Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Summer Vibes

Náramky štěstí se vracejí na scénu

ALICE CARY21. 8. 2024
Náramky s přívěsky odhalují vaši duši jako otevřená kniha. Cinkající doplňky si pečlivě vybíráme tak, aby každý z nich vyjadřoval naši osobnost nebo nám připomínal důležitý okamžik. Pokud jste vyrůstali v 90. letech nebo na začátku tisíciletí, možná jste si takový náramek i sami vytvořili nebo alespoň toužili po modelu od značek jako Pandora nebo Links of London. 
Autor: Instagram @iancharms
Foto: Instagram @iancharms
Tak se zdá, že jsme se vrátili v čase a příslušníci generace Z znovu objevili kouzlo těchto náramků. Přívěsky štěstí si navíc oblíbili nejen na nich, ale také jimi zdobí své kabelky, batohy i boty, jak jste si mohli všimnout online i v ulicích. Nostalgické náramky štěstí jsou opravdu všude, včetně módních přehlídek. 
Lisa Sahakian, zakladatelka šperkové značky Ian Charms, zaznamenala obrovský úspěch nostalgických přívěsků. Sama si coby múzy oblíbila Brat a Charli XCX, a tak se právě ony staly inspirací pro některé z jejích nových návrhů. „Náramek Charli braxcxlet se stal bestsellerem, což dokazuje, že naši zákazníci mají stejné záliby jako já,” uvedla Sahakian. Fanynkou šperků Ian Charms je i ikona Julia Fox, která své přívěsky ukázala ve videu pro britskou Vogue.
Za posledních šest měsíců se vyhledávání náramků štěstí zvýšilo o 150 %. Podle dat z vyhledávače Lyst každý týden roste vyhledávání náramků s přívěsky od MM6 Maison Margiela o 300 % a u náramků od Dioru se nárůst za měsíc zvedl o 750 %, přičemž patří mezi nejoblíbenější vůbec. Na stránkách Ssence se roztrhl pytel s hravými náramky od Justine Clenquet, Chopova Lowena i Marca Jacobse. Sociální sítě zase naznačují, že spousta lidí se vrací k zálibě vytvořit si tyto náramky podle sebe. Velmi oblíbenými se staly také italské ocelové náramky, které jsou poskládané ze čtvercových ocelových přívěsků. 
Kromě přitažlivosti pro mladou generaci mají náramky s přívěsky bohatou historii v luxusní módě. V devadesátkách se běžně objevovaly v kolekcích Chanel. Určitě si vzpomenete na slavné řetízkové pásky a vrstvené náhrdelníky. Maximalistické šperky jsou také dlouho spojovány se značkou Versace, která mezi přívěsky často přidává svou ikonickou Medúzu. 
Pokud si neplánujete vytvořit svůj vlastní náramek štěstí, můžete si vybrat z následujících modelů, které jsou na trhu k dostání. Krásné kousky ale určitě ulovíte i ve vintage prodejnách.
Perlový náramek, VIVIENNE WESTWOOD, prodává Ssense, 105 €
1 / 6
Perlový náramek, VIVIENNE WESTWOOD, prodává Ssense, 105 €     
Foto: Ssense
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.