Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Společnost

Pink, John Legend i Coppolovi: Celebrity, které vyrábějí víno v Kalifornii

Romana Schützová1. 10. 2024
Nejenom Evropa je kontinentem zaslíbeným pěstování vynikajících vín. Co se týče USA, ta ta nejlepší vína tam vznikají v Kalifornii. Které slavné osobnosti podlehly podnikání v produkci vína na západě Spojených států?

Pink: Santa Barbara, Kalifornie

Pink
Foto: Instagram @twowolveswine
Pink
Trojnásobná držitelka Grammy, ekologická aktivistka a ochránkyně lidských i zvířecích práv, se svěřila: „Vždy jsem byla snílek. Věřím, že všechno je možné. Mezi dvaceti a třiceti jsem hodně cestovala. Nejlepší vzpomínky mám na chvíle, kdy jsem u lahve vína poznávala nové přátele. Později jsem ráda podnikala výpravy do vinařských oblastí po celém světě: francouzské Bordeaux, Austrálie, údolí Napa, Jižní Afrika, Paso Robles, tam všude jsem byla. Při každé cestě jsem při tom studovala odrůdu nebo styl vína, který v dané oblasti vévodí. Po letech fantazírování a výrobě nepoživatelných demižonů jsem se nakonec s rodinou sbalila a opustili jsme město. Našli jsme si organickou vinici v okrese Santa Barbara v Kalifornii. Vyráběli jsme víno v naší garáži. Nejvíc mě ale chytla samotná péče o úrodu. Prořezávání větví je nejlepší způsob, jak poslouchat nové album od začátku do konce. Je to ta nejtěžší práce, jakou jsem kdy dělala mimo koncertování.“ Pink svá vína pojmenovala Two Wolves. Zaujala ji totiž dávná indiánská legenda o dvou vlcích, kteří přebývají v lidských tělech. Jeden zlý představuje hněv, závist, smutek, lítost, chamtivost, aroganci, sebelítost, vinu, zášť, pocit méněcennosti, lež, pýchu, nadřazenost a nehorázně vysoké ego. Naopak druhý vlk je dobrý – ztělesňuje radost, pokoj, lásku, naději, vyrovnanost, pokoru, laskavost, shovívavost, empatii, štědrost, pravdu, soucit a víru. Který vlk vyhraje? Odpověď je jednoduchá: Ten, kterého krmíme. Pink v sobě krmí dobrého vlka a dbá na to, aby zrání vína probíhalo ekologicky, i sklizeň musí být co nejšetrnější. Odměnou jí (i jejím zákazníkům) je vynikající víno!

John Legend: Napa Valley, Kalifornie 

John Legend
Foto: Instagram @lve_wines
John Legend
„Mít vlastní vinici byl můj dávný sen,“ nechal se slyšet John Legend, zpěvák, textař, herec a nositel devíti cen Grammy. Víno pěstuje v kalifornském údolí Napa, kde na zhruba 170 kilometrech čtverečních najdete více než 400 vinařství. Tamní vína jsou považována za nejlepší na světě. Není divu, údolí disponuje ideálním mikroklimatem pro pěstování mnoha odrůd vín původem převážně z Itálie, Francie a Německa. Kromě toho, že se tu vsází na udržitelné vinařství, jde o jednu z nejdynamičtějších a nejluxusnějších vinařských destinací vůbec. Ve spolupráci s vinařem jménem Jean-Charles Boisset tu John Legend vyrábí vynikající víno červené, bílé, rosé i sekty. Vinná réva zraje na pozemcích Raymond Vineyards. Zdejší vína jsou skvěle vyvážená v jemnosti, síle a komplexnosti už přes čtyřicet let! A sbírají prestižní ocenění. Stačí jen ochutnat!

Francis Ford Coppola: Geyserville, Kalifornie

Francis Ford Coppola
Foto: Instagram @coppolawine
Francis Ford Coppola
„Nápad na vlastní vinařství jsem od začátku spojil s říší divů. Chtěl jsem, aby šlo o místo, kde lidé budou oslavovat lásku k životu,“ řekl Francis Ford Coppola, slavný scenárista, režisér a producent, který za svoji filmovou ságr Kmotr obdržel pět Oscarů a tři Zlaté glóby. Ten samý muž sbíral vinařské zkušenosti celých třiatřicet let. V roce 2008 zakoupil vinařství plné terasovitých políček nacházející se na úbočí kopců, aby ho celé zrekonstruoval. A tak se zrodilo Francis Ford Coppola Winery. Na ploše čítající přes 600 hektarů zraje celá řada ušlechtilých odrůd, avšak právě místní Cabernet patří k nejlepším na světě! Mezi dalšími oceněnými víny na sebe upozorňuje diamantová kolekce, svěží sekty Sofia i exkluzivní vína z limitované produkce Francis Coppola Reserve. „Abyste stvořili klasiku, chce to vášeň,“ zní heslo legendárního filmaře. Jeho vinařství najdete na Via Archimedes v kalifornském Geyserville v okrese Sonoma. Na pozemku stojí kromě vinařství i restaurace, dva bazény a zahrát si tu můžete pétanque. Dokonce si tu můžete uspořádat svatbu. 

Kurt Russell: Santa Rita Hills, Kalifornie 

Kurt Russell
Foto: Instagram @gogiwines
Kurt Russell
Herec Kurt Russell přiznal, že jeho románek s vínem začal před mnoha lety během cyklovýletů s Goldie Hawn, při kterých poznávali velké vinařské oblasti ve Francii, Itálii a Kalifornii. Měl tak možnost ochutnat mnoho skvělých vín. „Ta vína mi nejen ukradla chuť, ale i srdce. Netrvalo dlouho a zrodil se sen začít vyrábět vlastní vína. Hodně jsem o tom mluvil s vinaři a producenty od Burgundska, Bordeaux a Toskánsko až po údolí Napa. Když mi pak jeden dobrý přítel řekl: ,Kurte, nemáš jen sen, máš vášeň a měl bys za ní jít,´pomohlo mi to skočit ze snu do reality.“ Vinice Ampelos na svazích Santa Rita funguje na principech biodynamického zemědělství. Jeho Chardonnay leží v sudech 18 měsíců, jiné odrůdy až 22 měsíců. „Miluju, když společně s přáteli popíjíme víno pod velkým dubem a pozorujeme západ slunce nad vinicí,“ říká Kurt Russell, který je pyšný na to, že vína odrůd Pinot Noir a Chardonnay z jeho vinice jsou ověnčené spoustou mezinárodních cen. Mimochodem, byl to právě jeho nápad nechat vytisknout na zadní etiketu každé lahve nápis „Pro vaše potěšení“.