Health

Oklepejte ze sebe stres: Snadný a odborníky schválený způsob, jak se uvolnit po náročném dni

Všichni máme občas dlouhé a náročné dny, ale někteří z nás je zvládají líp než druzí. Se stresem trávím už léta a zjistila jsem, že přechod z hektických a adrenalinem nabitých pracovních dnů do klidu a do regenerace doma je pro mě těžký. Co tedy s tímhle žalostným stavem provést?
Foto: Koto Bolofo for Vogue CS
Cítíte se ve stresu? Zkusili jste už se jen pořádně otřepat? Možná se vám to zdá zvláštní, ale věřte, že i tento jednoduchý pohyb vám může pomoci. „Důležité je spojit se se svým tělem a vnímat své pocity," vysvětluje doktorka Safia Debar, lékařka a specialistka na zvládání stresu a posilování odolnosti. „Zvířata v divočině se po stresu instinktivně oklepávají, aby se zbavila nahromaděné energie z kortizolu a adrenalinu. A totéž funguje i u lidí." Adrenalin a kortizol jsou hormony, které naše tělo produkuje v reakci na stres. Připravují nás tak na boj, útěk nebo strnutí. Pokud tuto energii nevydáme, může se v těle ukládat a vést k dalším zdravotním problémům.
V dnešní době trávíme většinu času vsedě v kanceláři, a proto i stres zažíváme spíše tam než při útěku před tygrem. To má za následek, že v těle hromadíme kortizol a adrenalin, které nám pak dělají potíže. Existuje ale způsob, jak se těchto stresových hormonů zbavit. Debar doporučuje začít s krátkými třesy celého těla, ideálně po dobu několika minut. Sledujte, jak vaše tělo reaguje, a v kombinaci s dechovými cvičeními se vám tak podaří navrátit se do klidnějšího stavu.
A slyšeli jste někdy o šejkování? Nazývá se tak technika, kterou mi předvedla lektorka somatického pohybu, dechová terapeutka a učitelka jógy Nahid de Belgeonne. Tato jednoduchá metoda vám pomůže zbavit se stresu a uvolnit tělo i mysl na konci náročného dne.
Při šejkování se pomalu kývete ze strany na stranu. Tento kývavý pohyb pomáhá zklidnit zahlcený nervový systém a snižuje hladinu stresu. Současně dochází k hlubokému tlaku a kompresi kloubů, která podporuje uvolnění svalového napětí a pomáhá dostat se do klidu.
Jak na to? Stačí si lehnout na zem a spojit se svým tělem. Jemně zatlačte patami do země, dokud se vám nezačnou mírně zvedat lýtka a stehna od podlahy. Kolena držte mírně pokrčená. Začněte kývat patami. Pomalu a plynule hýbejte patami nahoru a dolů. Nechte pohyb vycházet ze svého těla, bez nucení. Záda a pánev by se měly mírně hýbat v rytmu kývání. Zaměřte se na vnímání svého těla během cvičení. Všímejte si, jak se svaly hýbou a protahují, jak se páteř uvolňuje a jak se cítíte v jednotlivých fázích pohybu. Cvičte po dobu, která vám vyhovuje, ideálně 5 – 10 minut.
Na první pohled to zní jednoduše a možná i trochu bláznivě. Ale když si uvědomíme, že rodiče houpají děti, aby je uklidnili, dává smysl, proč nám to pomáhá i v dospělosti. De Belgeonne, odbornice na stres a traumata, dává přednost razantnějšímu třesení. „Je to přirozená reakce těla na uvolnění ze zafixovaného stavu," říká. Třesení spouští v těle nárůst chemických látek, které uvolňují stres z těla i mozku a tím ruší škody způsobené stresem.
Jak se rozklepat? Představte si své tělo jako rosol. Nechte pohyb prostupovat každou jeho částí, ať už se to děje jakkoli. Zpočátku to může být zvláštní, ale s trochou cviku si na to zvyknete a zjistíte, že to funguje. Další aktivita, kterou odborníci doporučují, je tanec či poskakování při hudbě. Dr. Debar doporučuje jógu (zejména pózy na otevření kyčlí) a TRE (Trauma Releasing Exercises), což je také známé jako cvičení na uvolnění traumat, jehož příklady najdete na internetu.
I když se často trápím různými myšlenkami, které mě stresují, dva odborníci mi pomohli pochopit, že nejdůležitější je nechat tělo situaci, aby situaci zpracovalo samo. Klid a chladná hlava někdy spočívají v propojení těla a mysli. I sebevětší snaha o racionální myšlení nás ze stresu nevytáhne. Někdy stačí pustit si oblíbenou písničku a rozhýbat se tancem a hned se cítíme lépe.
Článěk vyšel původně na www.vogue.co.uk.