Cestování

Italská Vicenza: Město okázalé architektury, šperků a luxusních kabelek

Ve městě vyhlášených šperkařů, sídlí tu například Roberto Coin, se vyrábějí i jedny z nejdražších kabelek světa. A odstartoval tu kariéru mistr renesanční architektury Andrea Palladio, snad nejvýznamnější architekt všech dob. Vicenze věnoval rovných jedenáct paláců a bezpočet vil postavil v jejím okolí. Něco tak velkolepého musíte vidět! 
Foto: Pixabay
Vicenza
Spojnici mezi Milánem a Terstem zvanou Vicentia (Vítězná) založili Římané a patřila k bohaté Benátské republice. Dnešní Vicenza sice není kdovíjak velká, ale garantujeme vám, že v ní budete doslova zakopávat o muzea, galerie, kostely nebo honosné renesanční paláce. O odkazech na nejluxusnější módní doplňky současnosti nemluvě.
Hned na náměstí Piazza del Duomo užasnete nad vznešeností katedrály Santa Maria Maggiore a v divadle Teatro Olimpico (na Piazza Matteotti) vás zaujme prostor, který znázorňuje město s jeho ulicemi. Nenechte se ale ošálit, jsou to jenom kulisy! Téměř celé náměstí Piazza dei Signori zabírá Basilica Palladiana s elegantními sloupovými chodbami. 
Foto: Julia Casado/ Pixabay
Teatro Olimpico
Nejnovější Palladiova vila je místo, kam rozhodně musíte vyrazit na obhlídku. Stojí na předměstí, připomíná chrám a přezdívá se jí La Rotonda. Jedná se o takový unikát, že se sem sjíždějí kochat architekti z celého světa. Uhranula dokonce i Johanna Wolfganga Goetha při jeho pouti po Itálii. „Stavitelské umění snad nikdy nehýřilo větším přepychem!“ rozplýval se slavný básník. Mimochodem, jestli zrovna plánujete svatbu, můžete si vilu zamluvit. Přilehlé budovy bývalých koňských stájí se za tímto účelem proměnily v restauraci, kde se můžete se svými svatebčany veselit třeba i několik dní.
Foto: Gunnar Ridderström/ Unspalash
Villa La Rotonda
A až ve městě budete (z jakéhokoliv důvodu), nezapomeňte ochutnat místní kuchyni. Je známé jednoduchými, ale úžasnými pokrmy. Nejvyhlášenější jsou kravský sýr zvaný Asiago, třešně odrůdy Marostica a víno Breganze Cabernet. Specialitou je však vicenzský recept na tresku baccalà alla vicentina. 
Bottega Veneta patří mezi nejluxusnější značky na světě. To víme všichni. Nejlevnější kabelku u ní pořídíte za dva tisíce eur, nejdražší i za dvacetinásobek. Tak drahé jsou jednoduše proto, že se celé vyrábějí ručně z těch nejvzácnějších kůží — krokodýlí, ještěrčí, pštrosí. Firma navíc kdysi vyvinula unikátní techniku proplétané kůže intrecciato (od té doby se ji ostatní značky pokoušejí kopírovat). Manufaktura módního domu sídlí v ateliéru na Via della Siderurgia. Chcete si zahýřit? Vyrazte na nákupy do jejich outletu na Viale della Scienza.
Že hledáte nejlepší výhled na Vicenzu? Ten se vám otevře z poutního místa na hoře Monte Berico, kde se kdysi zjevila Panna Marie. Svou patronku město oslavuje 8. září velkolepým procesím a slavnosti končí ohňostrojem. 
Foto: MARTINOPHUC/ Pixabay
Kostel na hoře Monte Berico
Nenechte si ujít ani okolí města. Obklopují ho kopce s troskami hradů. Jsou osázené révou. V malých továrnách šijí místní ženy nejen stylové kabelky, ale i peněženky a boty. Středověké město Marostica má na náměstí vydlážděnou šachovnici a už od 15. století se tu každý sudý rok v září koná partie v šachu s živými figurami! Další ročník aktuálně vychází na termín od 6. do 8. září 2024. Dvoumetrové věže jsou z nejlepšího dřeva a živí koně bývají vždy na konci odměněni cukrem. Kde se tahle tradice vzala? Podle legendy měl vojevůdce Taddeo Parisio dceru, do které se zamilovali hned dva rytíři naráz. O dámu chtěli bojovat v souboji, Taddeo ale rozhodl, že střetnutí proběhne formou šachové partie. Vítěz získal dotyčnou krásku a poražený se musel spokojit s její sestrou. 
Foto: Samuele Schirò/ Pixabay
Marosica
Tip: A ještě jedna akce, kterou se vyplatí zapsat si do diáře. Od 6. do 10. září 2024 se ve Vicenze uskuteční Vicenzaoro, největší veletrh šperků v Evropě. Každoročně se na něm představují nejnovější trendy a designy šperků. Pokud pro ně máte slabost, nesmíte chybět.