Péče

Proč se nebát pleťových olejů?

S klesající teplotou úměrně klesá nejen nálada, ale z pleti se pozvolna doslova vytrácí mladistvá energie. Když začne vašim krémům v mrazivém počasí docházet dech, sáhněte po oleji. Na nejčastější otázky ohledně používání olejů jsem se zeptal April Gargiulo, zakladatelky kultovní značky Vintner's Daughter.
Celou pubertu jsem se mazal zásadně jenom produkty, označenými nápisem "oil-free" v domnění, že své mastné pleti dopřávám jen to nejlepší. Tedy až do té doby, než jsem poprvé vyzkoušel pleťový olej Vintner's Daughter. Díky 22 vysoce aktivním rostlinným výtažkům se April Gargiulo podařilo naformulovat jeden z nejžádanějších produktů současnosti. Na poličce ho má Gwyneth Paltrow, Amy Schumer a ve svém kitu kosmetička Joanna Czech, která se mimo jiné stará o to, aby svůj glow neztratila Anna Wintour, šéfredaktorka americké Vogue. Když jsem tedy připravoval tenhle článek, okamžitě mi bylo jasné, na koho se mám obrátit.
Restoration Oil, Oskia, prodává FAnn Beauty Atelier, 2201 Kč
Active Botanical Serum, Vintner's Daughter, prodává Ingredients, 4800 Kč
Brilliance Facial Oil, Emma Hardie, prodává VaVa-Voom, 1400 Kč

Jaké jsou benefity olejů?

"Jakmile je začnete používat, vytvoříte si na nich závislost. Jsou úžasné, ale stejně jako u všeho záleží na jejich zpracování. Výrobní techniky a metody formulace jsou zásadní. Výrobní proces séra Vintner's Daughter trvá 3 týdny kvůli tomu, abychom dosáhli nejvyšší účinnosti a kvality. Extrémní důraz na kvalitu a účinnost olejů vám vždy dá dobrou představu o nejvyšší jakosti. Teprve po dvou letech hledání těch nejkvalitnějších přírodních ingrediencí, zdokonalování výrobního procesu a intenzivního testování jsem došla k finální podobě svého séra."

Jsou vhodné i pro pleť se sklonem k akné? Ucpávají póry?

"Ne všechny oleje na obličej jsou stejné. Pro kůži náchylnou k tvorbě pupínků vybírejte olej s menší molekulární velikostí a vyšším obsahem kyseliny linolové. Levné oleje s větší molekulární velikostí pouze ucpávají póry. Ty nejlepší naopak předcházejí vzniku nedokonalostí, hojí akné a zesvětlují flíčky."

Kdy a jak je správně aplikovat?

"Oleje na obličej se nejlépe aplikují na navlhčenou pokožku. Pouze tak zajistíte maximální průnik aktivních ingrediencí a udržení vlhkosti pleti. Můžete je použít ráno i večer. Vyvinula jsem speciální metodu, která spočívá v tom, že několik kapek oleje zehřejete v dlaních a příkládáte na obličej, což pomáhá stimulovat obnovu buněk a okysličuje pleť. Využít můžete také jiné masážní techniky nebo nefritový roller. Každodení používání oleje se tak může stát vaším malým rituálem."
"Máte suchou pleť? Smíchejte pár kapek oleje s krémem. Hlavní rozdíl mezi olejem a hydratačním krémem je to, že hydratační krém zadržuje hydrataci, zatímco olej proniká hlouběji do pleti a dodává jí potřebné živiny."

Jaký je rozdíl mezi krémem a olejem?

"Aby kůže správně fungovala, potřebuje hydrataci a vlhkost. Krémy uzavírají v pleti vodu a nepronikají tolik do hloubky. Pleťové oleje většinou kombinují aktivní rostlinné výtažky a díky vysoké koncentraci antioxidantů, ceramidů, esenciálních mastných kyselin a minerálů posilují odolnost pleti. Jedině posílená zdravá kožní bariéra se dokáže chránit před agresivním znečištěným ovzduším, bakteriemi a UV zářením. Olej na obličej by tak jednoduše neměl nikomu chybět."
100% Organic Chia Seed Oil, The Ordinary, 8 €
Virgin Marula Luxury Facial Oil, Drunk Elephant, 53€
Wild Rose Brightening Face Oil, Korres, 1150Kč