Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

Barva podzimu, kterou má upřímně rád jen málokdo, je tu zpátky

Jana Patočková21. 10. 2024
Jak nosit oranžovou? Podzimní barva, která si cestu do našich šatníků hledá jen těžko, dokáže outfit oživit, povznést, ale také kompletně pohřbít. Jak s touhle výraznou barvou pracovat, vám ukážeme na příkladech z přehlídek na aktuální sezonu.
Kolekce podzim - zima 2024/2025, HERMÈS
Foto: Spotlight/ Launchmetrics
Kolekce podzim - zima 2024/2025, HERMÈS
Kdo by měl rád oranžovou? Z mé osobní zkušenosti spíše nikdo. Zkuste se lidí ve svém okolí zeptat na jejich oblíbenou barvu a uvidíte, že oranžovou zmíní jen málokdo. Během podzimu se ovšem rok co rok nenápadně přihlásí o slovo. Dýně, tóny spadaného listí, intenzivní západy slunce, když se krátí dny... to všechno je oranžová. Jako by koncem září svět kolem nás vyfasoval ten starý dobrý instagramový filtr z roku 2014, podobný, jako má seriál Gilmorova děvčata. A ačkoli oranžovou poměrně dobře snášíme v interiéru nebo v doplňcích, co se týče oblékání, jde o barvu, která ještě stále budí emoce. Prostě a jednoduše je velmi výrazná, a to i v jemnějších verzích. Žlutá, další svěží, teplá a nepřehlédnutelná barva svůj letošní návrat do našich šatníků vyhrála díky trendy odstínu máslové

Jaký odstín oranžové bude trendy letos na podzim a jak ho nosit

S oranžovou je to však složitější. Meruňková už si svou chvilku slávy odbyla loni, kdy Pantone představil odstín Peach Fuzz jako jednu z barev roku. Jenže podzimní barevná paleta přeje hřejivějším odstínům a peach fuzz is so last year ago! Nezbývá nám než se oranžové postavit čelem a nechat se strhnout vlnou sytých oranžových odstínů od pomerančové přes tmavší tóny cihlové ve všech jejich variacích. A kde jinde hledat inspiraci než na módních přehlídkách na podzim – zimu 2024/2025. Ty už sice proběhly před více než půl rokem, ale trendy, které přinesly, kulminují právě teď. Ukazují nám, že s trochu kreativity a nebojácnosti nemusí být oranžová vůbec špatná, stačí to vzít za dobrý stylingový konec. Níže najdete inspiraci, ať už se odvážíte zkusit tuto barvu jen v detailu, nebo se do ní oblečete od hlavy až po paty.

Drobný oranžový akcent, který vás rozzáří

Drobný akcent v oranžové je ta nejdecentnější varianta, jak oživit svůj podzimní outfit. Můžete to zkusit s kabelkou – s větší, jako jsou ty od Bottega Veneta, nebo s drobným psaníčkem jako z přehlídky Gucci či Philosophy di Lorenzo Serafini. Kiko Kostadinov ukázal další možnost oranžového doplňku, jeho kožená verze ledvinky je cool i praktická. U Sacai se drobné kabelky snoubily s nenápadně vykukujícími detaily vrstvení u krku a módní dům Jil Sander přišel s oranžovými polobotkami.
Kolekce podzim - zima 2024/2025, BOTTEGA VENETA
1 / 5
Kolekce podzim - zima 2024/2025, BOTTEGA VENETA
Foto: Spotlight/ Launchmetrics

Oranžový colourblocking

Colourblocking, tedy sestavování outfitu z různě barevných částí, které spolu komunikují kontrastem nebo naopak přecházením z tónu do tónu v rámci různých odstínů jedné barvy, je efektivní způsob, jak s oranžovou barvou pracovat. Ostrý barevný kontrast volil tento podzim Marc Jacobs ve svých naddimenzovaných pop-artových modelech, podobně pracovaly s oranžovou a kontrastními barvami i módní domy Zomer, Chanel, Pierre Cardin nebo Maitrepierre. Barevné vpíjení oranžové do barev, které s ní vizuálně sousedí, zvolily značky Akris a George Hobeika. O něco tlumenější colourblockingové kontrasty volil pro letošní podzim Dries Van Noten (jemně oranžový kabát versus pastelově zelenkavé kozačky nebo tmavě cihlové kalhoty s bordó bundičkou), Kiko Kostadinov (cihlově oranžová spárovaná s pálenou hnědou) nebo designer Kota Gushiken. Ten si vyhrál s kombinací oranžové a vybledle olivové v pletené vestě. 
Kolekce podzim - zima 2024/2025, AKRIS
1 / 5
Kolekce podzim - zima 2024/2025, AKRIS
Foto: Spotlight/ Launchmetrics

Oranžová od hlavy až k patě

Celooranžový outfit je jistě ta nejodvážnější varianta, jak se s touto nepřehlédnutelnou barvou vypořádat. Naštěstí není oranžová jako oranžová a tento podzim se vyrojily odstíny, které tuto ne úplně oblíbenou barvu posouvají do přijatelnějších rovin. Skvělým příkladem decentního oranžového head-to-toe outfitu je kožený kabát Phillings v cihlové nebo koktejlové šaty Acne Studios ve světlém, ale dostatečně tlumeném odstínu. Pro všechny, kdo se nebojí na podzim zářit, je tu ohnivý komplet Diesel nebo streetwearový set Avavav. 
Kolekce podzim - zima 2024/2025, ACNE
1 / 5
Kolekce podzim - zima 2024/2025, ACNE
Foto: Spotlight/ Launchmetrics

Malé i větší detaily

Zářivý detail? Vsaďte na rukavice jako Miu Miu. O něco nenápadnější byla podzimní kolekce Lacoste, kde se to jen hemžilo decentními vzory, které v sobě sem tam ukrývaly i oranžové akcenty. Robert Wun a Schiaparelli zakomponovali oranžovou do večerních rób a Pierre Cardin a Sacai si pohráli s lemy, které dodaly jejich modelům nenápadný, a přesto nepřehlédnutelný dotek.
Kolekce podzim - zima 2024/2025, SCIAPARELLI
1 / 5
Kolekce podzim - zima 2024/2025, SCIAPARELLI
Foto: Spotlight/ Launchmetrics

Oranžové vrstvení

Vrstvení je každoročně v hlavní roli podzimních a zimních outfitů. Ve vrstvách se váš nový oranžový kousek snadno ztratí nebo naopak vynikne, záleží na tom, co zrovna potřebujete. Efekt prudkého vyniknutí zkouší i Alberta Ferretti – kombinace hnědého kožešinového kabátku s vlněnými strukturovanými kalhotami je dostatečně tlumená na to, aby dala prostor nenápadně vyčuhujícímu oranžovému svetru s chlupem, který by za jiných okolností byl hned středem pozornosti. Prada volí vizuální násilí, totiž ostrý kontrast fialového kardiganu a sytě oranžového topu, kdežto Alberta Ferretti do ležérně hnědého kostýmku přidala svěží košili se špičatým límcem v barvě světlejší mandarinky a celkový dojem působí jako příjemně zmodernizované sedmdesátkové retro. Značka Vetements vsadila na streetstyleový oversized layering, kde je zářivě oranžová košile jen jaksi mimochodem součástí stylingu „na cibuli“, stačí jen „oloupat“ extrémně oversized koženou bundu. Podobně nenápadně působí také vrstvení u Driese Van Notena, jen místo zářivé pomerančové volí tento módní dům velmi světlý, až pastelový odstín, jehož jemnost jen podtrhuje zvolený poloprůhledný materiál. Superfresh oranžová byla vidět i na přehlídce Burberry – těžké šaty z vlněného tartanu odlehčila ležérní bunda ve světle mandarinkové. 
Kolekce podzim - zima 2024/2025, MIU MIU
1 / 5
Kolekce podzim - zima 2024/2025, MIU MIU
Foto: Spotlight/ Launchmetrics

Zachumlejte se oranžově

Oranžová péřovka je ultimátní statement. Do šedivé a nevlídné zimy přinese osvěžující energii a tolik kýženou barvu, ale přiznejme si to – není to pro každého. Přece jen v ní budete nepřehlédnutelní. Ty, co byly k vidění na přehlídkách na aktuální sezonu, rozhodně nepřehlédnutelné jsou. Jde o objemné, měkké obláčky v barvě krvavých pomerančů jako péřový kabát Sunnei.
Kolekce podzim - zima 2024/2025, DRIES VAN NOTEN
1 / 5
Kolekce podzim - zima 2024/2025, DRIES VAN NOTEN
Foto: Spotlight/ Launchmetrics