Health

Solná koupel: Klíč k relaxaci a zdraví, ať už jste u moře, nebo doma

Jak moc je moře blahodárné pro naše zdraví, mi maminka vtloukala do hlavy už od dětství jako mantru. Zatímco já bych nejraději lenošila pod slunečníkem s časopisem a walkmanem, ona mě neúnavně přemlouvala, abych vlezla do vody. Dnes už se nedivím.
Foto: Pauline Suzor for Vogue CS
Helena Christensen for Vogue CS
Vědomí o léčivé síle moře předávané po generace se stalo základem moderní thalassoterapie, filozofie inspirované bohyní Thalassou, která zosobňuje moře včetně jeho léčivých vlastností.
Hotel Marbella Club ve španělské Malaze je wellness oázou, která tuto filozofii naplňuje do puntíku. Jeho lázně Thalasso nabízejí komplexní program rituálů inspirovaných mořem. „Naše těla odrážejí náš mořský původ,“ vysvětluje personál. „Chemická analýza potvrzuje, že stejné soli, jako je draslík, vápník a hořčík, se vyskytují ve stejném poměru v mořské vodě i v krevní plazmě člověka.“
Ne každý solný zážitek je ale stejný. Podobně jako u mnoha starých tradic, i zde platí, že k maximálnímu využití blahodárných účinků mořské koupele je potřeba znát nějaká tajemství. Pojďte tedy s námi nahlédnout do světa thalassoterapie a zjistit, jak můžete magickou moc moře přenést i do svého každodenního života.

Blahodárný hořčík

Hořčík se stal v posledních letech hitem v oblasti zdraví a wellness — není divu! Tohoto esenciálního minerálu máme většinou nedostatek, a přitom má prokazatelný vliv na 80 % našich metabolických funkcí. Hořčík zkrátka hraje klíčovou roli v našem celkovém zdraví. Má nejen vliv na regulování spánku a hladiny cukru v krvi, ale třeba i na naši náladu.
Dostatek hořčíku můžeme zajistit nejen stravou, ale i skrze naši pokožku. A právě tady přichází na scénu thalassoterapie. Koupele v mořské vodě, která je bohatá na hořčík, umožňují rychlé vstřebávání, a to i vlasovými folikuly. Výsledkem je blažené uvolnění nervového systému, zlepšení nálady a zklidnění pokožky.
„Hořčík pomáhá chránit kožní bariéru a poskytuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům," vysvětlují farmaceuti z Marta Masi. „Kromě toho zmírňuje bolesti svalů a kloubů, podporuje svalovou relaxaci a zlepšuje kvalitu spánku. Solné koupele se pro léčbu kožních onemocnění používají již po staletí — opodstatněně.“

Kouzlo solných koupelí

Klíčem k optimálnímu vstřebávání minerálů z mořské soli je teplota vody. „Aby došlo k osmotické absorpci a aby minerály přítomné v mořském prostředí skutečně pronikly kůží, měla by teplota vody dosahovat ideálně mezi 35 až 37 stupňů Celsia. To je stejné jako tělesná teplota, takže proces probíhá přirozeně,“ vysvětlují terapeuti z Thalasso.
Ale i koupele v chladnější vodě nebo plavání v moři přináší mnoho benefitů: stimulují krevní oběh a podporují celkovou pohodu.

Thalassoterapie v pohodlí domova

Zapomeňte na rychlé ponoření! Odborníci z lázní Thalasso zdůrazňují, že pro plné využití minerálů a stopových prvků je nutné namáčet se minimálně po dobu 12 minut. Skvělé však bude, pokud půjde o 18 až 20 minut, během kterých se v těle vyváží tekutiny a zvýší osmotická absorpce.
Že se k moři letos nechystáte? Nevadí, thalassoterapii si snadno vytvoříte doma pomocí směsi několika minerálů: epsomské soli, v které se ukrývá velké množství hořčíku; síranů, jedlé sody a soli z Mrtvého moře, himálajské růžové soli či keltské soli. Jednoduše smíchejte vše dohromady a přidejte do koupele; zaměřte se však na stejný poměr všech složek — celkem byste měli použít asi jeden hrnek. Vyhněte se ale jodizované kuchyňské soli, může způsobit podráždění pokožky.
Užijte si pocit mořské bohyně, ať už se nacházíte kdekoliv. Vaše pokožka i mysl se budou tetelit blahem!
Článek vyšel v originále na  vogue.co.uk.