Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

9 potravin, které byste neměli jíst večer po 18. hodině, pokud chcete zhubnout a udržet si váhu

Alessandra Signorelli26. 9. 2024
Jedno je jisté: jídlo konzumované večer narušuje spánek a může bránit hubnutí. Pokud nemáte dobu jídla (a výčet svých oblíbených pokrmů) úplně pod kontrolou, měli byste se některým potravinám v pozdních hodinách vyhnout. Některé z nich byste na seznamu nežádoucích asi nečekali.
Autor: Klaus Vedfelt/ Getty images
Foto: Klaus Vedfelt/ Getty images

9 potravin, které nesmíte jíst po 18. hodině, pokud chcete zhubnout, vyhnout se nadýmání a špatnému trávení

V Dánsku, Norsku a Finsku lidé večeří v 17 nebo 18 hodin, zatímco ve Španělsku, Řecku a jižní Itálii se doba večeře může snadno posunout až za 22. hodinu. Odborníci dávají za pravdu severským zemím: jídlo po 18. hodině neprospívá ani našemu zdraví, ale ani naší postavě.
„Rychlost, s jakou tělo tráví potraviny a metabolizuje živiny, se po uplynutí určité hodiny nijak drasticky nezpomalí. Problémem je fakt, že u většiny z nás se večer snižuje úroveň fyzické aktivity, což ovlivňuje efektivitu, s jakou pálíme kalorie. Některé výzkumy navíc naznačují, že pozdní jídlo může narušit cirkadiánní rytmus, což následně ovlivňuje metabolické procesy. Podle nejnovějších studií je tedy vhodnější uzavřít svůj denní jídelníček dříve, abyste podpořili jak regulaci hmotnosti, tak i kvalitní spánek spánek a přispěli ke své dlouhověkosti,“ říká Rose Ferguson, odbornice na výživu, expertka na funkční medicínu, podcasterka a autorka knihy Juice + Nourish.
Jíst v pozdních hodinách není dobrý nápad nikdy. A i když je pestrá škála potravin v jídelníčku nezbytná pro zásobování těla nejrůznějšimi živinami, některé potraviny konzumované po 18. hodině se mohou jednoduše ukázat jako extrémní zátěž pro náš trávicí systém. Navíc mohou narušit noční klid a v důsledku nespálených kalorií rozšířit i tělesné partie, jako je oblast pasu. 
Zde je 9 potravin, které byste neměli jíst po 18. hodině, pokud hodláte zůstat fit a užívat si lehčí večery a klidnější noci.

Tučné a ochucené sýry

Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert: potěšení pro milovníky sýrů, ale špatné pro trávicí systém (jsou bohaté na nasycené tuky), jejichž trávení může trvat až pět hodin. V pokročilejších hodinách raději dávejte přednost čerstvým nízkotučným sýrům, jako je ricotta z kravského mléka, tvaroh či cottage.

Tučná masa

Pokud je lákavý steak nebo hamburger základem vašeho večerního menu, zamyslete se znovu: tučné maso je těžko stravitelné, může nás tak zatěžovat. Na svém talíři dejte spíše přednost libovému masu, jako je kuřecí nebo krůtí; malým porcím luštěnin nebo vejcím.

Smažená jídla

Smažená jídla zůstávají v žaludku a způsobují nepříjemné zažívací potíže (například pálení žáhy, reflux), které vám mohou z večera nebo noci udělat noční můru. Doporučujeme volit jemnější způsoby přípravy, jako je pečení nebo vaření v páře. Takže na hranolky zapomeňte.

Kořeněná jídla

„Kořeněná jídla mohou napáchat zažívací potíže, ale také zvýšit tělesnou teplotu, což ztěžuje usínání,“ upozorňuje Rose Ferguson. Vyhněte se rozhodně pepři a chilli — místo nich si svůj večerní pokrm ochuťte bylinkami, jako je petržel, šalvěj, oregano, rozmarýn nebo bazalka.

Zelí a kapusta

Pamatujte, že zelí nebo hlávkové zelí, bohaté na prospěšné živiny, se vstřebávají dost dlouho: až pět hodin. A podobně to funguje u brokolice, růžičkové kapusty a květáku, které vám navíc mohou způsobit nadýmání. Neošizujte se o ně během dne, ale večer jim dejte stopku!

Ryby v oleji

Přemýšleli jste někdy o tom, že mastné ryby (losos, sleď, makrela) se tráví déle než bílé ryby? A když jsou navíc připravené v oleji, zátěž pro náš trávicí systém se zdvojnásobuje. Večer se jim vyhněte obloukem. Filety z bílých ryb (i mražené), jako je treska nebo hejk, si s klidem naservírujte.

Zmrzlina (a jiné sladkosti)

Zmrzlina, hotová cukrová bomba, v sobě ukrývá extrémně vysoké množství kalorií, které nemá tělo šanci spálit, pokud si tedy nepůjdete někam zatancovat (jeden ploužák nebo sólo se nepočítají!). Kromě toho — cukry způsobují glykemické špičky. Na kornouty a poháry ani nemyslete, existují sorbety bez cukru (nebo ještě lépe čerstvé sezonní ovoce!).

Čokoláda

Špatná zpráva pro „čokoholiky“: čokoláda obsahuje povzbuzující látky, které nedovolí jen tak usnout. Pokud se navíc jedná o mléčnou čokoládu, pak má v sobě i vysoký obsah tuku a ohrožuje svá játra. „Čokoláda obsahuje nejen kofein, ale také teobromin, další stimulant, který může zvýšit srdeční tep a narušit spánek,“ potvrzuje Rose Ferguson. Náhradu hledejte v hořké čokoládě, ale bez cukru.

Salát

Možná si řeknete, že salát je přece superzdravý. Pravdou je, že si ho pravděpodobně namixujete z různých, těžko stravitelných druhů syrové zeleniny, které večer, kdy se trávení přirozeně zpomaluje, můžou začít kvasit už v žaludku, čímž riskujete nadýmání a přerušení spánku. Velké saláty jsou skvělé, ale nechte si je na dobu oběda.
Článek vyšel v originále na  vogue.it.