Péče

Jak mít skvělý účes a krásné vlasy i v extrémně horkém létě, radí řecký kadeřník

Horko a vysoká vlhkost, nebo naopak mimořádné sucho. Léto dává vlasům mimořádně zabrat. Naštěstí na každý problém existuje řešení. Nejlepší tipy a triky, jak pečovat o vlasy a jaký účes zvolit, sdílí řecký kadeřník, který má s úpravou krátkých, polodlouhých, dlouhých, jemných i kudrnatých vlasů v extrémních podmínkách bohaté zkušenosti.
Foto: Profimedia.cz
Elsa Hosk

Tipy a triky na krásné vlasy ve vysokých teplotách a extrémní vlhkosti

Pomoc! Co mám dělat se svými vlasy v tomto horku? Jak se mám učesat, když je třicet stupňů ve stínu? Potí se mi hlava a nevím, co si počít. Ostříhat se ale nechci. To jsou nejčastější dotazy, které v těchto týdnech dostávám od kamarádek, kolegů i followerů. Řeším ale úplně stejný problém a jsou dny, kdy si sama nevím úplně rady. Chce to radu od kadeřníka. A když už se máme bavit o vlasech v extrémním vedru, tak se pojďme pobavit s někým, kdo se tímhle zabývá dnes a denně. Během otevření pop-up storu Dyson v Astir Marina Vouliagmeni v řeckých Athénách jsem měla tu čest setkat se s Ioannisem Michalelisem, místní kadeřnickou hvězdou. Pro Vogue CS sdílí své rady a tipy jak v létě pečovat a stylovat vlasy, aby se na jejich vzhledu horko a vlhkost podepsaly jen minimálně.

Vlasy vzhůru

První rada je jasná: pokud to jen trochu jde, noste vlasy vyčesané a svázané nahoru. Vysoké teploty přímo nahrávají účesům odhalujícím krk. Může to být více či méně uhlazený drdol, cop stočený kolem hlavy jako koruna, culík nebo copánky ozdobené hedvábným šátkem. „Má to styl a zároveň jsou tyto účesy velmi praktické,“ zdůrazňuje Ioannis Michalelis. Aby vlasy vypadaly co nejlépe a držely u hlavy, doporučuje použít speciální uhlazovací nástavec multistyleru Dyson Airwrap™, který zneškodní poletující vlásky. 

Různé délky, různý styling

Stylingové produkty a finální efekt přizpůsobte aktuální délce svých vlasů. „Texturovací spreje a plážové vlny dodají krátkým vlasům objem a definici. Čelenky jsou skvělým způsobem, jak dodat vlasům stylový nádech,“ radí řecký kadeřník. „U středně dlouhých vlasů volte účesy s copánky nebo napůl zvednuté a napůl rozpuštěné. Budete v pohodě a zároveň to vypadá elegantně.“ Dlouhé vlasy v létě si přímo říkají o volné plážové vlny, kromě toho můžete experimentovat s nejrůznějšími složitě zaplétanými copy, jako je rybí, zipový, řetězový, se čtyřmi nebo pěti prameny. 

Inspirujte se řeckým stylem

Řekové jsou na svou historii a styl s ní spojený náležitě hrdi. Kolem památek v Athénách, buticích i plážových pop-up storech proto najdete bezpočet vlasových doplňků inspirovaných antikou. Kadeřník doporučuje letní šatník oživit čelenkami ve tvaru olivových ratolestí se zlatými akcenty a k nimi copánky spletené do tvaru koruny, nebo nízký drdol. „Pokud si vyberete šátek, nebo látkovou čelenku, dbejte na to, aby byly z prodyšné látky, a vyhněte se všemu, co by mohlo být příliš těsné a tahat vám vlasy,“ říká Michalelis.

Myslete na přirozenou texturu svých vlasů

Experimenty s texturou svých vlasů si nechte na jiné roční období, v létě vycházejte z toho, co máte, aniž byste se snažili to měnit. U jemných vlasů používejte produkty pro zvětšení objemu (tzv. volume řady), obloukem se vyhněte těžkým kondicionérům a maskám, které by je zbytečně zatížily. Hustým vlasům zase můžete ulevit tím, že je svážete do volnějšího culíku, nebo copu. „U kudrnatých vlasů je zcela klíčová hloubková péče," zdůrazňuje kadeřník. „Během vysoušení využijte přirozenou texturu a vyfoukejte si s pomocí difuzéru. Osobně mám nejraději ten, co je součástí sady s fénem Dyson Supersonic™.“

Wet look is always a good idea!

Efekt hladkých, mokrých vlasů se do horkého počasí, a zejména v kombinaci s vysokou vlhkostí vzduchu perfektně hodí. Opět samozřejmě záleží na vaší přirozené textuře vlasů, ty jemné a mastné se budou stylovat mnohem jednodušeji než hrubé, silné a kudrnaté. Erudovaný kadeřník má samozřejmě eso v rukávu. „Chcete-li dosáhnout dokonalého wet looku na jakémkoliv typu a délce vlasů a zároveň je vyživit, použijte předšamponovou výživnou masku jako např. Milian Jo Hair Therapy Butter. Je to skutečný game changer.“

Omezte tepelný styling na minimum

Ačkoli je sám ambasadorem značky Dyson a produktů na tepelný styling, Ioannis Michalelis na léto jasně vzkazuje: „Pokud je to možné, omezte tepelný styling. Kdykoli můžete, nechte vlasy uschnout volně na vzduchu, a pokud nutně potřebujete použít jakýkoliv nástroj využívající teplo (fén, žehlička, kulma), používejte sprej na ochranu před teplem a hledejte stylery, které minimalizují čas strávený tepelným stylingem, a tím i poškození vlasového vlákna. Skvělá volba je například Dyson Airstrait™. Využívá vzduch, čímž v jednom kroku vlasy vysouší jako fén a zároveň narovnává jako klasická žehlička na vlasy.“

Sbalte se chytře

Na dovolenou kromě dostatečného množství opalovacích krémů, mlék a gelů opravdu nepotřebujete tunu kosmetiky. Vystačíte se s málem, což platí i v případě vlasové péče. „Přibalte si bezoplachový kondicionér a cestovní balení termoochrany,“ nabádá Michalelis. „Dále pak kartáč se širokými zuby, sponu nebo skřipec na rychlý a jednoduchý drdol. Také bych zvážil bezdrátovou žehličku, jako je například Dyson Corrale™.“ Stačí ji nabít před cestou a můžete s ní na cestách snadno vlasy vyžehlit dohladka, případně jednoduše vytvořit různé vlny.