Health

Měli byste se protáhnout před, nebo po cvičení? Elitní trenérka nabízí návod na nejefektivnější strečink

Každý, kdo pravidelně cvičí nebo sportuje, ví, že protahování je nesmírně důležité. Kdy je však správný čas na jeho provádění? Měli byste se protahovat před, nebo po tréninku? A jak dlouho se mu musíte věnovat, aby byl účinný? Vogue se zeptal odborníka, aby strečink uvedl na pravou míru.
Foto: Youn Goldman/Getty Images

Přínosy 

Podle osobní trenérky Desiree Lethausové má strečink pro tělo řadu výhod, včetně lepšího držení těla a lepší flexibility. „Pravidelné protahování zlepšuje pohyblivost a slouží jako prevence zranění, protože připravuje tělo na zátěž,“ vysvětluje. „Na rozdíl od mýtů se sval nemůže zkrátit, a proto se protahováním ani neprodlužuje. Ve skutečnosti se protahuje fasciální tkáň, šlachy a vazy."

Je lepší se protáhnout před, nebo po tréninku?

Podle Lethausové je třeba vzít v úvahu tři důležité faktory: délku protahování, typ tréninku a skutečnost, jestli se jedná o dynamický, nebo o statický strečink. Pokud jde o délku trvání, doporučuje trenérka krátké série protahování před a po cvičení, zatímco ve dnech bez tréninku nebo po dlouhém dni stráveném u stolu v kanceláři si udělejte čas na delší protahovací seance.

Rozdíl mezi dynamickým a statickým strečinkem

Zatímco dynamický strečink je založen na pohybu, statický strečink spočívá v tom, že se kloubem pohybuje tak daleko, jak to jen jde, a pak se po určitou dobu drží. „Aktivní před tréninkem, statický po,“ zní pravidlo slavné trenérky. „Aktivní, dynamický trénink je užitečný zejména před intenzivním cvičením,“ zdůrazňuje. „Totéž platí pro cviky, které vyžadují rychlost, extra sílu a dobrou ohebnost.“ Po skončení tréninku je podle ní vhodné provést statické protahovací cvičení. „Ty mohou pomoci snížit napětí v namáhaných svalech... Zůstaňte v poloze, ve které cítíte mírné protažení, a v této poloze vydržte 20 až 90 sekund.“

Typ cvičení, které provádíte, hraje roli

„Čím intenzivnější a namáhavější je cvičení, tím pečlivěji byste se po něm měli protáhnout,“ říká Lethausová. „Typ přípravy a následného protažení se liší podle toho, co váš trénink zahrnuje.“ Pokud je vaším cílem čistě budování svalové hmoty, doporučuje trenérka předtím jemné zahřátí, které pomůže s mobilizací, a následně samostatný strečinkový trénink. Pokud je vaším cílem lepší flexibilita, můžete předtím provádět delší dynamické protahovací cviky. Dá se říci, že strečink před cvičením může zlepšit pohyb a mobilitu, pokud bude krátký, a po tréninku byste se měli zaměřit na statický strečink. Lethaus uzavírá, že byste „nikdy neměli provádět statický strečink, pokud nejste zahřátí, a také byste se měli zdržet strečinku, pokud máte bolavé svaly, protože to brání kapilárnímu prokrvení, zvyšuje trhliny ve svalu, a tím oddaluje regeneraci po tréninku“.

Článek vyšel v originále na vogue.com.