Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Advertorial

Greta Slezáková: Je důležité si věřit, i když věci nejdou podle plánu

17. 10. 2024
Ženskost má mnoho forem a je jen na vás, jestli se vydáte na cestu byznysu, sportu, umění, nebo mateřství. Důležité je vaše vnitřní nastavení a stát si sama za sebou, i když zrovna vše okolo není růžové. O ženách, jejich sebevědomí, vlivu sociálních sítí a proč je důležité být sama se sebou zadobře, jsme si povídali s modelkou Gretou Slezákovou, která se stala tváří nové podzimní kolekce Orsay.
Greta Slezáková
Foto: Orsay
Greta Slezáková

Podle vašeho účtu na IG jste bezpochyby ženou mnoha tváří. Na jedné straně vidím krásnou modelku, na straně druhé milovnici přírody a zvířat, jíž nevadí se světu ukazovat bez příkras. Jak se vidíte vy sama?

Děkuji za krásná slova! Schopnost být chameleonem vždy představovalo mou devizu ve světě módy. Vidím se jako žena, která se neustále vyvíjí a snaží se najít rovnováhu mezi světem módy, krásy a svým vlastním autentickým já. Coby modelka se často ocitám v centru pozornosti, kde se klade důraz na vzhled, ale mimo kamery je pro mě stejně důležité být v souladu s přírodou, pečovat o své tělo i duši a nebát se ukázat svou přirozenost. Miluji zvířata, jsem vášnivá ochránkyně přírody a věřím, že opravdová krása vychází zevnitř. Takže ať už jsem na přehlídkovém mole, nebo v lese bez make-upu, snažím se zůstat věrná sama sobě.

Uspět v modelingu a fotit slavné kampaně s těmi nejlepšími ve svém oboru, k tomu je zapotřebí kromě krásy a štěstí i sebevědomí. Jak jste jej získala nebo získáváte vy?

Sebevědomí je opravdu klíčové, zvlášť v modelingu, kde je člověk neustále hodnocen a porovnáván. Upřímně, i pro mě to byla dlouhá cesta. Na začátku kariéry jsem si často nebyla jistá sama sebou, ale postupem času jsem se naučila, že sebevědomí nepramení jen z faktu, jak vypadám, ale hlavně ze skutečnosti, jak se cítím uvnitř. Pomohlo mi, že jsem se naučila přijímat sama sebe se všemi svými nedokonalostmi. Cvičím, starám se o své zdraví, a to mi dává pocit síly. Kromě toho se snažím obklopovat lidmi, kteří mě podporují a věří ve mě. Pravidelně se vzdělávám, pracuji na svých dovednostech, což mi přináší jistotu. A samozřejmě každý úspěch mě posouvá dál. Každá kampaň, každá spolupráce s těmi nejlepšími mi připomíná, že tam patřím, a tohle mi dodává obrovské množství sebevědomí. Ale hlavní je věřit si, i když věci nejdou podle plánu.
Greta Slezáková
Foto: Orsay
Greta Slezáková

V současné době dívky a kluci naopak často bojují s nedostatkem sebevědomí. Často za to mohou sociální sítě, kde se klade velký důraz na dokonalost, což vy sama boříte, protože jste na sítích velmi upřímná. Co byste mladým dívkám, které si moc nevěří, poradila? 

Sociální sítě vytvářejí často nereálný obraz „dokonalosti," který může mít negativní dopad na sebevědomí mladých lidí. Na Instagramu vidíme jen upravené fotografie, perfektně nasvícené momenty a filtrovanou realitu, což snadno vyvolá pocit, že nejsme dost dobré. Ale pravda je, že nikdo není dokonalý – ani já, ani nikdo jiný.
Mladým dívkám bych připomněla, aby si uvědomily, že krása má mnoho podob a že to, co vidí na sociálních sítích, není vždy realita. Je důležité pečovat o sebe, ale ne se neustále porovnávat s druhými. Každá z nás je jedinečná a to, co nás dělá zvláštními, jsou právě naše rozdíly. Každá mladá žena by také měla pracovat na vnitřním sebevědomí – najít, co ji baví, naplňuje, a věnovat se tomu. Sebevědomí pramení z vědomí, kdo jsme a co chceme. Zdravé sebevědomí se nebere z toho, co si o nás myslí druzí, ale z toho, jak se cítíme samy se sebou. Nejdůležitější je být laskavá k sobě a mít trpělivost. Sebevědomí se neobjeví přes noc. Jde o něco, co si budujeme s láskou k sobě samé. 

O kráse se říká, že není definována věkem, ale důležitý je mindset. Jak byste toto rčení okomentovala? 

Naprosto souhlasím. Krása nespočívá ve faktu, kolik nám je let, ale v tom, jak se cítíme a jaký máme postoj k sobě i k životu. Můžete být mladá a krásná podle všech společenských standardů, ale pokud vám chybí sebejistota, radost a vnitřní spokojenost, krása se nikdy plně neprojeví. Naopak ženy, které vyzařují sebevědomí, lásku k sobě a životu, jsou krásné v jakémkoli věku.
Mindset je klíčem. Pokud přijímáme sami sebe, máme pozitivní přístup a radost ze života, vyzařuje z nás i navenek. Krása je energie, kterou vysíláme. Je to charisma, autenticita a způsob, jak se prezentujeme světu. Takže skutečně věřím, že opravdová krása začíná uvnitř, v naší mysli a srdci.
Greta Slezáková
1 / 5
Greta Slezáková
Foto: Orsay

V nové kampani Orsay, jejíž jste tváří, se klade velký důraz na myšlenku, že ženskost má mnoho forem, a žena tak může zůstat ženou, ať už je umělkyní, byznysmenkou, sportovkyní, anebo maminkou. Jak souzníte s touto kampaní?

Tahle kampaň mi je velmi blízká právě díky filozofii, že ženskost má mnoho podob. Jsem přesvědčená, že žena může být čímkoliv, čím si přeje, a stále si zachovat svou ženskost. Ať už se rozhodne být umělkyní, byznysmenkou, sportovkyní, nebo maminkou, každý z těchto životních směrů přináší svou vlastní verzi síly, krásy a elegance.
Pro mě je důležité ukázat, že ženskost není omezená na jeden konkrétní obraz. Nepojednává jen o vzhledu nebo způsobu, jakým se oblékáme, ale hlavně o faktu, jak se cítíme a jak se rozhodneme prezentovat světu. Kampaň Orsay tento přístup skvěle reflektuje a podporuje ženy, aby byly samy sebou, ať už to znamená cokoli. Věřím, že každá žena má právo definovat svou krásu po svém, a jsem ráda, že jsem tváří kampaně Orsay, která povzbuzuje ženy, aby se cítily sebevědomě a krásně, bez ohledu na cestu, jakou si vybraly.

Kdybyste měla ženám doporučit jeden kousek z této kolekce, za kterým si stojíte, který by to byl? 

Určitě klasické šaty, které se dají snadno kombinovat a nosit na různé příležitosti. Vybrala bych jednoduché, elegantní šaty s nadčasovým střihem, který podtrhne ženskost, ale zároveň poskytne pohodlí a sebevědomí. Takové šaty jsou univerzální, můžete je nosit do práce, na večeři, ale i na volný čas. Mám ráda kousky, které se snadno přizpůsobí různým stylům a situacím, a takovéhle šaty jsou přesně tím pravým základem každého šatníku.
Greta Slezáková
Foto: Orsay
Greta Slezáková