Summer Vibes

Mrazivé napětí i vzrušení: 5 nových letních detektivek na pláž i k rybníku

Baví vás napětí, dobrodružství, záhady? Pak jsou tady tipy na detektivky, které vám zpříjemní odpočinek, ať už se chystáte odjet na mořskou pláž, nebo odpočívat na břehu rybníka.
Foto: John Kobal Foundation/Getty Images
Americký komediant Buster Keaton s knihou 'How To Be A Detective' ve filmu Sherlock Junior
Foto: Kniha Zlin
Jo Nesbø Noční dům 

Jo Nesbø: Noční dům 

Milujete severské detektivky? Tak to se můžete těšit na další bravurní kousek od spisovatele Jo Nesbøa. V knize Noční dům experimentuje s žánry a pohybuje se na hranici mezi hororem, thrillerem a psychologickým románem. Tohle je úplně jiná kniha, než na jaké jsme od autora v rámci jeho detektivek zvyklí. Postavy mají zajímavé charaktery, nad dějem se vznáší temná atmosféra. Navíc Nesbø pracuje s nespolehlivým vypravěčem. Nikdy si nejste jistí, zda lze věřit všemu, co postavy říkají, nebo jaká je jejich skutečná motivace. Hlavní hrdina příběhu? Čtrnáctiletý Richard, mistr četných lumpáren, kterému se ale smůla lepí na paty. Když přemluví spolužáka Toma, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj, stane se divná věc: Sluchátko Toma sežere. Zdá se vám to postavené na hlavu? Ani Richardovi to nikdo nevěří. Problémy se násobí, když zmizí další spolužák. To už Richard putuje rovnou do pasťáku. Zajímá vás, jak dokáže, co se doopravdy stalo? Stačí se začíst. Kniha Zlín (2024)
Foto: Kalibr
Shari Lapena Všude samí lháři 

Shari Lapena: Všude samí lháři 

Shari Lapena vsadila na svižné rodinné psychothrillery. Už její prvotina Manželé odvedle se stala bestsellerem. Co si pro nás připravila tentokrát? Ospalé městečko Stanhope je v šoku, když se ztratí devítiletá dcera místního lékaře, který se pyšní bezchybnou pověstí. Na povrch však začínají vyplouvat zvláštní okolnosti. Zjistí se, že otec dceru Avery před jejím zmizením praštil. Provalí se i jeho tajný poměr se ženou z okolí. Okamžitě se proto stává hlavním podezřelým. Jenže jistá svědkyně tvrdí, že dívku viděla nastupovat k nějakému mladíkovi do auta. Její spolužačka zase trvá na tom, že měla tajemného staršího přítele. Autorka postupně dávkuje jedno překvapení za druhým. Jak se děj knihy Všude samí lháři rozjíždí, zjistíte, že podezřelým může být každý. Máte pocit, že některé z postav věříte na 100 % a vzápětí jí nevěříte ani slovo. O co tady jde? A najde se zmizelá holčička? Na rozuzlení si musíte počkat až do poslední stránky. Kalibr (2024)
Foto: Kniha Zlin
Robert Galbraith Černočerné srdce

Robert Galbraith: Černočerné srdce    

Černočerné srdce je další bravurní detektivka z pera Roberta Galbraitha (pseudonym, pod kterým píše J. K. Rowlingová). Kniha zkoumá, jaké dopady má virtuální život na síti na skutečný život lidí. V hlavní roli máme oblíbenou dvojici vyšetřovatelů. Cormoran Strike a jeho asistentka Robin Ellacottová už spolu rozlouskli pět zapeklitých případů. Tentokrát na ně čeká po čertech složitá situace. Edie Ledwellová je spoluautorkou animovaného seriálu. Jednoho dne vpadne do jejich detektivní kanceláře a požádá o pomoc. Neustále ji totiž na síti pronásleduje internetový fanoušek. O několik týdnů později je ale žena mrtvá. Vyšetřovatelská dvojice se pouští do pátrání, sleduje a analyzuje chaty na sociálních sítích. Postupně musí rozkódovat online život různých lidí, jejich avatarů a propojit ho s jejich skutečnými životy. Možná vás vyděsí počet stran (víc než tisíc), které na vás čekají. To by ale nebyla J. K. Rowlingová, aby nás neustále neudržovala v tempu a napětí. A nechybí ani pořádná dávka černého humoru. Do děje se vnoříte natolik, že zapomenete na jinou činnost kromě čtení. A pokud vás zajímá, jestli se Cormoran s Robin dají konečně dohromady, tak na to si budete muset ještě počkat. Minimálně do jejich dalšího detektivního příběhu. Nejspíše zase tisícistránkového… Kniha Zlín (2024)
Foto: Kalibr
Andrew Mayne Pád do temnoty

Andrew Mayne: Pád do temnoty 

Hvězda FBI, agentka Jessica Blackwoodová, se dříve živila jako iluzionistka. Mnozí jí to škodolibě připomínají, ač má za sebou dva úspěšně vyřešené velké případy. Také jste zhltli děj knih Vrah andělů (2022) a Jméno ďábla (2023)? Neváhejte a zakousněte se do jejich volného pokračování, do knihy Pád do temnoty. Děj začíná nabírat dramatické obrátky, když se jedno rutinní sledování změní v boj o život a na Jessiku nožem zaútočí vyšinutá žena s dítětem v náručí. Téhož dne dojde na východním pobřeží k silnému zemětřesení. Vzápětí se začne po internetu šířit podivné video, na němž Peter Devon, nositel Nobelovy ceny, předpovídá místo i datum zemětřesení. Problém je ale v tom, že tenhle fyzik je dávno po smrti. Nedlouho poté je nalezena mrtvola neznámé ženy, která popisem odpovídá útočnici, s níž se Jessica střetla. Vyšetřování série zdánlivě nesouvisejících, ale stejně tak bizarních zločinů zavede Jessiku do coloradské pouště a do vesnice, po níž se slehla zem. Agentka zjišťuje, že se bude muset popasovat s něčím mocnějším, než čekala. Je to pořádně napínavé, máte se na co těšit. Kalibr (2024)
Pokud vás spíš než fikce zajímají skutečné kriminalistické případy, máme pro vás jako pátý tip hned dvě knihy:
Foto: Cpress
Ivana Žáková, Vilém Žák Skutečné  zločiny v Brně a okolí

Ivana Žáková, Vilém Žák: Skutečné  zločiny v Brně a okolí 

Nuda v Brně? Kriminalisté by s tím jistě nesouhlasili. Skutečné zločiny v Brně a okolí vyprávějí o opravdových zločinech, které se staly v moravské metropoli. Jak vyústí příběh žárlivce, který nesnesl, aby si jeho bývalá žena našla někoho jiného? Neuvěřitelně zní případ matky, která nabídla sto tisíc korun za smrt vlastního syna jen proto, že odmítal prodat dům. Dozvíme se detaily o případu zavražděné dívky, jejíž tělo se našlo v arboretu brněnské Mendelovy univerzity. Chybět nesmí snad nejznámější smutná kauza z Brněnska. Psal se květen 2013, když v rodinném domku v Ivančicích našli sousedé čtyři ohořelá těla. Šlo o manželský pár a dva jejich syny. Z vyšetřování vyplynulo, že vrahem rodiny byl jejich příbuzný ze Spojených států. Po činu odjel na letiště do Vídně a pláchl za oceán. Do kriminalistické historie se tenhle případ zapsal tím, že šlo o prvního Američana v historii, kterého vydaly Spojené státy ke stíhání do České republiky. (nastole, 2024)
Foto: nastole
Lucie Bechynková Opravdové zločiny 3 

Lucie Bechynková: Opravdové zločiny 3 

Posloucháte podcast Opravdové zločiny? Tak to byste si měli pořídit i stejnojmennou knihu. Na světě je už její třetí pokračování. Autorka tentokrát vybrala do knihy nejzásadnější zahraniční případy. O čem se například dočtete? O holandském řidiči vysokozdvižného vozíku, který se stal nejen partnerem, ale i noční můrou Agnethy Fälthskogové, zpěvačky slavné skupiny ABBA. Nebo vám autorka nastíní pozadí  únosu Freddyho Heinekena, jednoho z nejbohatších Holanďanů. Nechybí ani rozhovory s legendami kriminalistiky nebo s velitelem zásahové jednotky. (nastole, 2024)