Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Jak si olympijská queer ikona Tom Daley získal srdce všech

Jana Patočková5. 8. 2024
Dnes začíná festival Prague Pride, zároveň stále pokračují olympijská klání v Paříži. Koho jiného z olympioniků si tak příhodněji představit než britského skokana do vody Toma Daleyho? Je totiž nejen sportovním šampionem, ale také queer aktivistou, báječným tátou a mužem se smyslem pro módu – mezi dechberoucími sportovními výkony totiž na lavičce moc rád plete. 
Thomas Daley a Noah Williams z Velké Británie, stříbrní v synchronním skoku do vody z deseti metrů na olympiádě 2024
Foto: Clive Rose/Getty Images
Thomas Daley a Noah Williams z Velké Británie, stříbrní v synchronním skoku do vody z deseti metrů na olympiádě 2024

Kdo je to Tom Daley

Říká se, že „každý správný muž“ by měl zplodit syna, postavit dům a zasadit strom. Britský skokan do vody Tom Daley (30) dává tradičnímu obrazu mužství novou, citlivější podobu. Pětinásobný účastník olympijských her (poprvé se představil jako čtrnáctiletý v Pekingu) má syny hned dva, místo vlastnoručně postaveného domu kariéru špičkového sportovce a místo stromu vášeň pro pletení. A jen tak mimochodem – je queer.
V prostředí sportu, ten vrcholový nevyjímaje, stále panují nejrůznější stereotypy a předsudky a není snadné se jim postavit. Podle rozsáhlého šetření Outsportu, projektu pod hlavičkou Evropské unie a programu Erasmus+, až 90 % lidí ve sportu považuje homofobii a transfobii za palčivý problém. Podle této studie z roku 2019 se až 20 % LGBTQIA+ lidí kvůli své genderové nebo sexuální orientaci raději sportovních aktivit vůbec neúčastní a celá 82 % dotazovaných se ve sportu za poslední rok setkalo s homofobními nebo transfobními komentáři. I proto je každý coming-out pocházející z vrcholového sportu obzvláště důležitý, inspirativní a především potřebný. 
Tom Daley ten svůj udělal po svém, a to v roce 2013 na svém youtubovém kanále v návaznosti na sezonu, která pro něj byla přelomová. V roce 2012 sice vyhrál bronz na olympiádě v Londýně, ale stalo se tak rok po smrti otce, kdy se navíc začal potýkat s nedostatkem motivace, možná vyhořením (což není ve vrcholovém sportu ani v tak mladém věku výjimkou) a také sportovními úrazy (opět velmi častý jev). Mladý, talentovaný, extrémně úspěšný Daley (kromě sportovních úspěchů se stal také televizní celebritou v reality show Splash!) se rozhodl pro nevídanou věc – místo tvrdé tréninkové rutiny si vzal pár týdnů volno a cestoval. A aby toho na jeden rok nebylo málo, seznámil se scénaristou Dustinem Lancem Blackem (napsal scénář mimo jiné pro film Milk o aktivistovi za gay práva Harvey Milkovi se Seanem Pennem v hlavní roli) a přeskočila jiskra, která by zapálila nejeden olympijský oheň. Právě osudové setkání a následný vztah byl jedním z důvodů jeho coming-outu: „Nikdy jsem nebyl šťastnější,“ říká ve videu, které má třináct milionů zhlédnutí a dodnes inspiruje nejen mladé lidi.
Tom Daley s manželem Dustinem Lance Blackem na své svatbě v roce 2017
Foto: Instagram @dlanceblack
Tom Daley s manželem Dustinem Lance Blackem na své svatbě v roce 2017

Olympijský táta s pletením v ruce

V roce 2015 se Daley a Black zasnoubili, o dva roky později vzali, v roce 2018 se jim narodil první syn a druhý následoval loni v březnu. Na letošní olympijské hry tak už jeli coby čtyřčlenná rodina a Daley hned po svém stříbrném výkonu věnoval poděkování právě svému manželovi: „Blízkým olympijských sportovců se jen málokdy dostane patřičného docenění, co se týče jejich podpory a všeho, co sami obětovali. Můj manžel tu pro mě byl celý rok a převzal otěže domácnosti i péči o děti, když jsem byl na tréninkových soustředěních nebo na soutěžích,“ řekl pro Guardian a pokračoval: „Má svou vlastní úspěšnou kariéru, ale byl připravený odstavit ji načas na druhou kolej, abych si mohl já jít za svým. Letošní rok byl rozhodně klíčový. Přestěhovali jsme se do L. A., aby se Lance mohl postupně vrátit ke své kariéře, ale podporoval mě. Umožnil mi vrátit se na další olympiádu. Je opravdu výjimečné mít po boku někoho, kdo vám kryje záda a bezvýhradně vás podporuje.“ Přestože je jeho celkově pátá olympijská medaile jen stříbrná, podle jeho slov představuje „olympijské zlato fakt, že má v hledišti své děti, které ho můžou vidět.“ A nekončí to jen u medailí, rodičovství a queer aktivismu. Daley má ještě jednu specialitu, kterou začal rozvíjet v době globální pandemie: pletení. Tomu věnuje volné chvilky na lavičce při čekání na trénink, na klání, nebo když sedí v publiku a povzbuzuje svoje kolegy. Jehlice a vlna se staly jeho nerozlučnými parťáky.
Thomas Daley plete před startem na olympiádě v Tokiu
Foto: Clive Rose/Getty Images
Thomas Daley plete před startem na olympiádě v Tokiu
„Já prostě neumím nic nedělat,“ smál se v rozhovoru pro CNN v Paříži minulý čtvrtek: „Vlastně to byl můj manžel, kdo mě k pletení přivedl. Zmínil se, že pletení nebo háčkování se často věnují lidé na filmových setech při dlouhém čekání. Tak jsem si řekl, že to zkusím. Začal jsem na ,vysoké škole youtubové', kde jsem se to sám naučil, a teď už není cesty zpět,“ vtipkoval. Svému hobby dokonce věnoval samostatný instagramový účet, kde jeho pletené výtvory sleduje přes milion nadšených fanoušků. Za sebou má letos už také úspěšnou spolupráci s Googlem, pro jehož nový model Pixel uháčkoval speciální obal s velkým P. Nešlo jen o název telefonu, ale hlavně o první písmeno slova „papa", tedy táta (nevím, jak vy, ale já jsem se rozhodně dojala). A protože je Paříž městem módy, svůj nejnovější výtvor představil právě tam: Tmavěmodrý svetr s detaily bílé a červené, které připomínají britské i francouzské národní barvy. Na hrudi má svetr nápis „Paris 24“, přičemž áčko je efektně protažené tak, aby připomínalo Eifellovku. A na zádech nechybí jeho jméno provedené kapitálkami a na rukávu pětka coby připomínka toho, že jde o jeho páté olympijské hry. Tom Daley je prostě šampion nejen sportovní, ale také módní. A především – šampion našich srdcí!
Tom Daley, Dustin Lance Black a jejich děti
1 / 5
Tom Daley, Dustin Lance Black a jejich děti
Foto: Instagram @dlanceblack