Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Události

Kam tento týden za uměním, knihami a módou

tým VOGUE17. 9. 2024
Barvy, slova a elegance. Tento týden je nabitý netradičními zážitky od mexických pigmentů po elegantní módu 19. století.  Do svých diářů si určitě poznamenejte následující události, ať vám žádná neujde. 
Výstava Bosco Sodi: Transmutations
Foto: DSC Gallery
Výstava Bosco Sodi: Transmutations

Výstava Bosco Sodi: Transmutations

Fascinují vás barvy (nejen na oblečení)? Pak si určitě nesmíte nechat ujít novou výstavu v pražské DSC Gallery, která až do 8. listopadu představuje tvorbu mexického umělce Boska Sodiho proslaveného právě pro jeho práci s výraznými barevnými pigmenty. Ty si vozí z celého světa a na jedno dílo spotřebuje až patnáct kilo pigmentu. Mixováním barev a vedlejších produktů z truhlářských dílen vznikají originální umělecké objekty, v nichž náhoda hraje nemalou roli. Ředitel galerie, Edmund Čučka, který s nápadem přivézt Sodiho pro Česka přišel, říká: „Bosco Sodi je jednou z vůdčích osobností současné výtvarné scény. Důležité pro mě je, že jeho dílo je naprosto jedinečné, nezaměnitelné a rozpoznatelné na první pohled, stejně tak jako díla Damiena Hirsta či Luciana Fontany! Pevně věřím, že tato výstava bude výrazným mezníkem a propojení české kulturní scény s širším uměleckým světem.“ Umělec světového formátu vystavuje v Praze vůbec poprvé a cíleně se rozhodl zaměřit pozornost českého publika na červené pigmenty, což v prostorách DSC Gallery působí na divákovo oko i emoce mimořádně silně. 
Výstava Bosco Sodi: Transmutations
Foto: DSC Gallery
Výstava Bosco Sodi: Transmutations

Dokument John Singer Sargent – móda a půvab

Americký malíř John Singer Sargent je právem označovaný za nejlepšího portrétistu své generace. Na jeho obrazech je fascinující nejen práce s barvami a realistický styl, jakým dokázal zachytit slavné i neznámé tváře, ale především elegance a způsob, jakým zobrazoval dobovou módu. Dokument, který má premiéru v tuzemských kinech 16. září 2024, skrze rozhovory s kurátory, návrháři a influencery přibližuje unikátní práci umělce, který zásadním způsobem ovlivnil moderní umění, kulturu a zejména módu. Seznam českých a slovenských kin, kde film promítají, najdete zde.
Dokument John Singer Sargent – móda a půvab
Foto: Pannonia Entertainment
Dokument John Singer Sargent – móda a půvab

Noc literatury

18. září se koná již poosmnácté akce Noc literatury, která prostřednictvím známých herců přibližuje tvorbu evropských spisovatelů, a aby to bylo ještě atraktivnější, tak se čte a poslouchá na neobvyklých místech nejen v Praze. Dvacet dvě pražské lokace se promění v čítárny, kde např. Denisa Barešová, Vilma Cibulková, Jitka Schneiderová, Igor Orozovič, Martin Myšička a další osobnosti, představí dvaadvacet knih. To vše mezi 18. a 23. hodinou. Vedle hlavní části na Hradčanech se můžete přijít seznámit s literárními talenty a jejich současnou tvorbou do Hrzánského, Lobkowiczkého, Toskánského a Arcibiskupského paláce, do kláštera kapucínů nebo Fortny – kláštera bosých karmelitánů.
Noc literatury, letos bude mimo jiné číst také herečka Taťjana Medvecká
Foto: Kateřina Fialová
Noc literatury, letos bude mimo jiné číst také herečka Taťjana Medvecká