Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

8 způsobů, jak být spokojenější i na podzim

HANNAH COATES16. 10. 2024
Pokud se vám teď zdá těžké hledat na věcech to dobré, nejste sami. Teploty klesly, počasí není zrovna ideální a někdy to vypadá, že stres nikdy nepřestane. Připomeňme si tedy, jak si zaručeně zvednout náladu.
Bella Hadid
Foto: Instagram @bellahadid
Bella Hadid
Proaktivní přístup k pozitivnímu myšlení je pro naše zdraví důležitý. Nedávný výzkum provedený americkou Národní akademií věd zjistil, že optimismus může mít významný vliv i na délku našeho života a může jej prodloužit dokonce až o 15 %. Změnit způsob myšlení ale není úplně jednoduché. Lifestylová koučka Milla Lascelles uvádí, že „naše mozky jsou nastavené vidět sklenici jako poloprázdnou, takže se musíme naučit tohoto autopilota vypnout.“ 

Jak pěstovat optimismus, abyste si prodloužili život

Pokud tedy máte problém najít na věcech to dobré, seznamte se s osmi jednoduchými tipy, které vám pomohou k vnitřnímu optimismu.

Žijte v přítomnosti

Ano, už jste to mnohokrát slyšeli, ale žít v přítomném okamžiku a prožívat život tak, jak přichází, podporuje zvýšený pocit klidu. „Mnoho lidí se trápí tím, že se snaží dosáhnout takzvaného cílového štěstí a žijí zaujatí představou, že štěstí leží někde jinde, v jiné práci, že ho potkají až s dalším partnerem," říká Lascelles. „Dokud se nevzdáte myšlenky, že štěstí je někde jinde a že budete šťastní, až...., nikdy nebude tam, kde jste." Lascelles doporučuje nastavit si pravidelná upozornění v mobilu, které vám připomenou, abyste se zastavili a všimli si, co v danou chvíli děláte, nadechli se a jen pozorovali své myšlenky a pocity. Pomůže vám to postupovat v uvědomování si přítomné chvíle a nakonec nebudete potřebovat ani ta upozornění.
Mnozí lidé mylně setrvávají v přesvědčení, že budou šťastní, až splní určité cíle."

Každé ráno si připomeňte, za co jste vděční

Každý den začněte tím, že si zapíšete tři věci, za které jste vděční. Lascelles doporučuje například uvést jednoho člověka, jedno potěšení a jeden svůj plán, ze kterého máte radost. Může se jednat o naprosté maličkosti, které pozitivně ovlivňují váš život. „Navodíte si okamžitý pocit štěstí a radosti, který ovlivní vaše emoce na celý den,” vysvětluje zdravotní trenérka.

Obklopte se pozitivními lidmi

Ve své vynikající knize Mysli jako mnich Jay Shetty popisuje, jak toxičtí přátelé nebo kolegové mohou ovlivnit naše vlastní myšlení – a naopak. Negativita je nakažlivá, takže pokud potřebujete změnu, obklopte se optimisty a odhlaste se ze sociálních sítí, kde si ostatní jen stěžují.

Vyrazte na vzduch

Vliv času stráveného v přírodě na duševní zdraví je dobře známý. Nedávná studie zjistila, že pouhých 50 minut chůze v parku vede u většiny lidí k lepší náladě, lepší paměti a zvýšené pozornosti. Dejte si dalších 40 minut navíc a všimnete si změn v mozku, které pomáhají odvrátit depresi. Chodit ven pomáhá regulovat hladinu kortizolu, což znamená, že je menší pravděpodobnost, že budeme trpět úzkostí, špatnou náladou a stresem. Stačí i relaxační procházka cestou na oběd.

Připomínejte si pozitivní zážitky

Lascelles připomíná, že zatímco negativní zážitky se nám vryjí do paměti okamžitě, na ty pozitivní se musíme soustředit alespoň 20 sekund, aby si je náš mozek zapamatoval. Chceme-li si tedy užít více pozitivních zážitků, musíme se na ně vědomě zaměřit a prožívat je co nejintenzivněji. Soustřeďte se na příjemný zážitek alespoň na 30 sekund a zkuste si vybavit všechny detaily toho, co jste viděli, slyšeli i cítili. Tím pozitivní vzpomínku posílíte, což vám pomůže i lépe se vypořádat se stresem.

Pečujte o své tělo i mysl

Zní to sice jednoduše, ale když se necítíte dobře, tak péče o sebe samotné by měla být na prvním místě. Zamyslete se nad věcmi, které vám dělají radost, a začleňte je do svého každodenního života. Může to být třeba patnáctiminutová péče o pleť, hezké nalíčení nebo příprava výživného a chutného oběda. Ať už jde o cokoli, udělejte si na to čas a všimněte si pozitivních pocitů, které vám tato činnost přinese.

Zlepšete svůj postoj

Už jste někdy slyšeli o silových pózách? Když se postavíte s rozkročenýma nohama, narovnanými rameny a vzpřímeně, jako byste chtěli zaujmout co nejvíce místa, váš mozek si to vyloží jako signál k větší sebedůvěře. Vědci zjistili, že tyto pózy mohou dokonce snížit hladinu stresového hormonu o 25 %, jak uvádí Lascelles, takže se budete cítit klidněji a spokojeněji. Je to jednoduchá, ale účinná technika, jak si zlepšit náladu a zvýšit sebevědomí.

Meditujte

Pravidelná meditace může skutečně změnit strukturu lidského mozku a pomoci zmírnit depresi, fyzickou bolest a neustálé negativní myšlenky. Stáhněte si meditační aplikaci, jako je Calm nebo Headspace, a meditujte každý den. Pokud se vám na začátku bude zdát, že to nefunguje, nevzdávejte to. Chce to čas. Není to zázračný lék, ale pomůže vám zlepšit náladu. A jak říká Lascelles: „Je to zdarma."
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.