Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Wellness

Proč je balkánská snídaně hitem roku 2025

Georgia Day11. 2. 2025
Podle jistého rčení je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Pokud vás ale nudí chleba nebo müsli, je čas zkusit něco nového. A nejžhavějším trendem pro rok 2025 je balkánská snídaně. Stejně jako většina trendů posledních let, i tato novinka si svou popularitu vydobyla na TikToku, kde je aktuálně mezi virálními hity.
Monica Bellucci
Foto: frederic meylan/Sygma/ Getty Images
Monica Bellucci

Co je to balkánská snídaně 

Ačkoliv je široce definována jako pokrm pocházející z balkánského regionu, stejně jako u mnoha trendů na TikToku je dobré brát tvrzení o autenticitě s rezervou. Ve skutečnosti jde spíše o kreativní interpretaci toho, co lidé v některých balkánských zemích tradičně snídají. Základ tvoří syrové suroviny: zelenina, chleba, maso a sýr. „Začínat den zeleninou, masem, sýrem, vejci a trochou celozrnných sacharidů je skvělé,“ říká Helena Barham, nutriční terapeutka a zakladatelka Nourish&Be. „Obsah bílkovin a vlákniny přispívá k sytosti, což pomáhá zabránit dopoledním energetickým výkyvům a udržet vás spokojené až do oběda.“
Jednou z hlavních charakteristik balkánské snídaně, kterou zahlcují sociální sítě, je její podání ve stylu uzeninového prkénka. Tato snídaně si nevyžaduje žádné nebo jen minimální vaření – můžete ji brát jako ranní obdobu takzvané girl dinner.

Odložte hrnce a pánve

Základ balkánské snídaně tvoří čerstvá zelenina, hlavně papriky a rajčata, což je výborné vzhledem k obsahu vlákniny. „Vláknina je obecně skvělá pro zdraví střev a většina lidí v Británii jí nekonzumuje dostatek,“ vysvětluje Barham. Pokud chcete být opravdu autentičtí, nezapomeňte na nůž a prkénko. Méně lákavou součástí chodu může být syrová cibule a stroužky česneku, které někteří fanoušci balkánské snídaně na své menu také zařazují. Podle Heleny Barham vám však syrová cibule prospěje díky vysokému obsahu síry, která je skvělá pro detoxikaci organismu a regulaci hladiny cukru v krvi.

Kysané potraviny zpátky na stůl

Pokud si chcete v roce 2025 více hlídat zdravá střeva, budete potěšeni. Klíčovými složkami balkánské snídaně jsou totiž nakládané okurky a kefír, které obsahují prospěšné bakterie pro vyrovnání střevní mikroflóry. Další dobrou zprávou je přítomnost sýra sirene, slaného naloženého sýra podobného fetě.

Pozor na přidaný cukr

I když nakládaná zelenina může být zdravá, dejte si pozor, protože mnohé průmyslově vyráběné verze fermentovaných jídel obsahují velké množství přidaného cukru. Pokud nemáte čas ani předpoklady nakládat si vlastní, hledejte produkty s označením bez cukru nebo s nízkým obsahem cukru. Totéž platí i pro další balkánskou specialitu, kterou jsou bezpochyby uzeniny. I ty mohou obsahovat skrytý cukr. Pokud chcete být opravdu tradiční, zkuste slaninu nebo sujuk (pikantní sušenou klobásu). Jen si dejte pozor, abyste je nekonzumovali příliš často.

Pečivo? S rozmyslem

Totéž platí i pro kousek křupavého bílého chleba, který se často objevuje na fotografiích pod hashtagem #BalkanBreakfast. „Většina dnešního pečiva by před sto lety nebyla vůbec považována za chléb,“ vysvětluje výživová poradkyně. „Vyrábějí se za použití emulgátorů a pěnivých látek a mají také mnohem vyšší obsah lepku než dříve, což může dráždit střevní výstelku.“
Pokud si bez pečiva snídani neumíte představit, volte jeho výživnější alternativy. „Kváskový chléb je mnohem lepší, protože prošel fermentací,“ doporučuje Barham. „Celozrnné nebo tmavší varianty vám poskytují vlákninu, která prospívá střevnímu zdraví, a chléb se semínky navíc obsahuje cenné živiny.“
Článek vyšel v originále na Vogue.co.uk