Filmy

10 skvělých hudebních dokumentů, které si můžete pustit online

Pozadí největší kauzy Taylor Swift, hodně osobní chuťovka pro někdejší i současné fanoušky Tokio Hotel nebo boj Céline Dion s nevyléčitelným neurologickým onemocněním. Vybíráme deset aktuálních i starších, nicméně skvělých hudebních dokumentů, které vám přiblíží životy i kariéry vašich oblíbených hudebních hvězd.
Foto: Charles McQuillan/TAS24/Getty Images for TAS Rights Management
Taylor Swift

Taylor Swift vs. Scooter Braun 

Dvoudílný dokumentární počin mapuje největší a asi i nejdůležitější kauzu spojenou s aktuálně nejvlivnější ženou zábavního průmyslu, totiž s Taylor Swift. Když americká zpěvačka před pár lety začala nově nahrávat své staré desky, protože bývalý manažer prodal jejich mastery hudebnímu producentovi Scooteru Braunovi, postarala se o bezprecedentní krok, který výrazně ovlivnil a ještě bude ovlivňovat hudební průmysl a přístup vydavatelství k začínajícím umělcům. Nudné byznysové povídání ale nečekejte: První část nabízí pohled na celou situaci z pozice Swift, druhá je k ní naopak neobvykle kritická a upozorňuje na některé její silně problematické činy a reakce. Pokud se ve světě Taylor moc nevyznáte, ale chtěli byste, tohle je pro vás ideální podívaná – najdete ji na Maxu. Tip navíc: Na Netflixu se můžete podívat na starší dokumentární film Miss Americana, který vznikl ve spolupráci se Swift a dává nahlédnout do jejích obav a strachů, tvůrčího procesu a také boje s poruchou příjmu potravy.

Kaulitz & Kaulitz

Byla doba, kdy teenagerky v Česku žádnou kapelu nemilovaly víc než německé Tokio Hotel, především pak dvojčata Billa a Toma Kaulitzovy, kteří byli coby zpěvák a kytarista jejími hlavními tvářemi. Pro mladší mileniálky na prahu puberty to byli bozi, mladší mileniálové je ale stejně vášnivě nesnášeli. Osmidílný titul balancuje mezi dokumentem, zachycujícím kariéru a soukromí dvojčat během dětství a dospívání, a reality show, která sleduje jejich současné životy v Los Angeles. Bill je věčným hledačem lásky, Tom žije poklidně po boku své manželky Heidi Klum a jejich dvou psů. Společně se vydávají na road trip, který má posílit jejich bratrský vztah. Je to dojemné, je to poučné, je to zábavné – i pro toho, kdo Tokio Hotel dávno neposlouchá. Sérii najdete v nabídce Netflixu.

I Am: Céline Dion

Kanadské popová diva ochutnala záři reflektorů už ve třinácti letech, v 80. letech dobývala showbyznys a v polovině devadesátek byla na absolutním vrcholu. V roce 1999 se rozhodla Céline Dion kariéru přerušit, protože jejímu manželovi byla diagnostikována rakovina jícnu. Zemřel v roce 2016, šest let po narození jejich synů Eddyho a Nelsona. Fotografie zdrcené zpěvačky obletěly svět a ranily nejen její skalní fanoušky. V roce 2022 pak Dion bylo diagnostikováno vzácné a nevyléčitelné neurologické onemocnění zvané stiff person syndrom, s nímž Céline od té doby statečně bojuje. Nový celovečerní dokument je nejen poctou jejím hvězdným úspěchům, ale také syrovým, autentickým pohledem do zákulisí právě tohoto boje. Silnou podívanou si můžete dopřát na Amazon Prime Video.

Mili Vanilli

Jejich copánky jsou legendární, jejich raketový vzestup ke slávě je legendární – a jejich zdrcující pád také. Francouzsko-německá dvojice Mili Vanilli způsobila na přelomu 80. a 90. let jeden z největších skandálů v historii hudebního průmyslu, když se přišlo na to, že žádné ze svých hitů ve skutečnosti nezpívala. Protagonisté byli pouze atraktivními tvářemi, reprezentujícími práci jiných, neznámých umělců. Poté, co to prasklo, museli vrátit Grammy a byli doslova vyhnáni z hudební scény. Kritiky velmi oceňovaný dokumentární snímek z roku 2023 je složen z nikdy neviděných archivních záběrů a exkluzivních rozhovorů nejen s lidmi z hudební branže, ale také se samotnými Mili Vanilli – Robem Pilatusem a Fabem Morvanem. Vidět ho můžete na SkyShowtime.

Wham!

Vánoční hit číslo jedna je a ještě nějakou dobu asi bude All I Want For Christmas Is You od Mariah Carey. Ale ještě před Mariah tu byla věčná dvojka – Last Christmas britské dvojice Wham! U příležitosti čtyřicátého výročí od vydání jejich prvního singlu vyšel loni dokumentární snímek, v němž režisér Chris Smith mapuje společné hudební působení George Michaela a Andrewa Ridgeleyho. Film obsahuje vzácné archivní záběry z koncertních i televizních vystoupení, stejně jako ze zákulisí, domácí videa, do té doby nikdy neviděnou verzi videoklipu k hitu I’m Your Man a audio rozhovory s titulními protagonisty i jejich blízkými. Pustit si ho můžete na Netflixu.

Jeen-yuhs: Trilogie o Kanye Westovi

Kontroverzní, ale i ikonický, nenáviděný, obdivovaný, vysmívaný. Kanye West je jednou z nejvýraznějších osobností amerického rapu a ostře diskutovanou celebritou. Ať už si o něm myslíte cokoliv, pokud si vůbec chcete něco myslet, měli byste si pustit třídílný dokumentární seriál jeen-yuhs: Trilogie o Kanye Westovi. Komorní, přesto intenzivní počin vznikl z unikátních záběrů Coodieho Simmonse, Westova dlouholetého přítele, který s ním natáčel přes dvacet let od samých počátků jeho hudební kariéry. Dokument mapuje i jeho módní cestu či neúspěšnou prezidentskou kampaň, především ale zachycuje zdrcující a naprosto zásadní vliv, který na Kanyeho měla smrt jeho matky Dony. Titul najdete v nabídce Netflixu.

The Velvet Underground

Todd Haynes je nápaditý režisér s blízkým vztahem k hudebnímu prostředí druhé poloviny 20. let. Stojí za kultovní klasikou Sametová extáze, natočil experimentální portrét Boba Dylana Beze mě, určitě jste ale zaznamenali také jeho drama Carol nebo zatím poslední počin May December. My vám ale chceme doporučit dokumentární film o The Velvet Underground, který natočil v roce 2021. Vůbec první ucelený dokument o kapele, která byla úzce spjata s Andy Warholem, měla zásadní vliv na další vývoj alternativní hudby a pomohla vzniknout punku i new wave, se příznačně nese v avantgardním duchu. Režisér poskládal archivní záběry a exkluzivní rozhovory do pohlcující mozaiky, která vás přenese do New Yorku 60. let. Pokud si ji tedy pustíte na Apple TV+.

Beatles: Get Back

Třídílná dokumentární minisérie Petera Jacksona zaznamenává nahrávání poslední desky legendárních The Beatles, alba Let It Be. Režisér vzal nepoužité dobové nahrávky, pomocí moderních technologií je zrestauroval a vytvořil naprosto uhrančivou podívanou, která vám dá zásadní vhled do okolností jednoho z nejprožívanějších rozchodů všech dob. Nečekejte žádné přemoudřelé mluvící hlavy: jde o čistý záznam, který ale vypovídá mnohé nejen o tvůrčím procesu legendární čtveřice na sklonu jejich společného působení, ale také o atmosféře, která na nahrávání vládla. Taky se tam dozvíte, že fanoušky dlouho nenáviděná Yoko Ono vlastně vůbec nebyla taková fúrie, jak ji mnozí rádi vykreslují, a že vzduch otravoval někdo úplně jiný… Get Back ke streamování nabízí Disney+.

Meky

Co všechno potkalo Mira Žbirku od chvíle, kdy poprvé vzal do ruky kytaru, až do momentu, kdy svůj život odhalil režiséru Šimonu Šafránkovi? To se dozvíte v dokumentárním snímku Meky, který je dynamickým portrétem brýlatého outsidera, jenž se stal miláčkem davů a dokonce vyfoukl Slavíka božskému Kájovi. Ve filmu budete svědky kariérní cesty, ale i osobních bolestí slovenského písničkáře, který velmi upřímně reflektuje například vachrlatý vztah s dcerou a mluví i o tom, že opravdu neposlouchá jenom Beatles. Zpěvák zemřel rok a půl po premiéře snímku, je to ale radostná připomínka jeho života. Můžete si ji pustit na Maxu nebo také na Voyu.

Kurt Cobain: Montage of Heck

K frontmanovi Nirvany vzhlížela a vzhlíží řada dospívající mužů a žen, kteří se cítí osamělí a nepochopení. Vůbec první autorizovaný dokument o Kurtu Cobainovi natočil v roce 2015 Brett Morgan. Zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, do té doby nezveřejněné záběry, animace a rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli, aby vytvořil niterný a detailní filmové portrét. V něm sleduje Kurtovo problematické dětství, působení v Nirvaně a samozřejmě i jeho mýty opředenou smrt v roce 1994. Oceňovaný snímek je k vidění na SkyShowtime. Tip navíc: Brett Morgan natočil také vynikající dokumentární koláž Moonage Daydream, která je hypnotickým ponorem do ikonografie Davida Bowieho a byla uvedena i na filmovém festivalu v Karlových Varech. Bohužel v Česku není dostupná na žádné streamingové platformě. Kdyby se ale někdy někde objevila, nenechte si ji ujít.