Vogue Daily

Skrytá síla zvídavosti

Recepty na šťastný a naplněný život často postrádají jednu přehlíženou, ale podstatnou ingredienci.
Foto: Abdull Artuev for Vogue CS
Jste zvědaví jakou? Tak to jste na správné adrese. Hned zpočátku si však ujasněme, že nejen Slovník spisovného jazyka českého, ale i psychologové rozlišují mezi zvědavostí a zvídavostí. Zvědavý člověk do všeho strká nos, zajímá se o věci, které se ho bezprostředně netýkají, a tíhne k drbům a bulváru. Zvídavý člověk oproti tomu rád získává nové a neobvyklé poznatky, aby si rozšířil pole životních možností a lépe porozuměl sobě samotnému i světu. A nás bude zajímat právě zvídavost. 

Dítě v nás  

„Lidé mají něco, co většina druhů postrádá – nutkání zkoumat a znát věci, které nemají žádný zjevný nebo praktický účel,“ píše psycholožka Susan Engel ve své knize Hladová mysl: původ zvídavosti v dětství. Zvídavost dětí je přirozená, protože je pro ně vše nové a nepoznané a k prozkoumávání okolí používají nejen zrak, hmat, ale i chuť. „Dítě, které se hodně ptá a je zvídavé, je dítě zdravé, zdravě se vyvíjející,“ soudí dětský psychoterapeut Peter Pöthe. Zdánlivě nekonečné otázky „A proč?” však jednoho dne ustanou. Typicky dětské znaky jako zvídavost, hravost a touha rozšiřovat hranice poznávaného světa však do jisté míry přetrvávají i v dospělosti. Antropolog a zoolog Adolf Portmann v této souvislosti označil člověka za „neotenického primáta” a jeho schopnost naučit se něco nového i v pozdním věku za „permanentní juvenilitu”. Za pravdu této teorii dávají zejména vysokoškolští pedagogové a lidé zvyklí se stále učit. Ani oni se však postupem času nevyhnou opakujícím se myšlenkovým vzorcům, poznávací pohodlnosti a zažitým jistotám. 

Jdi za štěstím 

Psycholog Todd Kashdan se výzkumem životní spokojenosti zabývá více než dvě dekády. Ve výzkumné laboratoři well-beingu se mu společně s kolegy podařilo vytvořit nový, pětidimenzionální model zvídavosti, který pomáhá pochopit složitost této nedoceněné psychologické síly v našem životě. Zvídavost podle nich otevírá dveře k něčemu mnohem podstatnějšímu nežli jen k prchavému instantnímu štěstí a přívalu dopaminu z lajků, srdíček a nekonečného scrollování videy na TikToku. K podstatným základům udržitelného štěstí a naplněného života patří nejen pocit životní pohody (well-being), ale i pozitivní emoce (radost, láska, nadšení), seberealizace a naplňování životního potenciálu. Zvídavost všechny tyto součásti umocňuje a navrch zvyšuje kreativitu, schopnost řešit problémy i odolnost vůči stresorům a negativním životním událostem. Nedávný výzkum psycholožek Zainal & Newman dokonce ukázal, že kultivování a posilování zvědavosti pomáhá předcházet rozvoji dnes tak rozšířených depresivních a úzkostných poruch.

Objevitelé každodennosti

Zvídavost je touhou po vědění poháněná plachetnice, která nám umožňuje objevovat nové horizonty. Když se ptáme a hledáme odpovědi, otevíráme si cestu k poznání a růstu. Zvídavost ⁣nás motivuje k prozkoumání neznámého a rozšiřuje pole našich životních možností a perspektiv. Abychom zvídavostí disponovali, nemusíme být vědci, cestovatelé či mořeplavci. Objevitelem nevšedností každodenního života může být každý z nás, kdo se vydá alespoň pár kroků za hranice vlastní pohodlnosti, zvyku a rutiny. Inspirací ke znovuobjevení „dětské zvídavosti“ může být například kniha domorodé etnografie Jak být průzkumníkem světa. Keri Smith v ní v podobě leporela pro dospělé nabízí soubor netradičních aktivit, které je možné zařadit i cestou do práce či v rámci víkendové procházky. Na zvídavosti jako takové však není nic dětinského. Politická filosofka Perry Zurn ve své knize Zvědavost a moc je dokonce přesvědčena, že zvídavost je hnací silou společnosti, neboť hraje hlavní roli při zakládání sociálních institucí, ale i v rámci revolty proti nim. 

Jak posilovat zvídavost? 

Znovuobjevte radosti z dětství. Co vás bavilo a zajímalo jako děti? Prozkoumávání tajemných zahrad, táboření či snad malování? Zapojení do radostí z minulosti může znovu probudit vaši zvídavost.
Dělejte něco nečekaného. Každodenní rutina je jízdou po vyjetých kolejích. Přehoďte občas výhybku a vydejte se novým směrem, i kdyby to měla být jen jiná cesta z práce či do práce. 
Vyberte si něco náhodného a učte se o tom. Zvídavost není jen o učení se věcem, které mají praktický význam. Zaujalo vás něco neobvyklého? Neberte to jako povrchní kuriozitu a nastudujte to do hloubky. 
Ptejte se. V případě zvídavosti neplatí „Nebuď zvědavá, budeš brzy stará”. Je žádoucí se ptát. Posilování zvídavosti je spojené s kvalitním stárnutím a otázky prohlubují pochopení, vztahy i spojení.
Prozkoumejte nové místo. Cestujte. Nemusí jít o cestu letadlem do exotických končin. Navštivte místa, která jsou vám prostorově blízká a vnitřně vzdálená, či nahlédněte známé očima cizince.