourat a prostřednictvím hedvábných šátků lidem ukázat, co krásného a hodnotného nám romská kultura přináší,“ uvádí zakladatel Romade Andrej Kiska, 4. prezident Slovenské republiky.
Monika Vontszemuová
1 / 3
Monika Vontszemuová
Foto: Romade

Romade jsou šátky české, slovenské a dostupné

Portfolio projektu Romade obsahuje hedvábné šátky šité v českém podniku N.Ties v Hradci Králové, právě tam se mimochodem ručně šijí také legendární šátky Hermès, a také kolekci Inclusive. Ta je cenově dostupnější a vyrábí se ze 100% recyklovaného polyesterového twillu, který v košické továrně zpracovávají romské pracovnice z vyloučených komunit. I celý výrobní proces se tak snaží myslet na zapojení a inkluzivitu: „Romská kultura je unikátní a vizuálně jedna z nejkrásnějších na světě. Přináší do života lidí energii, radost a jedinečný pohled na svět. Našim cílem je přinášet  ji do každodenní módy současné moderní doby,“ popisuje Monika Vontszemuová, spoluzakladatelka projektu. Právě Moniku i její další dva návrhářské kolegy Marcuse Darsena a Pavla Berkyho jsme při příležitosti uvedení značky na trh vyzpovídali.

Proč jste se rozhodli stát se součástí projektu Romade a co vás nejvíce lákalo?

Markus Darsen: Během studia na Univerzitě výtvarných umění v Bratislavě v Ateliéru 343 oděvního designu za mnou přišla s nabídkou moje profesorka, akademická malířka Júlia Sabová. „Nová značka Romade hledá návrháře a jejím zakladatelem je bývalý prezident,“ řekla mi tehdy a dala mi na něj číslo, abych si to promyslel a zavolal mu, pokud budu mít zájem. A já zavolal. Setkali jsme se, promluvili si a domluvili jsme se, že zkusím něco načrtnout na papír. Problém byl ovšem čas, ten mi během studia a neustálé práce nehrál do karet. Nebyla inspirace, nebyl čas, ale silná touha něco změnit, ať už v mém životě, nebo v životě někoho jiného, mě hnala dopředu. Nakonec jsem málem nestihl termín, a přestože jsem dorazil do cíle jako poslední, podařilo se mi naskočit do rozjetého vlaku. A tam začala naše společná cesta.
Monika Vontszemuová: Oslovila mě myšlenka projektu Romade a hodnoty, které reprezentuje, zejména aspekty jako inkluze a rozmanitost. Proto jsem se rozhodla zapojit. Myšlenka zaměstnávat romské švadleny a designéry mi přišla jako skvělá příležitost přinést rozmanitost do módního průmyslu. Lákala mě také možnost vyjádřit krásu a bohatství romské kultury prostřednictvím módy. Tahle práce je důležitá nejen pro naši komunitu, ale i pro celou společnost, protože přispívá k většímu porozumění a respektu vůči naší kultuře.
Pavel Berky: Lákala mě představa, že se česká i slovenská neromská společnost může dozvědět znovu o kousek více o romské kultuře, tradicích, estetice nebo o tom, že mezi námi Romy jsou také osobnosti působící v oblasti designu. Mám totiž pocit, že když se řekne Rom – umělec, často se neromské společnosti vybaví jen spojitost s hudbou nebo tancem, což je velká škoda. Já fandím každému projektu, který široké společnosti otevírá romský svět také skrze jiné umělecké směry než ty hudební.
Autor: Romade
Foto: Romade

Jaký máte vztah ke svému romskému původu a dědictví?

Markus Darsen: Můj vztah ke kořenům je daný spíše faktem, že pocházím z hudební rodiny – moji předkové se živili hudbou. Já jsem si vybral štětec a barvy. Možná proto, že jsem toho hudebního talentu moc nezdědil. Vždy jsem obdivoval romské hudebníky, kteří neznali ani noty, ale měli ten dar shora.
Monika Vontszemuová: Velmi hluboký a osobní. Romská kultura je pro mě zdrojem hrdosti a inspirace a můj původ tvoří neoddělitelnou součást mé identity. Cítím, že mám zodpovědnost reprezentovat a oslavovat kulturu, ze které pocházím, romské dědictví mě ovlivnilo v mé tvorbě. Čerpám inspiraci z tradic, barev a vzorů, které jsou součástí naší kultury, a přenáším jejich krásu a bohatství do svých designů. Jsem hrdá na svůj původ a snažím se být pozitivním vzorem pro další generace.
Pavel Berky: Na své kořeny a původ jsem hrdý a také vděčný rodině, že si celé to dědictví uchováváme a předáváme dál. Je zvláštní, ale zároveň krásné vědět, že i když nemáte svoji vlastní zemi tak jako jiné národy, pořád máte pocit, že někam patříte. Že jste součástí něčeho silného, co vás drží pohromadě.

Co byste chtěli, aby si lidé, kterým se šátky Romade líbí, vzali z romské kultury?

Markus Darsen: Chtěl bych, aby si spolu s šátkem vzali do života barvy, naději, sílu a víru, že mohou ve svém životě zkusit cokoli. Protože za pokus nic nedáš, maximálně to nevyjde. Ale i o tom je život a my se stáváme silnějšími a zkušenějšími. A nakonec s sebou netáhneme ty řetězy strachu a výčitek, že kdybych to tehdy zkusil, mohlo být všechno v mém životě jinak. Ať si lidé vezmou, co chtějí. Základ je, aby je to dělalo šťastnými.
Pavel Berky: Každý umělec, který pro Romade šátky vytvořil, pojal jejich design a námět jinak. Ty mé tvoří šest slov, šest motivů, za kterými se ukrývá hluboký význam. Měly by odrážet to, kým jsme nebo v co věříme. Jsou tam intimní odkazy na rodinu a tradice. Ale také jsem se snažil, aby byly šátky krásné pro oko a mohly být součástí dnešního moderního šatníku každé ženy nebo muže.
Autor: Ivan Kašša
Foto: Ivan Kašša

Setkali jste se v prostředí české módy s nějakou formou rasismu nebo předsudky?

Markus Darsen: V módě jsem se osobně setkal mnohokrát s nepochopením, ale s rasismem a předsudky zatím ne. Doufám, že to tak i zůstane.

Monika Vontszemuová: Vzhledem k tomu, že na české scéně přímo nepůsobím, je pro mě těžké posuzovat formy rasismu a předsudků, které se zde vyskytují.
Pavel Berky: Konkrétně na moji osobu spíše ne. Ale takovou obehranou písničkou se už stává fakt, že pořád je v českém a slovenském modelingu málo etnických modelek a modelů. Já samozřejmě chápu a plně respektuji všechny podmínky a kritéria, které je potřeba splnit, abyste se mohla stát modelkou nebo modelem, ale i tak si myslím, že mezi námi je spousta dívek a chlapců z různých menšin a etnik, kteří nedostávají tolik prostoru a šancí. Možná je to poptávkou, možná jsme jen jako národ pořád nepřekousli fakt, že dnešní společnost by měla vypadat a vlastně už i vypadá jinak. Věřím, že by se situace mohla zlepšit, kdyby se více agentur a klientů rozhodlo aktivně podporovat diverzitu. Mohli by například organizovat castingy zaměřené speciálně na modely z různých etnických skupin nebo spolupracovat s neziskovými organizacemi, které se věnují této problematice. Sám nyní hledám modelky a modely na nadcházející přehlídku, ale i v castingových agenturách modelky a modelové dalších etnik téměř nejsou.

Máte nějaký stylingový tip, jak váš šátek nosit?

Markus Darsen: Šátek se dá nosit na více způsobů, mně osobně se ale nejvíc líbí na ženách, které ho mají zapletený ve vlasech. Stačí spolu se staženým culíkem nebo drdolem ho trochu zauzlit a nastylovat a je z něj krásný doplněk. Ale sto lidí, sto chutí. Dámy, noste je s hrdostí, to je ten nejlepší styling.

Monika Vontszemuová: Určitě! Zkuste uvázat šátek kolem pasu jako pásek. To přidá barevný akcent k jednoduchému outfitu a zdůrazní siluetu. Nebo uvažte šátek do vlasů jako čelenku či jej zapleťte do účesu. Tím dodáte vzhledu šarm a hravost. Šátek se dá také přivázat na ucho kabelky a jde o skvělý způsob, jak přidat barvu a styl tašce. Když jste zvyklí nosit šátek okolo krku, místo klasického úvazu ho zauzlujte a nechte volně viset na ramenou. Můžete si ho taky uvázat okolo zápěstí jako náramek. 
Pavel Berky: Když vidím nějaký šátek, okamžitě se mi vybaví moje babička, která ho nosila zásadně jenom uvázaný kolem hlavy, maximálně pak ještě jako pléd přes ramena. A tak šátek jako pokrývka hlavy, uvázaný tzv. „na babičku” nebo zamotaný jako turban inspirovaný africkými ženami, je pro mě ten nejhezčí způsob, jak ho nosit. Když k tomuto výraznému doplňku zvolíte jednoduchý outfit, například oversized bílou košili a dobře padnoucí džíny, máte vyhráno. Šátky z mojí kolekce pro Romade jsou velice výrazné samy o sobě, není potřeba je kombinovat s přehnaně vzorovanými outfity.
1 / 4
Foto: Ivan Kašša

Kdyby byla jedna věc, kterou by podle vás měl vědět o romské kultuře úplně každý, pak by to bylo…?

Markus Darsen: Zajímavá otázka, ale asi bych každému zmínil a připomněl umělecké kovářství, na které se pomalu zapomíná. Myslím, že v něm byli Romové velmi šikovní mistři.
Monika Vontszemuová: Připomněla bych určitě fakt, že je romská kultura bohatá a rozmanitá. Vychází z hlubokých tradic, které se liší podle geografických oblastí. Není tedy jednotná. Jazyk, hudba i zvyky se vyvíjely po staletí v mnoha různých skupinách s odlišnými tradicemi a způsoby života. 
Pavel Berky: Každý by měl vědět, že tak jako každá jiná kultura, má i ta romská své specifické rysy, které se nemusejí líbit každému. Důležité je tyto rysy, tradice a zvyky akceptovat a respektovat. Každý by měl také vědět, že Romové pocházejí z Indie a jejich kultura má více jak tisíciletou historii. Přestože se Romové rozptýlili po celém světě a jejich kultura se přizpůsobovala různým prostředím, stále sdílejí mnoho společných prvků.