Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cestování

Rakouský Halštat: Pohádkové městečko, které se stalo předlohou slavné disneyovky

Romana Schützová4. 10. 2024
V oblasti zvané Solná komora objevíte městečko, které si UNESCO připsalo na svůj prestižní seznam. Leží u průzračného jezera a obklopují ho vysoké hory a hluboké lesy. Okolí je poseté cyklistickými i turistickými trasami a nabízí místa, která se vám stoprocentně zaryjí do paměti. Potřebujete další důvody, proč se do takového místa zamilovat? I ty jsme našli.
Autor: Getty Images
Foto: Getty Images
Malebné dřevěné domky jsou nalepené na skále, která se majestátně pne nad jezerem. Z vyřezávaných oken trčí truhlíky s muškáty. Některé domky obrůstá břečťan, jiné zase stojí na vodní ploše; vyrostly na kůlech, stejně jako paláce v Benátkách. Co dům, to originál. Ze skalní výšky teče dolů vodopád. Halštat je pohádková idylka. A není divu, že přilákal i filmaře ze studia Disney, kteří si městečko vybrali jako předobraz Ledového království. Číňané se do snímku pro děti zamilovali natolik, že si v roce 2012 pořídili kopii Halštatu. Umístili ji do průmyslové provincie Kuan-tung, kde stojí nachlup stejné domy, pivnice, obchody nebo promenáda podél uměle vytvořeného jezera.

Nejstarší solné doly světa

Když v roce 1734 našli v místních dolech muže zakonzervovaného v soli, bylo jasné, že přijdou další nálezy. Ale až o více než sto let později řídil vykopávky důlní správce Georg Ramsauer. Vedle dolů odhalil pohřebiště z rané doby železné. 1500 hrobů znamenalo natolik významný nález, že Halštat dal pojmenování celému jednomu historickému období. A tak má nejstarší doba železná název halštatská. Mimochodem je to éra, kdy se ve střední Evropě objevili Keltové a lidé začali zpracovávat železo. Zdejší solné doly jsou nejstarší na světě, sůl se tu těžila už v 7. století před naším letopočtem. Halštat produkoval až tunu soli denně a vyvážel ji do poloviny tehdejší Evropy. Doly si dnes můžete prohlédnout, dostanete se k nim lanovkou a během své návštěvy vás čeká jízda na pořádně dlouhé havířské skluzavce.

Kostnice plná malovaných lebek

Projděte se po hlavním náměstí ozdobeném štítovými domy s efektními fasádami. A potom se vyšplhejte do kopce ke katolickému kostelu Nanebevzetí Panny Marie, získáte tak krásný výhled na panorama městečka, jezero a okolní hory. U kostela narazíte i na malý hřbitov, který však v průběhu věků nestačil pojmout všechny nebožtíky. V roce 1200 proto byla v Michaelskapelle, hřbitovní kapli, zbudována kostnice. Hroby se na hřbitově otevíraly po deseti patnácti nebo dvaceti letech a kosterní ostatky putovaly do kostnice. V současnosti je zde k vidění kolem 1200 vybělených lebek, 610 z nich je pomalovaných nejrůznějšími ornamenty (latinská písmena, znamení kříže nebo hada, vavřín, růže, větvičky břečťanu, oleandr nebo dubové listí). Navíc je každá lebka opatřena jménem svého nositele a datem jeho narození i úmrtí. 

Tajuplné jeskyně a prosklená vyhlídková plošina

Halštatské jezero je dlouhé osm kilometrů a hluboké 125 metrů. Nad ním se ve výšce 2108 metrů vypíná hora Krippenstein. Je součástí pohoří Dachstein a ve svých útrobách ukrývá přes 60 kilometrů jeskyní. Zpřístupněné prostory získaly pojmenování podle oper Richarda Wagnera. V nádherně nasvícené Rieseneishöhle (Obří ledové jeskyni) se v létě dokonce pořádají koncerty klasické hudby.
Úžasné výhledy na město, jezero i hornaté okolí vám nabídne prosklená vyhlídková plošina umístěná na kopci nad Halštatem. Vznáší se volně ve výšce 360 metrů. K vyhlídce vyjděte pěšky nebo se nahoru vyvezte lanovkou.
1 / 4
Foto: Getty Images
Tip: Na skvělou rybu zajděte do Seehotel Grüner Baum. Terasa s jídelními stoly vybíhá do jezera. Nádherný výhled a romantika k nezaplacení!