Přehlídky

Rajské léto. Co mají společného Athény a Karlovy Vary?

Chimera Love 2025. Pod tímto jménem uvedla na karlovarské kolonádě svou nejnovější kolekci módní návrhářka Beáta Rajská. Sama se na červeném koberci objevila v bílých šatech s černými puntíky, čímž navázala na svůj outfit z dostihů v Ascotu. Co o kolekci říká a jak tráví léto jedna z nejvytíženějších tuzemských návrhářek? 
Foto: Arthur Koff
Kolekce Chimera Love 2025, BEATA RAJSKÁ
Po italských Benátkách našla česká módní návrhářka Beáta Rajská inspiraci opět na jihu Evropy, tentokrát se však vydala na cestu proti proudu času. Antické Řecko, které díky letní olympiádě rezonuje globální módní scénou a inspiruje designéry napříč styly a generacemi, v jejím podávání ovšem nepojednává o sportu, jak napovídá už samotný název kolekce.
Na přehlídkové molo vyslala modelky oděné do hedvábí a lamé; látky sošnými střihy odkazovaly na antické tógy, klasické drapérie a chitony z jónského období. Do modelů zakomponovala ale také současné lokální prvky, čímž propojila líbivé a aktuální téma se svými kořeny. Zajímavostí je minimum šperků omezené jen na pár zlatých náušnic a vlasových sponek, nejvýraznějším doplňkem se staly miništíty inspirované starořeckými válečníky a bohy. Místo klasického bronzu je však Rajská nechala vytvořit z karlovarského porcelánu ve Studiu Maliska

Co vás přivedlo k inspiraci antickým oděvem a výzbrojí při vytváření této kolekce? Souvisí to nějak i s olympiádou? 

Vidíte, to mě nenapadlo. Téma souvisí s během a koloritem světa. V určitých momentech mám pocit, že svět už neví, „co by..." Jsme rozmazlení, ale není to poprvé, jak nám říká historie. V určitých momentech se civilizace začala požírat sama. Možná je to tím, že nad věcmi víc přemýšlím a víc si uvědomuji souvislosti. K tomu jsem uslyšela text písně Mariky Gombitové: „Koloseum, pýcha a pád…” a pak už to nějak samo začalo naskakovat. Římská říše je víc barevná, já se pustila do řecké antiky. Na konci zimy jsem speciálně kvůli kolekci odletěla do Athén.

Kolekci jste pojmenovala Chimera Love, což je velmi zajímavé slovní spojení. Antická Chiméra byla podle pověsti velmi nebezpečná nestvůra. Ve vašem pojetí ovšem dostala zcela novou image. Povězte nám něco ke jménu kolekce. 

Ano, v řecké mytologii je Chiméra obluda, která může mít několik podob. Ale chiméra znamená i představa, vidina. Chtěla jsem do těch vidin současného drsného světa protlačit dobro. Proto jsem si řekla, že tam dám chiméru lásky. Je důležité vidět i dobré, hezké pozitivní věci. V tomto případě jsem vypustila z antického tématu války, boje, podrazy, zrady a zaměřila jsem se na to hezké – na architekturu a odívání.

Kdo je vaše nejoblíbenější antická postava?

Afrodita, bohyně lásky, ale postavila bych ji na stejný piedestal s Athénou, bohyní moudrosti. Pallas Athéna byla i bohyní práva a spravedlnosti, umění války a strategie, ale já ji vnímám hlavně jako bohyni moudrosti. A přidávám Héfaista, boha ohně a kovářství.

Kdybyste mohla obléct jednu antickou bohyni/boha, koho byste si vybrala?

Možná právě Afrodité, která se prý zrodila z pěny a vystoupila z vod na Kypru.

Jaká starořecká báje je vaše nejoblíbenější?

Je jich víc, z každé jde velké poučení. Třeba o králi Midasovi, který chtěl, aby se vše, na co sáhne, proměnilo ve zlato, nebo o jeho oslích uších. I teď čtu bestseller Brány Athén.

Jaký model z této kolekce byl pro vás a váš tým švadlen největší výzvou? 

Určitě by se nějaký našel, ale naše krejčové jsou už zvyklé, že neznám větu: „Nejde to”.

Nelze vynechat otázku: Máte oblíbené místo v Řecku?

Léta jsme prázdniny trávili na Krétě a jiných řeckých ostrovech. Své první fotky mají naši synové pořízené u zřícenin Heraklionu, když byli ještě děti. Letos jsem propadla Athénám: Agora a náměstí Monastiriki vás dostanou.

Jak trávíte letošní léto? Více odpočinkově, nebo více prací?

Léto je sice relaxace, ale na podzim máme dvě přehlídky v zahraničí, takže budu ke konci srpna už v plném zápřahu.

Jak vypadá váš osobní letní šatník? Co v něm letos určitě nesmí chybět? 

Šaty na ramínka nebo s odhalenými rameny a žabky.