Společnost

Olympijská romantika: Slavné páry, které bok po boku bojovaly o medaile

Někteří proti sobě zápolili, někteří si navzájem fandili a většina z nich se vzala. Seznamte se s páry, které společně prožily (nejednu) olympiádu.
Společné zájmy a aktivity jsou základem každého dobrého vztahu. Zatímco pro mě a mého partnera to letos v létě vypadá na společné popíjení rosé a poslech nového alba Charli XCX na terase, jiní to mají jinak. Pro ně takovou partnerskou aktivitou může být třeba společná účast na olympiádě. A tak vám těsně před začátkem olympijských her v Paříži přinášíme přehled několika párů, které na olympijských hrách startovaly současně. Kdo ví, třeba to vás a vaši drahou polovičku inspiruje ke společnému cvičení. Nebo taky ne. Jak už jsem předznamenala, my jsme aktuálně zaneprázdnění brat-popem a popíjením.

Laura a Jason Kenny

Foto: Bryn Lennon/Getty Images)
Jason Kenny a Laura Trott
Tento manželský pár jsou opravdové cyklistické hvězdy, jejich společný počet olympijských medailí činí rovných dvanáct. Nabízí se otázka, kde je asi doma mají uskladněné? Mají na ně vyhrazenou poličku? Žerty stranou, naposledy se společně účastnili her v Tokiu v roce 2020, ukončení sportovní kariéry oznámila Laura Kenny letos v březnu. Navíc se ještě stala pro mnohé ženy vzorem ve zcela novém směru – otevřeně totiž promluvila o svých strastech s mimoděložním těhotenstvím a následným potratem. 

Mikaela Shiffrin a Aleksander Aamodt

Foto: Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images
Aleksander Aamodt Kilde a Mikaela Shiffrin
Ani jednomu z této hvězdné sportovní dvojice není překonávání rekordů cizí: Američanka Shiffrin se v roce 2014 stala ve svých osmnácti nejmladší olympijskou vítězkou ve slalomu na lyžích a její norský snoubenec Aamodt vyhrál v roce 2020 velký závod Světového poháru. Zasnoubili se letos v dubnu a předcházelo tomu rozkošné valentýnské rande na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022.

Tara Davis-Woodhall a Hunter Woodhall

Foto: Chambers/Getty Images
Tara Davis-Woodhall a Hunter Woodhall
Z tohoto páru se stal globální virální fenomén ve chvíli, kdy atletickou hvězdu Davis-Woodhall po výhře na olympiádě v roce 2020 vyzdvihl do vzduchu paralympijský šampion Woodhall. Aktuálně jsou dva roky manželé a jsou připraveni vzít Paříž 2024 útokem: „Navzájem se držíme, ale také hlídáme. Jsme partneři, jsme tým a každý den je pro nás jako nová zkušenost. Ale jsme v tom spolu, takže je to desetkrát lepší,“ nechala se nedávno slyšet Davis-Woodhall.

Megan Rapinoe a Sue Bird

Foto: Ezra Shaw/Getty Images
Megan Rapinoe a Sue Bird
Tenhle sportovní pár se doslova potkal přímo na olympijských hrách. Obě ženy na sebe narazily během tiskových konferencí v rámci LOH v Riu de Janeiru v roce 2016 a o čtyři roky později se zasnoubily. Existuje snad nějaká ikoničtější série fotografií než polibek Rapinoe a Bird na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020? Nemyslím si.

Amanda Chidester a Anissa Urtez

Foto: Instagram @chiddy3
Amanda Chidester a Anissa Urtez
Pro softbalové milostné příběhy mám slabost (a ano, jen letos už jsem stihla vidět čtyřikrát Velké vítězství). A úplně nejlepší je, když se milenci na olympiádě doslova utkají – přesně tak, jako se to stalo v Tokiu Urtez (z týmu Mexika) a Chidester (z týmu Spojených států). Tým Chidester nakonec vyhrál, ale pro mě jsou vítězky obě i proto, že se letos v červnu vzaly.

Evan Bates a Madison Chock

Foto: Matthew Stockman/Getty Images
Madison Chock a Evan Bates
Tihle ledoví tanečníci z týmu Spojených států mě úplně očarovali. Potkali se v Michiganu během krasobruslení už jako děti a první rande si odbyli v rámci oslavy Batesových šestnáctin. Oficiálně jsou spolu od roku 2017, a pokud je jejich chemie aspoň z polovina taková jako ta na ledě, kterou předvedli na olympiádě v Pekingu v roce 2022, pak mají nakročeno stát se druhými Scottem a Tessou (až na to, že ti spolu nechodí). V roce 2022 se zasnoubili a od letošního června už jsou oficiálně svoji.

Blayre Turnbull a Ryan Sommer

Foto: Instagram @blayre.turnbull
Blayre Turnbull a Ryan Sommer
Jen těžko jde zapomenout na jejich romantickou fotku na Instagramu, kde se po třech měsících odloučení tito dva šampioni opět setkávají na olympijských hrách v Tokiu v roce 2022. Turnbull je hokejista a Sommer bobistka a oba závodí za kanadské barvy. Svatbu měl tento sportovní pár loni v červenci v Novém Skotsku. A vůbec nevadilo, že byla upršená.

Denisa Helceletová a Adam Sebastian Helcelet

Foto: Instagram @denisahelceletova
Denisa Helceletová a Adam Sebastian Helcelet
Tito sympatičtí atleti se seznámili těsně před olympiádou v Riu v roce 2016 a bojovat o medaile už jeli spolu – jako čerstvě zamilovaný pár. Ona má na svém kontě mimo jiné dvě zlaté medaile z mistrovství Evropy, on je veleúspěšný vícebojař. Zásnuby si odbyli v rámci televizního přenosu Atlet roku, aktuálně jsou svoji a mají dvě dcery.

Dana a Emil Zátopkovi

Foto: Getty images
Dana a Emil Zátopkovi
A máme tady jednu retro lahůdku, kterou ovšem nemůžeme vynechat. Sportovní pár tak epický, že se stal i středobodem filmu pojmenovaném právě po jednom z nich: Zátopek. Nejen Emil byl ovšem vrcholovým sportovcem, oštěpařka Dana za ním rozhodně nezaostávala. Seznámili se v roce 1948 na cestě na závody do Bratislavy a později si každý odnesl zlatou medaili z olympiády v Helsinkách v roce 1952 – on tedy dokonce tři.
Článek vyšel v originále na  vogue.com