Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Ženská fotbalová renesance: Do Slavie pod patronátem Ivany Tykač se vrací Votíková

tým VOGUE16. 8. 2024
Ženský fotbalový tým pražské Slavie je silnější než kdy dřív. Do nové sezony vstoupí nejen s navrátivší se gólmankou Bárou Votíkovou, ale také pod křídly patronky Ivany Tykač.
Ivana Tykač a Jaroslav Tvrdík
Foto: Instagram @slaviazeny
Ivana Tykač a Jaroslav Tvrdík
Vypadá to, že i v Česku se konečně začíná blýskat na lepší časy ženskému fotbalu. Sport, který byl všeobecně vnímaný spíše okrajově, zažívá v posledních pár letech postupnou proměnu, a fotbal tak není už jen výsadou mužů. A SK Slavia Praha je pro ostatní kluby dobrým příkladem. Právě tam totiž před lety začínala jedna z našich nejlepších brankářek Bára Votíková, která se aktuálně do Slavie po angažmá ve francouzském Paris Saint-Germain vrací: „Rozhodla jsem se pro domov, pro Slavii. Fotbalově jsem tu vyrůstala, Slavia mi dala příležitost dostat se do světa, kde jsem nabrala zkušenosti, a teď bych jí to ráda vrátila,“ uvedla Votíková, rodačka z Plzně a také influencerská hvězda, na tiskové konferenci.

Boží slávistky

Že má tento sport potenciál a je na vzestupu, potvrzuje i vstup Ivany Tykač do této sféry – zakladatelka obecně prospěšné společnosti Women for Women zdůraznila, jak důležitou roli může právě sport, jako je fotbal, hrát pro mladé dívky a ženy: „Děvčata ve Slavii jsou boží a jsem ráda, že se stávám jejich patronkou,“ řekla při příležitosti tiskové konference, kde oznámila právě spolupráci neziskové organizace Women for Women s SK Slavia Praha. Její motivace? Chce především „inspirovat a motivovat holčičky a mladé dívky i mimo hřiště a společně pomáhat těm, kdo to potřebují.“ Spojení Women for Women a Slavie může podle Tykač přinést více než jen vítězství a trofeje, ale má za cíl ideálně tvořit komunitu: „Aktivity holek včetně nedávných kampaní a aktuálních nápadů hodně baví. Z tohoto důvodu cítím, že společně můžeme ženský fotbal posunout tak, aby byl ještě dostupnější a atraktivnější pro další generace,“ řekla Tykač v rozhovoru pro iDnes. 
1 / 5
Foto: Instagram @slaviazeny