Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Čas medvědího česneku je právě teď! Proč se vydat na sběr této jarní superpotraviny

Soňa Hrabec Kotulková11. 4. 2025
Říká se, že tato jarní aromatická rostlina získala svůj název podle medvědů, kteří díky ní získávají sílu a energii po zimním spánku. Zkuste i vy tento zelený jarní „nakopávač“, který je nabitý vitaminy a dalšími cennými látkami. Díky své výrazné, štiplavé chuti ho budete milovat i v kuchyni. Ale pozor, poroste jen ještě chvíli, tak si ho spěchejte natrhat právě teď.
Autor: Getty Images
Foto: Getty Images
V listnatých lesích, často v blízkosti potoků a na vlhkých místech, teď často můžete narazit na velké zelené plochy plné svěžích špičatých listů s jejich typickou vůní a chutí připomínající česnek. Odtud pochází i název bylinky. Sezona medvědího česneku obvykle začíná v březnu a trvá do května, než začne kvést a pak už není pro sběr vhodný. Ideální doba na trhání je dopoledne, kdy jsou listy svěží a plné silic. Nejlepší jsou mladé, světle zelené lístky před rozkvětem. 

Medvědí česnek je zelený zázrak

Určitě u medvědího česneku sbírejte celé listy, které zpracujete i s natí, a nebojte se je odstřihávat nůžkami. V kuchyni můžete bylinku používat stejně jako pažitku, tedy syrovou, jemně nakrájenou, a to například k dochucení salátů, na chleba, na posypání míchaných vajíček. „Upřímně není lepší cesty než medvědí česnek použít v raw formě, tedy rozhodně nepovařený, nepečený, nezpracovaný tepelně. Pak si totiž uchová všechny biodynamické živiny. Je také bohatý na fenoly, což je druh vzácných flavonoidů, které vědci 21. století považují za „molekuly života" pro ty, kdo usilují o dlouhověkost a pěstují antiaging i wellbeing. Také v něm najdete vzácný alicin, který bojuje proti houbám a plísním v těle, účinkuje proti herpes virům a některým bakteriím rodů bacillus, enterococcus a streptococcus,“ vysvětluje bylinkářka a naturopatka Helena Neumannová. Odbornice také dodává, že už naši předkové moc dobře věděli, proč do jarních salátů, nádivek nebo na chleba s máslem či se sádlem sypali tuto „zelenou lékárnu", která je také skvělým přírodním antibiotikem. A působí podle ní nejenom jako prevence, ale také jako účinná přírodní pomoc při již propuknutém nachlazení. 
Autor: Getty Images
Foto: Getty Images

Gurmetské využití medvědího česneku

Použití medvědího česnek je v kuchyni velmi variabilní. „Česneková chuť je mírnější než u kuchyňského česneku, takže vesele tvořte pomazánky, zdobte svačinky a chléb či omeletu, sendvič, tapas, cokoliv máte rádi. A můžete se pak po konzumaci i líbat,“ říká s nadsázkou odbornice. A i když je medvědí česnek nejlepší čerstvý a nijak nezpracovaný, po celý rok ho můžete využít třeba do těstovin, na pečivo i na maso ve formě pesta. To vytvoříte tak, že listy medvědího česneku nasekáte a smícháte s kvalitním olivovým olejem, ořechy a parmazánem.  Výborný je také do zeleninových polévek a zeleninových krémů – dodá jim svěží a lehce pikantní chuť, stejně tak i rizotu nebo pečeným bramborám. Nebojte se ho použít také do zeleninových smoothie nebo šťáv, obohatí je o extra dávku chlorofylu, dodá energii a bude vás také lehce detoxikovat. Skvělé je i použití medvědího česneku v bylinkovém másle. Nadrobno nasekejte listy, smíchejte je s rozměklým máslem a dochuťte jej trochou mořské soli a pár kapkami citronu. Výborný je rovněž nasekaný v salátové zálivce nebo ho lze použít k dochucení olivového oleje jako běžný česnek. Chutná i smíchaný s rajčaty na bruschettě nebo na avokádovém toastu, kreativitě se žádné meze nekladou. 

Na co si dát pozor při sběru medvědího česneku

„Při sbírání buďte opatrní, abyste si ho nespletli s jedovatou konvalinkou nebo s ocúnem jesenním. Že se jedná o medvědí česnek, poznáte ale velmi snadno podle toho, když si list promnete mezi prsty a přičichnete si k němu – musí štiplavě vonět po česneku a poté taky tak chutnat. Také doporučuji si ho nikde nekupovat. Medvědí česnek by se prodávat neměl (je určený jen pro vlastní potřebu) a při koupi také nebudete vědět, odkud pochází. Může být plný pesticidů, hormonů či jiných zdraví nebezpečných látek,“ varuje Helena Neumannová. Medvědí česnek je sice velmi zdravý, ale pamatujte, že ve větších dávkách může působit projímavě, ovlivňovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Určitě také dávejte pozor, kde ho trháte. Je nutné se vyhýbat přírodním rezervacím a chráněným krajinným oblastem (CHKO), kde vám za sběr hrozí až několikatisícová pokuta. Důležité je také myslet na to, že nesmíte ničit přírodu a vždy smíte trhat jen přiměřené množství pro svou vlastní potřebu.