Hudba

Swifties sobě: Pokud se chystáte na Eras Tour, tohle musíte vědět

Kdy a co zpívat nahlas, co si vzít s sebou, jak pořídit nejlepší fotky z různých míst na stadionu, ale i ve kterých pauzách si odskočit na WC? Fanoušci Taylor Swift si navzájem radí, jak si užít Eras Tour naplno a pohodlně. Využijte toho.
Foto: Michael Campanella/TAS24/Getty Images for TAS Rights Management
Taylor Swift
Eras Tour Taylor Swift je v plném proudu. Letos v létě zpěvačka se svou velkolepou show objíždí evropské metropole, aby na podzim odehrála několik posledních koncertů v USA a Kanadě, a završila tak dlouhé turné, které se stalo bezprecedentním popkulturním fenoménem. Sehnat lístky na její vystoupení není lehké ani levné, ale není to nemožné. Pokud patříte k těm, kdo se chystají na jeden z koncertů, pravděpodobně už máte kromě lístků delší dobu zajištěné i ubytování a dopravu. Pokud ne, připravte se na komplikaci: Hotely a penziony ve městech, kde Swift vystupuje, samozřejmě využívají příležitosti a ceny za pokoje nastavují pěkně vysoko.
Eras show navíc není obyčejný klubový koncert, na který přijdete deset minut před začátkem, stoupnete si někam do rohu a za hodinu zase odejdete. Jde o více než tříhodinový stadionový gig, na kterém potřebujete mít přístup k vodě nebo možnost dojít si na záchod. Taky ale chcete vynést stylový outfit, zazpívat si s davem, vyměnit si s jinými fanoušky náramky přátelství nebo si střihnout pár selfies na památku.
Jít na Eras a užít si je zkrátka znamená pořádně se připravit, což je náročné, když jste na to sami. Naštěstí sami nejste. Fanouškovská komunita kolem Taylor Swift, takzvaní swifties, jsou proslulí nejen loajálností vůči svému vzoru, ale také vzájemnou soudržností. Proto již od začátku evropského turné vznikají na Instagramu fanouškovské profily plné praktických rad a tipů, z nichž na mnohé byste předem možná ani nepomysleli, přesto se vám můžou ve výsledku zatraceně hodit.
Většina profilů se jmenuje @erastour a doplňuje ho název konkrétního města. Nejsledovanějším účtem je ten londýnský; Taylor v Londýně vystupovala po tři večery v červnu, přičemž v srpnu se sem na závěr evropské části tour na další tři noci vrátí. Na profilu najdete užitečné informace týkající se například toho, kde jsou na stadionu Wembley toalety, kde najdete stánek s občerstvením nebo s jak velkou taškou vás pustí dovnitř a co v ní (ne)můžete mít. Jsou tu ale i rady, jak si zkrátit čekání ve frontě, aniž byste se ukousali nudou.
Na jiných fanouškovských profilech pak můžete objevit třeba i tipy, co dělat, když se v davu přehřejete a jdou na vás mdloby, případně jak se na koncertě chovat, když je žena těhotná nebo s sebou máte děti. Stejně tak nasajete doporučení, jaké cenově dostupné technické vychytávky si pořídit k chytrému telefonu, abyste na show i ze vzdálenější tribuny pořídili fajn fotky a videa.
Užitečné jsou rovněž nápady, co ve kterém městě dělat mimo koncert, kde se skvěle najíst nebo na jaké památky se zajít podívat. Nejeden cizinec také určitě ocení rady místních, jak se ke stadionu vůbec dostat městskou hromadnou dopravou, případně jak se pak z něj zase dopravit do hotelu. V komentářích pod jednotlivými posty rovněž padají nabídky na prodej lístků (ty ale doporučujeme kupovat raději prostřednictvím oficiálních prodejních kanálů). Pokud vám ke štěstí ještě něco chybí, neváhejte zapříst virtuální hovor. A máte-li jiný individuální dotaz, stačí si najít profil vašeho města a směle se na příslušných místech vyptat. Komunitě zdar!