Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Společnost

Špičková evropská vinařství, za kterými stojí celebrity

Romana Schützová22. 8. 2024
DiCaprio, Sting i Brad Pitt. Zálibu ve vinné révě pěstovali už římští císaři. Kvalitní víno bylo tehdy dáváno na roveň uměleckému zážitku. Není tedy divu, že se mnozí současní umělci věnují vedle své hlavní profese také produkci vína. Podívejme se, kdo slavný si pořídil vlastní vinařství v Evropě. 

Al Bano: Itálie, Apulie

Al Bano Blake se svým vínem
Foto: Getty images
Al Bano Blake se svým vínem
Kdo by neznal legendární hity Felicità nebo Ci sarà? Italsko-americké pěvecké duo Al Bano & Romina Power společně přivedlo na svět 22 alb, kterých se prodalo celkem 165 milionů kopií. Kromě hudby si však zpěvák Al Bano hýčkal ještě jeden svět, kam profesně odbíhal: vinice. Narodil se totiž v Apulii, v romantickém kraji oplývajícím bělostnými městy, tyrkysovými plážemi a tmavočervenými robustními víny. Navíc svému otci dal v mládí slib, že se z něj stane vinař. A své slovo splnil. Na rodinném statku, v městečku Cellino San Marco, v roce 1973 Al Bano založil vinařství Tenuta Carrisi. „Víno, to je vášeň. V každé sklenici, v každém doušku si vychutnávám historii naší země.“ První víno, které vyprodukoval na půdě z jílovitého vápence z odrůdy bílých hroznů Chardonnay, pojmenoval Don Carmelo. Má slámově žlutou barvu a svěží chuť. Prodává se dodnes! 

Leonardo DiCaprio: Francie, Champagne 

Leonardo DiCaprio
Foto: Instagram @champagnetelmont
Leonardo DiCaprio
„Jsem hrdý na to, že jsem investoval do Champagne Telmont. Na našich pozemcích chráníme biologickou rozmanitost. Hospodaříme zcela ekologicky, obnovitelnou elektřinu využíváme ze 100 %. Podnikáme kroky k razantnímu snížení naší ekologické stopy,“ svěřil se kdysi herec, který si klade za cíl do roku 2025 převést na 100% ekologické zemědělství všechny své vinice a svým pěstitelským partnerům pomoct s kompletní přeměnou jejich vinic do roku 2031. Plánovaná transformace zahrnuje zřeknutí se používání všech herbicidů, pesticidů a chemických hnojiv. Iniciativa ale představuje revoluční zlom pro celou oblast Champagne, v současnosti zde totiž působí méně než 4 % vinic certifikovaných jako organických! Od června 2021 Telmont zakázal dárkové krabičky ve víře, že nejlepším obalem je absence obalu. Přestal tedy nakupovat průhledné lahve vyrobené z 0 % recyklovaného skla a své víno balí výhradně do klasických zelených lahví na šampaňské vyrobených z 85 % recyklovaného skla. Vedle toho vinařství vyloučilo leteckou dopravu pro dodávky a distribuci zboží. Přepravce důkladně vybírají podle skóre CSR (Corporate Social Responsibility), každá lahev je proto očíslována. Na přední etiketě si můžete přečíst podrobné složení vína a metody, s jejichž pomocí se víno vyrobilo. Chvályhodný počin!

Sting: Itálie, Toskánsko

Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) s manželkou Trudie Styler, 2023
Foto: Getty Images
Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) s manželkou Trudie Styler, 2023
„Víno je jako píseň. Musí vyprávět příběh,“ tvrdí zpěvák Sting, který se svojí ženou Trudie Styler v roce 1997 koupil v italské Figline e Incisa Valdarno venkovskou usedlost Il Palagio. Pochází ze 16. století a je obklopená krajinou posetou vinicemi. Pěstuje se zde původní italská odrůda červeného vína Sangiovese, z níž vzniká vynikající vína: Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a Brunello di Montalcino. Mezi zvlněnými toskánskými kopci tu manželé produkují biologická a veganská vína. V harmonii s přírodou podle zásad biodynamického zemědělství. Jejich lahodné chianti si pochvalují vinařští nadšenci nejen v Itálii, ale na celém světě. Vzniká tu i kvalitní olivový olej a med. A mimochodem, domluvit se zde dá i svatební hostina.

Brad Pitt & Angelina Jolie: Francie, Provence 

 Angelina Jolie a Brad Pitt
Foto: Karwai Tang/WireImage
Angelina Jolie a Brad Pitt
Tenhle již bývalý hvězdný pár koupil v Provence před dvanácti lety vinice o rozloze 500 hektarů. Prvních 6000 lahví se vyprodalo během pouhých pěti hodin! Vinná réva se zde pěstuje ekologickým způsobem. Ve spolupráci se špičkovými francouzskými vinaři z rodiny Perrinů se vyrábí vysoce kvalitní růžové víno, nejlepší v Provence. Château Miraval Rosé je víno opentlené spoustou významných cen. Suché, svěží, lehké, jemně ovocné. Barvou připomíná okvětní lístky růže a báječně se hodí ke středomořské kuchyni. Jenže rozchod udělal se společným podnikáním své: V roce 2021 zavelela Angelina k prodeji své části vinic společnosti Tenute del Monde. Brad Pitt měl ale na pozemek předkupní právo. Nedávno spor skončil u soudu v Los Angeles. Celá záležitost stále není ukončena, skvělé víno tu ale vzniká dál. Sežente ho v gravírovaných lahvích – rytina tu slouží jako prevence padělání.