Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

VOGUE editorial: Destined To Be Remembered

Danica Kovářová16. 7. 2024
Nazdar!
Léto 2024 je konečně tady a s ním i olympijské quadrie­nále, tentokrát v Paříži. A my z redakce Vogue CS nemůžeme být hrdější ani pyšnější na to, že na obálce našeho nového vydání máme možnost představit tři výjimečné české sportovce, kteří nás na hrách budou reprezento­vat: atletku Terezu Petržilkovou, plavkyni Vendulu Duškovou a kajakáře Josefa Dostála.
Úvodní pozdrav jsem si vypůjčila od Sokola, jedné z nejvýznamnějších českých organizací, která po gene­race kultivuje fyzickou i morální stránku naší národní identity. Sokol a olympijské hry mají mnoho společného – ztělesňují hodnoty fair play, zdravého soutěžení a ne­ustálého sebezdokonalování. A jaký je jejich vztah? Velmi blízký! Už od dob první republiky tvořili sokolové páteř československé olympijské reprezentace. Mnozí z nich se stali legendami jako například gymnasta Bedřich Šup­čík, který v roce 1924 v Paříži získal pro Československo první olympijské zlato.
Historie Sokola je navíc neoddělitelně spjata s českou historií dvacátého století. V dobách největší potřeby stá­li sokolové v první linii v boji za národní samostatnost a demokracii. Sokolové byli páteří československých legií i odboje, mnozí z nich položili své životy v odboji proti nacistické okupaci. Stejně tak i v komunistické éře, kdy byla organizace násilně zrušena, udržovali sokolové du­cha svobody a demokracie při životě. Ani dnes bychom tuto organizaci neměli přehlížet. K čemuž může pomoci i to, že se sokolové před několika týdny dočkali nových krojů pro jednadvacáté století, které jsou z mého pohledu důstojné, nadčasové, a přitom moderní.
Tereza Petržilková, Vendula Dušková a Josef Dostál for Vogue CS
Foto: Nicolas Schnabel for Vogue CS
Tereza Petržilková, Vendula Dušková a Josef Dostál for Vogue CS
A nebyla bych osobou na pravém místě, kdybych se ne­pustila do zkoumání, kdo za ně může. Na jejich designu se podílela návrhářka Štěpánka Pivcová spolu se šperka­řem Hanušem Lamrem, který se postaral o to, aby na oblečení nechyběla nová podoba ikonické brože ve tvaru so­kolího pírka. Společenský oděv doplňuje i hedvábný šátek od Andrey Vytlačilové, která do něj otiskla snad všechny další možné symboly – od znaku přes oblouky Tyršova domu až po hlavičky sokolů při sletu. Dámský i pánský model doplňuje baret od modistky Jolany Kotábové.
Tato nová módní kolekce pomyslně soupeří s tou pro letošní olympioniky od Honzy Černého, která je sou­dobější, ale zase se možná stane, že její svěžest po pár letech vyšumí (str. 42). My letos dáváme bod oběma. A ostrý rozstřel – v případě, že potřebujete jen jednoho vítěze – necháme na vás.
„Zdar“ do Česka i do Francie!
DANICA KOVÁŘOVÁ
Editor-in-Chief