Filmy

Geniální Al Pacino a jeho deset filmů, ke kterým se budete chtít stále vracet

Ikona, legenda, hvězda. Málokterého herce doprovází tolik superlativ, aniž by byla nadsazená, jako Al Pacina. Držitel Oscara, Emmy, několika Zlatých glóbů, BAFTA, ale také divadelních cen včetně Tony má na svém kontě přes šest desítek filmů. Které byste určitě měli znát a vracet se k nim?
Foto: Screen Archives/Getty Images
Al Pacino jako Michael Corleone ve filmu Kmotr z roku 1972
Al Pacino je jeden z nejlepších herců v historii Hollywoodu, ať už hraje Michaela Corleona v kultovním Kmotrovi, ďábla svádějící mladého advokáta, trenéra amerických fotbalistů, romantika zamilovaného do servírky, realitního agenta, nebo optimistického zoufalce. Jednou mafián, jindy policajt. Dokáže bravurně sehrát záporáka i kladnou postavu. Hvězda známá také pro svou mimořádnou vybíravost, pokud jde o scénáře, dokáže často překvapovat. Třeba tím, když se v roce 2022 stal tváří pánské kolekce Saint Laurent.
V každé roli exceluje, záleží jen na vaší momentální náladě, jakého Ala si zrovna dnes večer dáte. Jedno je jisté: Nikdy vás nezklame.

Zjizvená tvář (1983)

Drama inspirované životem slavného gangstera Ala Capona, k němuž napsat scénář Oliver Stone a režie se ujal Brian De Palma, vypráví příběh kubánského přistěhovalce, který si začátkem 80. let v Miami vybudoval svůj vlastní americký sen. Tony Montana v podání Al Pacina neváhá jít přes mrtvoly při své cestě z příležitostného dealera v drogového krále. S mocí ovšem roste chuť a v tomto oboru také paranoia a herecké mistrovství hlavního představitele. Scarface neboli Zjizvená tvář patří mezi ty filmy, které nevymažete z paměti. 

Kmotr & Kmotr II (1972, 1974)

Tyto dva filmy režiséra Francise Forda Coppoly (spolupodílel se také na scénáři) katapultovaly Al Pacina mezi hollywoodskou elitu. Role Michaela Corleona se dá označit na shakespearovskou. Gangsterské drama na motivy bestselleru Maria Puza vypráví příběh newyorské mafiánské rodiny, které tvrdou rukou šéfuje don Vito (Marlon Brando). Rodina si v době mimořádného ekonomického růstu po druhé světové válce vytvoří nejmocnější zločineckou organizaci, jejíž členové zastrašují, vydírají, vydělávají na hazardu a prostituci. Prostě klasická představa o americko-italské rodině. Studio Paramount mělo velké výhrady vůči castingu, nakonec Coppolovi povolilo jak Branda, který v té době platil na problematickou osobu, tak Pacina, u nějž hrál roli věk i výška. Výsledek? Tři Oscaři za první díl, zrození megahvězdy a také kultovní dvojice Al Pacino – Robert De Niro ve druhém díle. Kmotr patří do zlatého fondu světové kinematografie, kterou byste alespoň jednou měli vidět. 

Vůně ženy (1992)

Přes veškerou slávu, úspěch a talent si Al Pacino odnesl z předávání Oscarů zlatou sošku jen jednou a to za roli slepého válečného veterána, podplukovníka Franka Sladea, v dramatu Vůně ženy. Nutno podotknout, že paradoxně nejde o hercův nejlepší výkon, ale i tak je dost přesvědčivý. 

Ďáblův advokát (1997)

Je možné zamilovat se do ďábla? Nebo mu prostě s radostí podlehnout? Kdyby vypadal jako Al Pacino v mysteriózním thrilleru, otázka by nezněla, jestli to je možné, ale jak rychle se to stane. Démonický John Milton, šéf newyorské právnické firmy, se ujme mladého nadějného právníka (Keanu Reeves), nastěhuje ho s manželkou (Charlize Theron) do svého mrakodrapu a ukazuje mu bohatsví a okázalý životní styl. Proč právě on? Na to se musíte podívat sami. Pozornost věnujte zejména scéně, kdy se mluví o Bohu. 

Krycí jméno Donnie Brasco (1997)

Velmi netaktní, a přitom jemný. Že to nejde? Pak se podívejte na Al Pacina v roli Benjamina Ruggiera zvaného Lefty. Mafiána, tentokrát ne s nejlepším postavením na pomyslném žebříčku mafie a bez kontaktů na nejvyšší vedení, sehrál Al Pacino bravurně. Jeho protějškem je v tomto snímku neméně skvělý Johnny Depp. Pokud máte chuť na autentickou gangsterku, tento film je skvělá volba.

Doktor smrt (2010)

Od mafiánů a gangsterů do lékařského prostředí. Životopisné drama v režii Barryho Levinsona se točilo podle příběhu doktora Jacka Kevorkiana, který často mluvil o právu na důstojnou smrt a stál u zrodu nového oboru medicíny - eutanazie. Al Pacino byl v ústřední roli tak přesvědčivý, že mu role kontroverzního lékaře vynesla Zlatý glóbus. 

Frankie a Johnny (1991)

Romantický Al Pacino. Nepředstavitelné, že? Tedy až do roku 1991, kdy Gary Marshall uvedl do kin příběh dvou obyčejných lidí, kteří spolu pracují v jedné kavárně. Ona je servírka, on propuštěný trestanec, který se živí jako kuchař. Romantická komedie před kameru opět dostala Pacina (spolu s Michelle Pfeiffer) a je dalším důkazem, že výborný herec sehraje naprosto cokoliv. Jen se podívejte, jak vypadá něžný, zamilovaný pohled...

Irčan (2019)

Martin Scorsese, Al Pacino, Robert De Niro, Joe Pesci, Harvey Keitel. Tato sestava je zárukou mimořádné kvality a životopisné drama Irčan, které vzniklo v produkci Netflixu, je toho důkazem. Epická sága se točí kolem organizovaného zločinu v poválečných Spojených státech. Jde o kroniku jedné z největších nevyřešených záhad v americké historii – zmizení legendárního odborářského bosse Jimmyho Hoffy (Al Pacino) – a ukazuje spletité propojení světa zločinu a vysoké politiky. Irčan je označován na fenomenální zakončení éry klasických gangsterek s těmi nejlepšími herci v historii.

Psí odpoledne (1975)

Film staví na skutečných událostech z 22. srpna 1972, kdy se v Brooklynu měla odehrát bankovní loupež, která neměla zabrat víc jak dvacet minut. Pacino v roli lupiče Sonnyho, který přepadl banku, aby zaplatil za operaci své milenky, jež si nechala změnit pohlaví, srší zoufalou vášní a maniakální energií. Jasně tu válcuje všechny ostatní herce. Mimochodem jedinou hudbou v celém dvouhodinovém snímku je úvodní píseň od Eltona Johna. 

Carlitova cesta (1993)

Od léta do podzimu. Tak dlouho se natáčela scéna, kdy hlavní postavu pronásledují mafiáni. Al Pacino se dokonce jeden den při natáčení naštval tak, že sedl na metro a odjel domů. Záběr, kdy právník David Kleinfeld (Sean Penn) žádá Carlita o pomoc, se točil skoro třicetkrát, protože Penn stále nebyl spokojený a pohádal se k režisérem Brianem De Palma. Ale výsledek stojí za to. Přesvědčte se sami, Carlitova cesta se určitě stane filmem, ke kterému se budete s chutí vracet.