Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Health

Co jsou zvukové lázně a proč jsou na podzim tím nejlepším na vaši psychiku

Soňa Hrabec Kotulková27. 9. 2024
Dny se krátí a vaše nálada je jako na houpačce? Čísla nelžou: od začátku září se v Česku podle Google Trends zvýšilo vyhledávání slova „úzkost“ o celých 100 %! Vy ale podzimním depkám můžete dát sbohem, pokud na sebe zkusíte nechat působit zvuky a vibrace. Stačí se jim jen oddat a budete se cítit, jako byste se právě vrátili z wellness víkendu.
Autor: Andreas Ortner Studio for Vogue CS
Foto: Andreas Ortner Studio for Vogue CS

Síla zvuků a vibrací

Zvuk má na lidský organismus blahodárný účinek. Ovlivňuje totiž mozkové vlny a může nás dostat do stavu hluboké relaxace nebo meditace. „Terapie zvukem je pro mě jedním z nejjemnějších a nejpohodovějších způsobů práce na sobě. Lidé během ní jen leží, relaxují a vše se děje za ně. Tělo při tom reaguje na různé frekvence zvuků, což pomáhá uvolnit stres, napětí a podporuje samoléčebné procesy,“ vysvětluje Matěj Richter, terapeut, kouč a zakladatel seberozvojového centra Your People, který ve svých terapiích s oblibou používá například zvuky křišťálových mís. Působením harmonických vibrací podle něho dochází k harmonizaci energetických center, což vede k lepší fyzické i psychické pohodě. Plusem je, že zvukové lázně se hodí většinou vhodné pro každého, zkrátka jde o neinvazivní a jemný způsob, jak pracovat s tělem i duší. I já samotná jsem těmto speciálním meditacím propadla a vždycky, když potřebuji dodat energii a naordinuji si vnitřní „úklid“, vsadím na některou z metod. 

Tajemství gongů 

Je přítmí a okolo mě visí na stojanech velké kovové gongy, které ve třpytu svíček svou plochou odrážejí zlatavé světlo. Působí majestátně a magicky. Okolo gongů jsou do půlkruhu na zemi rozestavené kovové mísy, nejrůznější pomůcky, zvonkohry, přičemž vše lemují rozsvícené svíčky… Je to přesně rok, kdy jsem k lektorce jógy a terapeutce Jitce Dahlhausenové přišla vyzkoušet speciální meditaci pomocí zvuků a vibrací gongů – gongovou lázeň. Nevěděla jsem přesně, co bych měla čekat, ale byla jsem neuvěřitelně zvědavá. „Rozezníme-li gong, zvukové vibrace vyplní prostor a všichni, kteří se nacházejí v tomtéž prostoru, mohou na vlastním těle pocítit živé, vibrující tóny. Ty působí ozdravně na fyzické tělo i psychiku tím, že navozují meditativní stav. Vědomí člověka přechází z hladiny beta do hladiny alfa, theta, či dokonce delta mozkové činnosti,“ vysvětlila nám hned v úvodu. Gongová lázeň přitom není žádnou novinkou, v Indii se používá už staletí pro svůj silně terapeutický účinek na tělo, ale především pro nervový systém, protože během lázně dochází k harmonizaci a samoléčení. Gongová terapie zároveň povzbudí hormonální a imunitní systém, kromě aktivace nervového systému zrychluje i krevní oběh a tok lymfy, čímž dochází k detoxikaci organismu. Dle terapeutky se „odpad" může prostřednictvím vibrace uvolnit do systému a odejít z těla ven. 

Na vlastním těle 

Nezačíná se ale se zvuky ihned, před samotnou procedurou je důležité a nezbytné tělo i mysl co nejlépe připravit, například dechovými cvičeními nebo meditací s mantrami, které nachystají energetické kanály těla k hlubší práci a pomohou ke zklidnění. Jitka pro nás vybrala meditaci kirtan krya, která dokáže harmonizovat psychiku a používá se při léčbě pacientů s Alzheimerem. Posléze jsme si lehli, přikryli se, na oči nasadili relaxační polštářek a jen nechali působit zvuky gongů. Byla to doslova lázeň, zvuky vás totiž obklopí a jakoby „obtečou“ celé tělo. Má to sílu, zvuky a vibrace z uší procházejí a všemi směry prostupují moji hlavu, ale cítila jsem je i po celém těle jako jemné mravenčení či výboje slabého elektrického proudu. Zvuky gongů dokážou být jemné, ale i tak silné, že máte pocit, jako by přímo vedle vás zuřila ohromná bouřka. Mozek se vypíná, před očima mi probíhají barvy. Celá procedura, při které jsem jen ležela a vnímala intenzivní zvuky, trvala asi 90 minut, ale já měla pocit, jako by to bylo půl hodiny. Po skončení jsem byla naprosto odpočatá, moje hlava i mysl působily jako po generálním úklidu. Myšlenky se už nehonily jedna přes druhou a já si připadala jako po dlouhém vydatném spánku. Cítila jsem se nabitá energií,  klidná, s dobrou náladou. Prožívání gongové lázně může být ale u každého úplně jiné. „Prožitky jsou různé a pokaždé odlišné, a to díky stimulaci různými zvuky. Mohou se dostavit pocity radosti, lehkosti, ale i smutku, strachu. Vše je vítáno a přispívá to k rozpouštění a odstraňování bloků v těle,“ vysvětluje Jitka Dahlhausenová. 

Na co ještě se připravte

První účinek pocítíte už po skončení gongové lázně, ale jeho dozvuky budou ještě působit několik dní, proto je dobré i hodně a pravidelně pít, čímž podpoříte detoxikaci.„Gong je silným transformátorem — rozbíjí staré koncepty a vzorce mysli. Zvuky se v systému člověka dotýkají všeho, i stinných stránek, proto je možné, že někdo se bude po terapii cítit hůře, ale pak se vše pomaličku začne zklidňovat,“ vysvětluje terapeutka. Uvažujete, že terapii vyzkoušíte? Pak se vyplatí obrátit na kvalitního, zkušeného a vyškoleného terapeuta, který umí pracovat s dechem, s meditacemi a na lázeň vás předem i dobře připraví. Například kvalitní gongové lázně poznáte i podle toho, že pracují s velkými gongy, od průměru 32 cm se už dá mluvit o těch terapeutických, které mají širší zvukové spektrum (a jsou samozřejmě také o dost dražší, proto je u každého nenajdete).

Když křišťál zpívá

Kromě gongů jsou k meditacím určené i tibetské neboli křišťálové mísy, se kterými je práce jemnější a na které nedá dopustit ani Matěj Richter: „Unikátní jsou díky své schopnosti působit na tělo i mysl na velmi hluboké úrovni. Jsou vyrobené z čistého křišťálu, což jim dává specifický a čistý zvuk s bohatými frekvencemi. Hlavním důvodem, proč je mám tak rád, je jejich síla a přesné naladění. To umožňuje nejen samostatné použití misek, ale také jejich kombinace s dalšími nástroji, v mém případě s hlasem. Tento zvukový zážitek a vibrace mohou lidem pomoci uvolnit staré bloky, napojit se na svou vnitřní sílu a posílit celkovou pohodu.“ A doplňuje ho Jitka Dahlhausenová, podle níž je nejzásadnější částí celé koupele závěrečné ztišení, kdy terapeutický efekt nastupuje, až se vše zklidní, utiší. Proč? „Zkuste být na chvíli v tichu a stavu nicnedělání. V ten moment jste schopni vnímat velikou  sílu zvuku. Tibetské mísy otevírají dveře k hluboké relaxaci a harmonizaci a jdou používat i přímo na tělo, kde působí jako jemná vibrační masáž. Skutečně, stačí hodinka a díky křišťálovým zvukům můžete být jako vyměnění. V dobrém slova smyslu!