Design

Brutální Praha, díl třetí: Z Nové scény na Strahov, vidět město z ptačí perspektivy

Sama Nová scéna Národního divadla by se dala obdivovat hodiny. My vám ale poradíme, kde v Praze najít architektonicky unikátní banku a jak se dá na Břevnově nasát atmosféra londýnského Camdenu.
Foto: Kateřina Špičáková
Nová scéna ND
Nejen v notoricky známých budovách, ale i uprostřed rušných komunikací nebo naopak stranou hlavního dění se v Praze dají najít perly brutalismu: architektonického stylu, který hledá krásu v surovosti a snaží se zachycovat atmosféru místa takovou, jaká je v přítomném momentu. V prvním díle brutalistního průvodce českou metropolí jsme společně prošli centrem, ve druhém zase okolím Pankráce a Budějovické. Tentokrát se vypravíme na druhou stranu řeky: Začneme u OD Kotva na náměstí Republiky, jehož interiéry se aktuálně kompletně rekonstruují, což znamená, že je po dlouhých letech načas zbaven vizuálního smogu. Budovu z první poloviny 70. let, která je od roku 2019 kulturní památkou, navrhli manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Má jedinečný půdorys tvořený mnoha šestihrany, kolemjdoucí ale nyní mohou obdivovat především plášť stavby z atmofixu, materiálu, který byl původně navržen pro telegrafní sloupy na Sibiři.
Foto: Kateřina Špičáková
OD Kotva
Z náměstí Republiky se vydejte pěšky přes Příkopy, projděte přes Václavské i Jungmannovo náměstí, u Máje si zacloňte výhled, abyste nemuseli čelit děsivým motýlům na fasádě, a zastavte se u místa, které má pro Česko velkou symbolickou a historickou hodnotu. Nová scéna Národního divadla je postmoderní s nádechem brutalismu, a v době výstavby tak byla vnímána jako poněkud konroverzní. Dnes je ale nedílnou součástí Prahy. Architekt Karel Prager vytvořil vpravdě ikonické dílo, jemuž dominuje opláštění z těžkých skleněných tvarovek. Určitě zajděte i dovnitř a prohlédněte si skleněný objekt Pavla Hlavy a Jaroslava Štursy uprostřed točitého schodiště obloženého zeleným kubánským serpentinitem.
Od divadla vyražte po nábřeží směrem k Mánesu a za ním přes most na smíchovskou stranu řeky. Vaším cílem je dojít k Arbesovu náměstí, přesněji na rušnou křižovatku ulic Štefánikova a V Botanice. U ní stojí budova, v níž dlouho sídlila Komerční banka. Osmiboký jehlan, kterému se lidově přezdívá bunkr nebo betonový projektil, navrhl v brutalistním stylu rovněž Karel Prager už na přelomu 70. a 80. let, stavba ale byla dokončena až v roce 1992. K budově přiléhá obytný komplex s podobnými rysy, původně postavený pro zaměstnance banky. Obě budovy jsou pozůstatkem Pragerova velkolepého, avšak neuskutečněného plánu na přestavbu celé čtvrti.
V procházce pokračujte ke Švandově divadlu a na náměstí Kinských nasedněte na autobus, který vás vyveze nahoru k Velkému strahovskému stadionu. Omšelá betonová dominanta sama stojí za vidění, ještě víc si ale užijete zdejší výhled na Prahu a taky na budovu správy tunelů TSK, která mnohým připomíná vesmírný koráb. Modrými boletickými panely obložená budka doplněná betonovými můstky vypadá obzvlášť krásně za jasných, slunečných dní.
Foto: Kateřina Špičáková
Budova správy tunelů TSK
Foto: Kateřina Špičáková
Budova správy tunelů TSK
Když se od Strahova projdete na Malovanku, můžete si prohlédnout hotel Pyramida, který pochází z roku 1986 a byl postaven podle návrhu architektů Nedy a Miloslava Cajthamlových. Před ním počkejte na tramvaj, která vás zaveze do zastávky U Kaštanu. Jen pár kroků od ní stojí poliklinika Pod Marjánkou, která si rovněž zaslouží pozornost i v případě, že k ní nemíříte jako pacient. Postavena byla na přelomu 50. a 60. let podle návrhu Richarda F. Podzemného a její okolí zdobí řada zachovalých dobových skulptur. Všimněte si také zachovalé barevné mozaiky nad hlavním vchodem.
Vrcholem této honby za méně i více skrytými architektonickými skvosty Prahy je ulice Kusá. Tam najdete vůbec první terasové domy, které v Praze vznikly, a to už v 70. letech podle návrhu československého gurua terasáků, architekta Vlastimila Mulače. Mulač nějaký čas pobýval ve Švýcarsku, kde bylo stavění stupňovitých bytových domů v prudkých svazích standardem a vždy šlo ruku v ruce s terasami obrostlými truhlíkovými květinami, aby se tak do okolní krajiny alespoň vizuálně navracela výstavbou odejmutá zeleň. V Praze najdete i další jeho projekty, nejznámější stojí v Podolí, břevnovský komplex je ale v mnohém unikátní. Část teras už totiž květenou dávno nezáří, což sice může působit drsně, o to víc ale vyniknou původní fasády. Soubor osmi domů tak evokuje legendární sídliště Alexandra Road v londýnském Camdenu; navíc se mezi jednotlivými budovami dá volně procházet, a tak si je můžete prohlédnout ze všech možných úhlů.